Fazerin kaakao- ja suklaa-asiantuntija Majlen Fazer esittelee suosikkinsa Fazerin suklaarasioiden konvehdeista.

Kissankieli

Pitkulainen, litteä ja päistään levenevä – eli kuin kissan kieli. Kissankieli syntyi vuonna 1908, ja se on Fazerin edelleen valmistamista konvehdeista kaikkein vanhin. 

”Kissankielessä käytettyä suklaaseosta on vaihdeltu vuosikymmenten aikana. Nyt sitä valmistetaan sekä 70-prosenttisesta kaakaosta tummana että maitosuklaasta vaaleana versiona”, kertoo Fazerin kaakao- ja suklaa-asiantuntija Majlen Fazer.

Kissankieli sopii vaikkapa hyvän kahvin seuralaiseksi. Se on ainoa klassikkorasioista tuttu konvehti, jota voi ostaa myös irtomyynnistä.

Mantelirouhe

Epäsäännöllinen muoto, röpelöinen käsi- ja suutuntuma. Ja paljon mantelia!
Konvehtirasioiden sisältö vaihtuu vuosittain, sillä osa valikoimasta jää tauolle ja uusia makuja syntyy tilalle. Persoonallinen Mantelirouhe on pysytellyt mukana rasiavalikoimien alusta asti. Tehtaalla sitä kutsutaan lempinimellä lihapulla.

”Kondiittorilta tämän palleron valmistaminen vaatii kokemusta ja keskittymistä, sillä seoksen muotoa on vaikea hallita. Liian leveäksi valahtavia konvehteja syntyy toisinaan reilustikin. Ne eivät mahdu rasian koloihin, joten ne menevät myyntiin henkilökunnan myymälään.”

Monessa perheessä Mantelirouhe katoaa konvehtirasiasta ensimmäiseksi.

Cappuccino-kinuski

 

Cappuccino-kinuski muistuttaa klassikkokonvehti Mantelikinuskia, vain poikkiraidat puuttuvat.

”Onnistuneessa suklaakonvehdissa täyte ja kuori, maut ja täyteläisyys ovat tasapainossa. Minusta onnistuimme cappuccino-kinuskissa aika hyvin”, Majlen Fazer toteaa.

Konvehtien valmistus nopeutui 1960-luvulla, kun Sven Fazer suunnitteli ja teetti konvehtien valmistuskoneita.

”Isoisäni oli todella innostunut kehittämään konvehtilinjastoja. Vaikka tekniikka niistä ajoista on toki parantunut, konvehtien valmistamisessa on yhä kolme perinteistä tapaa: muottiin valaminen, kuorien täyttäminen sekä pursottaminen.”

Myös Cappuccino-kinuski valmistetaan pursotustekniikalla. Aika näyttää, onnistuuko uusi haastaja vakiinnuttamaan paikkansa rasioissa vai jääkö se kertaluonteiseksi vierailijaksi. Konvehti ilmestyi rasioihin ensimmäisen kerran jouluna 2017.

Caramel

Alustaltaan neliön muotoisen sekä päältä pyöreän konvehdin tunnistaa Carameliksi kukkoleimasta ja vuosiluvusta 1891.

Oikeaoppisessa suklaakonvehtirasiassa on jokaiselle jotakin: vaaleaa maitosuklaata ja tummaa maidotonta. Sieltä voi poimia hedelmää, pähkinää ja mantelia sekä kinuski- ja toffeetäytettä.

”Kun suunnittelimme tämän vuoden konvehtikokonaisuuden, halusimme ehdottomasti mukaan legendaarisella kukkomuotilla valmistetun täyte-Caramelin. Kun se on välillä ollut tauolla, ihmiset ovat pyytäneet sitä takaisin.”

Kukkotunnus oli pitkään Fazerin symboli, ja se näkyi työvaatteissa, kuljetusautoissa ja peltisissä makeispakkauksissa etenkin 1940–50-luvuilla. Nykyään sitä käytetään enää Caramel-konvehdissa.

Fazermint Double Cream

Hiippahatun muotoinen, kahdesta suklaalaadusta valettu konvehti.

Minttusuklaa on kondiittorille aina haaste. Konvehtirasiassa jokaisen herkun onmaltettava pitää arominsa itsellään niin, etteivät ne sekoitu vieruskaverisuklaisiin. Voimakkaalle mintulle tuo on vaikeaa. Lukemattomia aromitestejä jouduttiinkin uusimaan, kun häivähdyskin mintun makua tai tuoksua livahti naapureihin.

”Lopulta onnistuimme kehittämään kahdesta eri suklaalaadusta yhteenvaletun yksilön, jossa raikas minttu jää konvehdin sisälle.”

Konvehtilajitelmissa Fazermint Double Cream on ilahduttanut mintun ystäviä vuodesta 2012.

 

Kuusi faktaa - tiesitkö, että…

1. Konvehteja tulee ja menee. Klassikoiksi kehittyvissä konvehdeissa on aina jotakin erityistä.

”Pitkäikäisimpiä konvehtejamme yhdistää hienovireinen suutuntuma, makujen tasapaino ja persoonallinen ulkonäkö”, Majlen Fazer sanoo.

2. Ennen vanhaan Fazerin konvehtirasioissa oli kangaskannet.

”Tätini Marianne Heikkinen suunnitteli ja valmisti konvehtirasioiden kannet 50–60-luvuilla.”

3. Fazerin Kluuvikadun konditoriassa konvehteja valmistetaan kokonaan käsityönä.

4. Moni on haikaillut valikoimasta poistettujen Eyer-munaliköörikonvehdin ja piikikkään Suklaapallon perään.

”Asiakkaiden toiveet vaikuttavat valikoimiimme. Palautetta voi lähettää tähän osoitteeseen .

5. Fazerin käyttämä kaakao on nyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa sataprosenttisesti vastuullisesti valmistettua. Kaakaolla voi olla UTZ-, Rainforest Alliance- tai Fair Trade Coco -sertifikaatti. 

”Ostamme Ecuadorista, Norsunluurannikolta ja Nigeriasta raakakaakaon lisäksi massaksi jalostettua kaakaota. Se on järkevää myös tuottajamaan kannalta, koska jalostetusta tuotteesta jää valmistajalle enemmän voittoa.”

6. Fazerin Vantaan Vaaralan tehtailla konvehtien valmistus alkaa heinäkuussa ja kestää joulukuuhun.

Fazerin suklaarasia aukeaa - saat valita vain kolme konvehtia. Mitkä valitset? Tee mielenkiintonen testi IS:n sivuilla.