Suklaan laadun maistaminen vaatii aikaa ja vaivaa oppia tunnistamaan kaikki ulottuvuudet, jotka suklaa makuelämyksenä tarjoaa. Tutustu seuraaviin vinkkeihin ja opi suklaan tuntijaksi!

Jokaisella suklaalla on oma ominaismakunsa, joka tekee siitä uniikin. Suklaaseen käytetyn kaakaon vaikutus makuun on suuri – kaakaon kasvualueen maaperän laatu, aurinkoisuus, sademäärä ja maaperän ravintoaineet, kuten myös muiden raaka-aineiden ominaisuudet, vaikuttavat suklaatuotteen lopulliseen makuun.

Kokeile suklaiden maistelemista samaan tapaan kuin maistelet viinejä  opettele tuntemaan maun eri ulottuvuudet suussasi. Kun seuraavan kerran pääset suklaiden ääreen, ota aikaa, vertaa eri makuja ja testaa makunystyröittesi herkkyyttä. Pysähdy maistamaan ja sulje vaikka silmäsi.

Näin pääset alkuun maistelussa

Uppoutuaksesi todella suklaan maailmaan tarvitset paikan, jossa voit rentoutua ja keskittyä makuihin. Sulkeudu maailman hälinältä rauhalliseen huoneeseen, jossa voit rentoutua ja sukeltaa suklaan maailmaan. Keskittyminen on huipputärkeää, kun pyrit tunnistamaan kaikki suklaan makuelementit.

Varmista, että lautanen on neutraali ulkoasultaan ja täysin puhdas. Leikkaa suklaa pieniksi palasiksi. 

Jos suklaa tuntuu viileältä, anna sen levätä hetki huoneen lämmössä, jotta se pehmenee hieman ja antaa makunsa vapautua.

Laita kielellesi pieni pala suklaata ja anna sen hitaasti sulaa suussasi. Makuja vapautuu hiljalleen, ja tunnet miten suklaan ensimaku ja lopun viivähdys makuhermoillasi saattavat hieman erota toisistaan.

Pohdiskele, miltä suklaa tuntuu suussasi ja millaisia makuja suklaa antaa. Voit myös kirjoittaa ylös havaintojasi: ulkonäkö, suutuntuma, aromit, maut, sulaminen. Onko suklaa katkeraa, makeaa, suolaista? Mitä makuja aistit? Löydätkö hedelmäisyyttä, pähkinää, maidon makua tai vaniljaa?

Pidä välillä tauko

Jos maistelet useita eri suklaamakuja, on tärkeää pitää pieni tauko kunkin suklaan jälkeen, jotta maut eivät sekoitu. Tee välillä vaikkapa muistiinpanoja tai keskustele ystävien kanssa löydöksistänne. Huuhdellaksesi suusi juo lasi vettä, ja olet taas valmis siirtymään uuden maun tutkimiseen.

Matka suklaan asiantuntijuuteen on loputon, ja harjoiteltavaa riittää aina kun haluat. Mukava tapa testailla suklaita on kutsua ystäviä suklaatasting-bileisiin. Vaikkapa juuri naistenpäivänä tai piristääksesi tavallista perjantai-iltaa.