Hortonomi Katja Uski tietää, miten inkivääri, kaakao ja chili saadaan viihtymään yhdessä. Hän on nainen Fazerin kukoistavan puutarhan takana.

Siinä ne nyt komeilevat. Kuusi pitkulaista keltavihreää ja pinnaltaan röpöliäistä hedelmää. Jokainen painaa puolisen kiloa. Karhean kuoren alla piileskelee kasvin aarre, toisiinsa painautuneet ruskeat kaakaopavut viidessä rivissä.

”Näin hyvä sato heti puutarhan alkutaipaleella on iloinen yllätys”, toteaa Fazerin Vantaan Vierailukeskuksen puutarhasta vastaava Katja Uski.

Kaakaopuun hedelmän tunnistaa röpelöisestä pinnasta.

Fazer on valmistanut suklaata vuodesta 1894, mutta vasta viime vuonna herkkutehtaalle saapui ihan oikea kaakaopuu. Myös Katja Uski on kulkenut pitkän tien paneutuessaan päiväntasaajan alueen kasveihin.

“Pienestä asti olen syönyt Pätkistä ja Da Capoa. En silti olisi ikinä uskonut, että jonakin päivänä kasvatan suklaan raaka-ainetta ja trooppisia maustekasveja Fazerin omassa puutarhassa.”

Katja huolehtii Fazerin Vierailukeskuksen puutarhasta. 

Luonnosta ja kasveista Katja on tykännyt aina. Jo pienenä tyttönä hänen lempipuuhaansa oli lähteä isän kanssa metsäretkille Haminan ympäristössä. Mummin luona hän pääsi peruna- ja heinätöihin.

“Teini-iässä ajelin taloyhtiön nurmikoita ja työskentelin Haminan puisto-osaston porukassa. Kasveissa oli kummaa vetovoimaa jo silloin.”

Viherpeukalolle puutarhakoulu ja myöhemmin hortomilinja olivat päivänselviä valintoja. Valmistuttuaan hän marssi suoraan Helsingin Kaisaniemessä kasvitieteelliseen puutarhaan ja sai vastuulleen kuuluisan Palmuhuoneen.

Katja vieraili ahkerasti kasvitieteellisissä puutarhoissa ja samoili Thaimaan ja Malesian sademetsissä. Tuliaisena oli aina siemeniä ja taimia.

Kuvassa kaakaopuun kukka. Katja hoitaa pölyttämisen käsin.

Kun Helsingin Viikkiin perustettiin Kaakkois-Aasian kasveihin erikoistunut Gardenia, Katjasta tuli sen vastaava puutarhuri. Hän innostui erityisesti japanilaispuutarhoista. Hän vietti vuoden Naran kaupungissa valokuvaten ja hoitaen puutarhoja. Niitä oppeja hän on jakanut pitämällä muun muassa kesäyliopistossa ja kirjastossa japanilaisen puutarhakulttuurin kursseja ja esitelmiä.

“Japanilainen tapa hoitaa puutarhaa sisältää valtavasti hienovaraisia merkityksiä.”

Vuonna 2015 Katja sai puhelun Fazerilta. Vantaan Vaaralaan suunniteltiin kansainvälisen tason vierailukeskusta, jonne tulisi myös trooppinen kasvihuone.

“He kysyivät minulta, millainen tila kaukomaan kasveille pitäisi varata. Mikä lumoava kysymys! Kerrankin tilan suunnittelu lähti täysin kasvien tarpeista.”

Fazerilaiset saivat ohjeeksi varata kasvien juurille vähintään metrin verran maa-ainesta. Lämpötilan tulisi olla aina vähintään 20 asteessa ja ilmankosteuden korkea.

“Minua pyydettiin suunnittelemaan myös kasvit ja niiden sijoittelu. Oli hienoa päästä tekemään päiväntasaajan meininkiä.”

Kun Helsingin kaupunki päätti lakkauttaa Gardenian puutarhan, Katja etsi vaalimilleen kasveille uutta kotia.

”Oli aikamoinen helpotus, että ainakin osa kasveista pääsisi Fazerille.”

Päämääränä oli suunnitella näyttelypuutarha, joka näyttäisi hyvältä sekä sisällä että lasisen ulkoseinän takaa. Oli tärkeää huomioida kasvien juurten kasvusuunnat, etteivät naapurit häiritsisi toisiaan.

Katja käy hoitamassa puutarhaa kolme kertaa viikossa.

Vajaa puoli vuotta ennen avajaisia Katjalle valkeni, että melkein kaikki evakkoon sijoitetut Gardenian kasvit olivat kuolleet kylmyyteen.

“Se oli työni kamalin hetki.”

Niinpä Katjalle tuli kiire ryhtyä etsimään kuolleiden tilalle uusia maustekasveja. Pistokkaista kasvatetut banaani-, avokado-, kaneli- ja pippuripuu ostettiin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta. Kahvipuu, greippi ja jaavan kardemumma hankittiin Talvipuutarhasta. Myös Oulun kasvitieteellisestä saatiin hyviä yksilöitä.

“Kaakaopuuta jouduin metsästämään, mutta onneksi Oulun yliopisto antoi nelimetrisen puun. Komea puu saapui rekassa Fazerilaan harsoon ja pehmusteisiin käärittynä. Muut kaakaopuut ostin Hollannista asti.”

Katja joutui tekemään paljon töitä kaakaopuiden kanssa, koska tuholaiset olivat nakertaneet niitä. Hän sekoitti merilevästä, piistä ja raudasta tehoravinteen, jonka avulla puut virkosivat muutamassa kuukaudessa. 

Vuoden aikana puutarha on rehevöitynyt ja täytekasveiksi istutettuja vehkoja on jo jouduttu vähentämään.

“Kolme kertaa viikossa kierrän kastelemassa ja tarkastamassa kasvit. Yleensä käyn aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Minulla on tapana jutella kasveille. Puutarhassa vallitsee aina rakkaudellinen ilmapiirin.”

Katja sai olla mukana puutarhan suunnittelutyössä aivan alusta asti.

Katso alla olevalta videolta, miten Vierailukeskuksen kaakaopuut selviävät Suomessa. 

 

Mitkä Fazerin suklaaherkuista ovat suosikkisi?

Fazerin sinisestä olen pitänyt aina. Lisäksi pidän Da Caposta, Dumlesta ja Pätkiksestä.

Onko kaakaota ja maustekasveja kasvattaessa syntynyt herkkuideoita?

Todellakin on! Japanissa ihastuin vihreäteesuklaaseen, machaan. Jos Fazer alkaa valmistaa sellaista, tänne puutarhaan täytyy saada teepuu. Parhaiten täällä menestyisi borneolainen sademetsälajike.

Fazerin Vierailukeskus Vantaan Vaaralassa on avoinna joka päivä. Katso tarkemmat aukioloajat ja varaa oma kierroksesi täältä.

Tiesitkö, että 100 % Fazerin käyttämästä kaakaosta on vastuullisesti tuotettua? Lue lisää täältä.