Nyt on ilmassa joulun taikaa! Fazerin suklaalevyistä rakennetulle joulukadulle syntyy yhdessä yössä kokonainen kaupunki. Lue alta askel askeleelta, miten joulukatu on rakennettu.

Katso videolta Fazerin Joulukadun rakennus:

Joulukatu on nähtävissä koko komeudessaan osana Fazer Experience -näyttelykierrosta Fazerin Vierailukeskuksessa Vantaalla! 

Nyt tee itse perässä! Aloitetaan perusteista: osaatko jo rakentaa viime vuodesta tutun suklaatalon? 

Leikkaa suklaalevystä taloa varten kaksi sivuseinää, kattopalat sekä päätyseinät.

Sulata suklaata ja kiinnitä sen avulla sivuseinät päätyseiniin. Yhdistä myös kattopalat toisiinsa. Siirrä osat jääkaappiin jähmettymään.


Kiinnitä katto seinäpalojen päälle sulatetulla suklaalla ja siirrä takaisin kylmään. Sillä aikaa, kun suklaatalo jähmettyy, voit aloittaa joulukadun rakentamisen!

Joulukadun rakennus on vasta alussa ja katu näyttää toistaiseksi varsin autioilta, lukuun ottamatta pientä harjakattotaloa. Mitäköhän kadulla tapahtuu seuraavaksi?

Aloita joulukadun rakennus kiinnittämällä sulalla suklaalla kokonaisia Fazerin Sinisen suklaalevyjä kiinni toisiinsa tukevan alustan päällä. Kiinnitä tämän jälkeen kokonainen talo sulan suklaan avulla suklaalevyjen päälle.

Joulukadulle nousee pienen harjakattotalon viereen hieman korkeampi talo. Molemmat ovat saaneet kauniit koristelut ja pihaa koristaa näyttävä kuusi. Luntakin on satanut jo hieman.

Pienemmän talon portaat on rakennettu Pihlaja-karkeista, ovi syntyy parista palasta valkosuklaata ja katon koristeluun on käytetty Finlandia-marmeladeja sekä Fazerin Parhain -sekoituksen Suometar-makeisia. Ikkunat on rakennettu Ässä Pelix -pussin karkeista ja Doris-keksistä. Talolta lähtevä polku on kivetty Tutti Frutti Holiday Mix -pussin punaisilla räpylä-karkeilla ja Tropical Island Mix -pussin vaaleanpunaisilla karkeilla.

Korkeamman talon rakentaminen sujuu samalla tavalla kuin pienemmän, mutta seiniä varten tarvitsee korkeammat sivupalat. Talon keltaiset kaksoisovet syntyvät Ässä Pelix -karkkipussin makeisista sekä Super Salmiakki -rasian pienistä salmiakkipastilleista. Talon pyöreät ikkunat ovat Ässä Pelix -karkeista, joiden keskelle on kiinnitetty ranskanpastillit, ja viuhkan muotoiset sivuikkunat ovat Remix-pussista. Talon reunat on koristeltu Lontoon rakeilla. Harjakattoa koristavat Tutti Frutti Tropical Island Mix -pussin banaanikarkit, oranssit hedelmäpantterit sekä Lakritsi Original -patukka, jonka päässä on punainen Tutti Frutti Mix -sekoituksen makeinen. Ovelta lähtevä polku on rakennettu Remix +choco -pussin punaisista horoskooppikarkeista.

Pihan joulukuusi on tehty leikkaamalla suklaalevystä kolmion muotoinen pala. Sen jälkeen siihen on kiinnitetty sulalla suklaalla Tutti Frutti Mix -pussin vihreitä päärynäkarkkeja kuusen muotoon. Talojen pihalla oleva luminen maa on tehty kiinnittämällä Lumi Pantteri Mix -pussin karkkeja sulalla suklaalla suklaalevyyn.

Joulukatu saa lisää asukkaita, kun kadun varrelle syntyy syötävän suloinen kerrostalo vaahtokarkkiparvekkeineen. Pihapiiriin on ilmestynyt myös aita ja postilaatikko.

Kerrostalo on helppo rakentaa kiinnittämällä sulatetulla suklaalla neljä kokonaista Fazerin Sininen -suklaalevyä toisiinsa. Kerrostalon katto syntyy, kun leikkaat suklaalevyn keskeltä puoliksi ja kiinnität sen paikoilleen.

Hempeän kerrostalon ovet ovat Ässä Pelix -pussista ja kerrostalon reunoja koristaa vaaleanpunaiset Avec-pastillit. Vaaleanpunaiset parvekkeet on rakennettu Remix-pussin vaahtokarkeista ja Ässä Pelix -pussin puolikkaista pelikorteista. Ikkunat ovat Remix +choco -pussin valkoisia horoskooppi-karkkeja ja kattoa koristavat Marianne-karkit. Kerrostalon katolla oleva lautasantenni on rakennettu kiinnittämällä Kiss-Kiss-karamelli Aito Vanilja -keksiin.

Postilaatikko on rakennettu kiinnittämällä sokerikuorrutteella kuusi Tutti Frutti Holiday Mix -pussin punaista uimapatja-karkkia yhteen. Postilaatikon vartena toimii siihen kiinnitetty Kiss-Kiss -karamelli.

