Kati Randell

Pakkauksilla tuntuu joskus olevan pahiksen maine. Todellisuudessa on pitkälti pakkauksen ansiota, että valmistuspaikasta kauppaan ja kaupasta kotiin saakka matkustettuaan suklaa maistuu edelleen herkulliselta ilman sivumakuja ja leipä on yhä tuoretta. Oikeanlaisilla ja -kokoisilla pakkauksilla voidaan myös vähentää ympäristöä kuormittavaa ruokajätettä.

Pakkauksella on monta tärkeää tehtävää. Ilman suojaavaa pakkausta herkulliset tuotteet kuivuisivat, rikkoutuisivat ja niihin tarttuisi helposti myös ei-toivottuja makuja ja hajuja. Pakkaus suojaa tuotteen makua ja pitää ylimääräiset aromit ulkona. Esimerkiksi tuoreeseen maitoon tehty Fazerin Sininen -suklaa on herkkä ulkopuolelta tarttuville aromeille. Pakkaus myös helpottaa tuotteen käsittelyä ja pitää sen käyttökelpoisena kaupan hyllyltä kotiin ja vaikka tuliaisena matkalaukussa aina toiselle puolelle maailmaa. 

Oikeanlainen pakkaus suojelee sen sisältä löytyvän tuotteen lisäksi myös ympäristöä.

Yksi pakkauksen tärkeistä tehtävistä on vähentää hukkaan päätyvän ruuan määrää. Jätteeksi päätyvä ruoka on ympäristölle iso taakka ja pakkauksilla on ruokahävikin vähentämisessä merkittävä rooli.

Ympäristöä voi siis kauppareissulla ajatella valitsemalla oikeankokoisen pakkauksen, josta ruokaa ei mene hukkaan. Pakkauksen oma osuus koko tuotteen ympäristökuormasta on melko pieni: esimerkiksi Fazer Puikula -leivän hiilijalanjäljestä pakkauksen osuus on noin 3 prosenttia. 

Miltä kaikelta sankaripakkaus Fazerin Sininen -suklaata suojeleekaan? Tutustu Suklaalevyjen maailmanympärysmatka -videoon, jossa mukana Fazer ja UPM:

Fazer on mukana Pakkaustutkimus - PTR ry:n Aika Pakkaus! -kampanjassa, jonka tavoitteena on herättää keskustelua pakkaamisen merkityksestä ja hyödyistä. Aika Pakkaus! -kampanjan kuusi videota kertovat mitä kaurahiutale-, pizza-, kahvijuoma-, suklaa- ja maitopakkauksilta vaaditaan, jotta ne täyttävät tehtävänsä: eli suojaavat ruokaa ja juomaa, jotta niiden matka jatkuu tuoreena ja hyvänmakuisena pellolta tai lypsyltä vatsaanasti. 

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin!
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat. Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.