Fazerilla valmistettujen suklaiden viehätysvoima perustuu huolelliseen käsityöhön, joka alkaa raaka-aineiden valinnoilla ja päättyy lahjarasioiden suunnitteluun. Kokonaisvaltainen elämys ei synny itsestään – suklaataitelija paljastaa jokaiseen konvehtiin kiteytyvän voiman.

Kaikkien aistien vangitseminen pienellä konvehdilla on taitolaji ja Sini Räisäsen intohimo. Leipuri-kondiittoriksi valmistunut nuori ammattilainen on työskennellyt Fazerin erikoiskonvehtiosastolla reilu vuoden. Hän on osa pientä työryhmää, jonka erikoisalaa on valmistaa Fazerin käsintehtyjä konvehteja. Vaikka koneet avustavat työnteossa, syntyvät luomukset käsityönä. Työ tehdään alusta loppuun huolella, ammattitaidolla ja rakkaudella. 

Makujen juuret

Suklaa saa omaleimaisen makunsa kaakaomassasta. Suklaan vahvuus määrittyy kaakaoprosentin ja konvehdin persoona sille annetun täytteen luonteen mukaan. Konvehtiosaston päivä alkaa konvehtien sydänmaun, täytteiden, valmistamisesta.

Täyteläinen maku rakentuu aidoista raaka aineista. Kerma, voi, suklaa ja alkoholit ovat esimerkkejä täytteisiin kietoutuneiden makujen vivahteista. Samppanja, viski, mokka, maraschino ja creme brulee ovat Räisäsen luettelemia esimerkkejä konvehtimauista, joita ohuiden suklaakuorten sisään voi sulkea. Uusien makujen syntyminen on jatkuva prosessi, jonka rajana on ainoastaan luovuus.

Suklaa – jokaisen aistin viettelijä

Hyvä suklaa ei synny hetkessä. Hyvä suklaa on enemmän kuin pelkkä makuelämys, sillä todellinen taideteos puhuttelee jokaista aistia.

Suklaanautinto alkaa ulkoisten puitteiden tarkastelusta. Suklaan on oltava kaunis katsella ja sen pinnan tulee olla kiiltävä. Kauneus on osa suklaan omaleimaista viehätysvoimaa, joka antaa vihiä kätketyistä mauista. Suklaakonvehdit koristellaan käsin ja pähkinöiden, kaakaovoista tehtyjen muotojen, kirjainten ja kuvioiden asetteleminen oikein on ammattilaisellekin taitoja mittaava haaste.

ULKOISEN OLEMUKSEN RINNALLA OHITTAMATON OSA SUKLAAN VIEHÄTYSVOIMAA ON HAJUAISTIN HURMAAMINEN MAITOSUKLAAN PEHMEÄLLÄ TAI TUMMAN SUKLAAN VOIMAKKAALLA TUOKSULLA.


Kuitenkin vain maistaminen paljastaa lopulta suklaaherkun todellisen luonteen. Räisänen viittaa makuelämystä edeltävään suutuntumaan. Se on tuntuma, jonka suklaa antaa napsahtaessaan suussa ennen makunystyröiden valloitusta. Suklaan maistelussa erityistä huomiota on kiinnitettävä suklaan yhtenäiseen rakenteeseen. Hyvässä suklaassa ei ole rasva- tai sokerikiteitä, vaan täydellinen suupala on olomuodoltaan yhtäläinen, pehmeä ja sileä. Makea, voimakas, pehmeä, lempeä, vaniljainen ja paahteinen ovat esimerkkejä mauista joita etsivä voi jokaisesta suklaanautinnosta löytää.

Herkku elämän jokaiseen hetkeen

Aivan kuten parfyymejä, jokaiseen tilaisuuteen, jokaiseen hetkeen ja jokaiselle meistä löytyy oma suklaansa. Suklaan maku on monen muuttujan summa, joka pääsee parhaimmilleen vain oikeissa olosuhteissa. Olosuhteet saattavat merkitä täydellisen ruokailun päätteeksi leivottua suklaakakkua, pienenä herkkuna työn lomassa nautittua suklaaruutua tai oikeanlaisen viinin, jälkiruokadrinkin tai kahvin kera maisteltuja erikoissuklaita. Räisänen nostaa kuitenkin yhden tilanteen ylitse muiden.

- Hyvä seura. Suklaa on parhaimmillaan hyvässä seurassa, suklaaekspertti toteaa.

Suklaan sanoin

Parfyymi kertoo kantajastaan hajuaistin välittämin vihjein. Samoin suklaa kertoo nauttijastaan omilla hienovaraisilla viesteillään.

Tumma suklaa sopii hemmottelua ja vahvoja elämyksiä kaipaavalle, maito- ja valkosuklaa herkuttelijalle. Vuosittain vaihtuvat maut ja suklaayhdistelmät ovat usein rohkeasti uusia makuja etsivien mieleen. Suklaa taipuu moneksi ja valloittaa kerta toisensa jälkeen. Suklaaseen ei voi kyllästyä sillä se yllättää, hemmottelee ja viettelee jok’ikinen kerta, jokaisella puraisulla.

Suklaa tunteiden sytyttäjänä

Mikä sitten on suklaataiteilijan oman intohimon taustalla?

Suklaista unelmaansa pohtiva Räisänen palaa jälleen suklaan sydämeen – aitoihin makuihin. Suklaan valloittavuus perustuu alusta loppuun suoritettuun aitoon asiantuntijuuteen, joka alkaa raaka-aineiden valinnoista, kokeiluista ja huolellisesta toteutuksesta aina reseptistä rasiaan. Suklaan vuosisatoja kestänyt vangitseva voima perustuu suklaan synnyttämiin tunnesidoksiin, jotka painuvat muistiin jokaisen aistin voimin.

Suklaa ei ole ruoka siinä missä muut, sillä se on valmistettu ensisijaisesti tuottamaan iloa ja nautintoa. Räisänen muistuttaa suklaiden valmistuksen jatkuvan myös itse konvehteja pidemmälle. Suklaan kunnioitus perustuu ammattitaidon tiedostamiseen. Ihmiset tietävät, että suklaayksilöt on tehty sydämellä.

Jokainen konvehtiosastolta lähtevä lahjapaketti sulkee sisäänsä pienen, maisteltavan taideteoksen.