Aita on valmistettu kiinnittämällä kolme Remix +choco -pussin harmaata liitukarkkia Fazer Lakritsi Original -lakupötköön.

Nyt jouluvieraillekin on tilaa, kun kadun päähän kohoaa korkea hotelli. Muutkin joulukadun karkkitalot ovat nyt valmiita! Mutta missä luuraavat joulukaupungin asukkaat?

Hotelli on rakennettu kerrostalon tavoin, mutta seiniä on jatkettu korkeammaksi kiinnittämällä niihin sulalla suklaalla jatkopalat. Hotellin katos syntyy kiinnittämällä sulalla suklaalla neljä pätkistä tukipylväiksi rakennuksen eteen. Katokseksi on kiinnitetty valkoisesta leivontasuklaalevystä leikattu pala. Hotellin punaisena mattona on Ässä pelix -pussin punaisia karkkeja. Ikkunoina toimivat Tutti Frutti Mix -pussin pienet salmiakkineliöt. Hotellin katolla olevat palmut ovat Tutti Frutti Tropical Island Mix -pussista.

Leveämpi kerrostalo on saatu aikaa jatkamalla kerrostalon seinää leveyssuunnassa. Talon ovien vihreät karkit ovat Ässä Pelix -pussista ja noitapillit Remix-pussista. Parvekkeet on rakennettu valkoisesta leivontasuklaasta, Fazerin Sinisen maitosuklaasta ja Fazerin Parhain -pussin Islanti-makeisista. Talon reunuksia koristaa Remix +choco -pussin vihreät jalokivikarkit. Katon koristelu on tehty vihreistä Pantteri Mix -pussin panttereista. Kerrostalon edessä oleva parkkipaikka on koottu Tutti Frutti Mix -pussin salmiakkiruuduista.

Harmaa katukiveys on rakennettu mustista Panttereista ja suojatie liitulakuista. Lumilyhdyn rakentamiseen on käytetty Marianne rae -karkkeja. Auton rakennusmateriaalina toimivat Pihlaja-karkit. Renkaat ovat Super Salmiakkeja.

Nyt pääset tutustumaan myös joulukaupungin iloisiin asukkaisiin, piparipoikiin ja -tyttöihin!

Liikennevalo koostuu Pätkis-patukasta, kahdesta Tutti Frutti Holiday -mix kamerasta sekä Remix +choco -pussin punaisesta, keltaisesta ja vihreästä jalokivikarkista.

Lumiukko on rakennettu pyöräyttämällä ensin kolme Vihreä Kuula -marmeladia tomusokerissa. Sen jälkeen kuulat on kiinnitetty toisiinsa sujauttamalla cocktailtikku kuulien keskiosan läpi. Lumiukon silminä toimii kuivatut mausteneilikat, nenänä pala oranssia Amerikan pastillia ja käsinä kanelinoksasta katkaistut palat. Lumiukon viimeistelee Tutti Frutti Holiday Mix -pussin vihreä hattu.

Pyörä on tehty kiinnittämällä sokerikuorrutteella ensin kolme lilaa Lontoo rae -makeista kolmion muotoon. Pyöriksi on kiinnitetty Remix Mad -pussin salmiakkirenkaat. Tässä välissä pyörän rungon on annettu kuivua hyvin, jotta makeiset ehtivät jähmettyä toisiinsa. Lopuksi pyörän ohjaustangoksi on kiinnitetty valkoinen Lontoon rae -makeinen ja satulaksi Remix +choco -pussin punainen jalokivikarkki.


Talon seinän graffiti ja räystäiden jääpuikot on tehty pikeerillä, jonka avulla pystyy loihtimaan ohuitakin koristeluita. Pikeerin valmistukseen tarvitset ¼ dl kananmunan valkuaista, 1 ½ dl tomusokeria sekä pursotuspussin. Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 3–4 minuuttia. Kaada valmis massa pursotuspussiin ja leikkaa sen päähän pieni reikä. Voit koristella pikeerillä taloja eri tavoin – vain mielikuvitus on rajana!

Kadun asukkaat on tehty koristelemalla Fazerin Piparipari -pipareita. Pikeerin ja makeisten avulla on helppo luoda piparihahmoille ilmeikkyyttä ja omia persoonia. Leipuri, joulupukki, valokuvaaja, rokkari – kokeile erilaisia koristeluita ja loihdi omat hahmosi!

Joulukadulla haukahteleva koira on tehty kiinnittämällä Tutti Frutti Holiday Mix -pussin neljä kameramakeista yhteen. Päänä toimii Tutti Frutti Mix -pussin salmiakkiruutu, korvina puolikkaat Tutti Frutti Holiday Mix -pussin aurinkolasit, tassuina Remix +choco -pussin pienet pyöreät salmiakit ja häntänä pieni pala Tutti Frutti Mix -pussin salmiakkiruutua. Koiran nenänpää on tehty vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella.

Jouluaaton koittaessa myös itse joulupukki saapuu makeiskadulle. Porot jäivät läheiselle pellolle, joten pukki hurauttaa paikalle asukkaiden iloksi suussa sulavan maasturin kyydissä!

Joulupukin citymaasturi on rakennettu kiinnittämällä sulalla suklaalla 24 fasupalaa yhteen auton muotoon. Renkaina on neljä Aito Vanilja -keksiä.

Hyvää ja maukasta joulua kaikille!