Suklaatasting on illanistujaisten takuuvarma hittinumero, jolla korvaat vaikka jälkiruuan. Saat maistelusta ja vertailusta eniten irti, kun valitset suklaat näiden vinkkien mukaan.

Maisteletteko kaksin vai porukalla?  Herkutellaanko illallisen päätteeksi, vai rakentuuko koko ilta suklaan ympärille? Loihditko itse valmiin kattauksen suklaineen, vai tuoko jokainen yhtä lajia nyyttärityyliin? Suklaatasting saa luonnollisesti olla järjestäjänsä näköinen. Suklaiden määrässä ja valinnassa kannattaa joka tapauksessa noudattaa muutamaa nyrkkisääntöä, niin maistelusta saa eniten irti.

Maltti on valttia määrässä

Vaikka tekisi mieli maistella montaa lajia, suklaiden määrä kannattaa pitää kohtuullisena. Jos maisteltavaa on valtavasti, maut alkavat sekoittua toisiinsa. Mietoja maito- ja valkosuklaita voi maistella hieman tummia useampia, esimerkiksi viittä tai kuutta eri laatua. Vahvoissa suklaissa taas kolme tai neljä lajia on hyvä määrä, koska makuvivahteita ei erota, jos maultaan intensiivistä suklaata nauttii liikaa.

Rajaa makuteema

Klassinen maisteluilta syntyy jo kolmella suklaassa: Fazerin Sininen -maitosuklaalla sekä Karl Fazer 47- ja 70-prosenttisilla tummilla suklailla. Suklaat maistetaan aina miedoimmasta tummimpaan. Hauska idea on tehdä eri suklaista pöytään ”menu”, josta käy ilmi oikea maistelujärjestys. Ainakin järjestäjän on hyvä tutustua etukäteen suklaan maisteluohjeisiin LINKKI, jotta hän voi opastaa vieraita.

Loistava tapa valita maisteltavat suklaat on sitoa ne yhteen makuteemaan, joka voi olla esimerkiksi valko- tai maitosuklaat, tummat suklaat, alkuperäsuklaat kaakaopavun viljelymaan mukaan tai erilaiset makusuklaat, kuten Fazer Pure Dark -sarja. Yhteinen teema pitää huolen siitä, etteivät suklaat ole aivan eri maailmoista. Jos esimerkiksi nappaa palasen chilisuklaata, makunystyrät eivät enää aisti kunnolla valkosuklaan hienoja vaniljaisia aromeja.

Testaile yhdistelmiä

Suklaata voi maistaa muussakin muodossa kuin paloina. Kaikki seurueen jäsenet voivat esimerkiksi tuoda mukanaan suklaasta valmistetun jälkiruuan ja siihen sopivan jälkiruokajuoman. Viinejä on helpompi yhdistellä jälkiruokaan kuin pelkkään suklaaseen.

Vertaile kokemuksia

Suklaatastingissa on hauskaa vertailla suosikkeja ja makuaistimuksia muiden kanssa, vähän kuin viininmaisteluillassa. Kirjatkaa ylös, mitä vivahteita löydätte mistäkin suklaasta. Hyvä apu tähän on jokaiselle vieraalle jaettava lomake.

Tulosta tästä maistelulomake

Ohjeet suklaan maisteluun – näin saat eniten irti suklaasta