Monet rakastavat suklaata, mutta mitä suklaan ystävät tietävät rakkautensa kohteesta? Kokosimme listan suklaatiedoista. Lue, opettele ja häikäise suklaatietoudella! 

Mitkä ovat suklaan pääraaka-aineet?

Suklaan pääraaka-aineet ovat kaakao; kaakaomassa ja kaakaovoi, tuoremaito/maitojauhe ja sokeri. Lisäksi suklaata voi maustaa melkein millä vaan.

Miten suklaa valmistetaan?

Suklaan valmistukseen kuuluvat seuraavat vaiheet:

  • Raaka-aineiden sekoittaminen
  • Valssaus eli hienontaminen. Tällä on vaikutusta mm. suussa sulavuuteen.
  • Konssaus eli sekoittaminen suurissa konssisäiliöissä. Tällä vaikutetaan suklaan makuaineisiin saadaan viimeinen silaus suussa sulavuuteen.
  • Säilytys lämmössä. Suklaata valmistetaan ja työstetään aina juoksevana, lämpimässä.
  • Temperointi (kts. seuraavat vastaukset)
  • Muotoilu eli valaminen erilaisiin muotteihin, suklaa saa muotonsa. Suklaata voidaan myös kuorruttaa (esim. Dumle, jossa toffeesydän)
  • Jäähdytys. Vasta tässä kohtaa suklaa saanut oman muotonsa ja suklaa jäähdytetään huoneenlämpöön.
  • Pakkaaminen. Pakkaus suojaa suklaan herkullisia aromeja.

Mitä on temperointi?

Temperointi on lämpökäsittely, jolla parannetaan suklaan laatua. Temperointi vaikuttaa monella tapaa suklaan pitkäaikaiseen laatuun suojaten sitä, ja tuo myös oikeanlaisen kiillon suklaaseen.

Voiko suklaata tehdä kotona?

Jotta suklaan raaka-aineista saadaan suussa sulavan pehmeitä tarvitaan erityisiä, suklaan valmistukseen suunniteltuja laitteita kuten valsseja ja konssauslaitteita. Raakasuklaata voi valmistaa itse kotona.

Mitä suklaalaatuja on olemassa?

Yleisimmät ovat tumma, maito- ja valkosuklaa. Tumman suklaan tulee sisältää minimissään 35 prosenttia kaakaota. Tällä tarkoitetaan kaikkien kaakaon ainesosien, eli kaakaomassan, kaakaojauheen ja kaakaovoin yhteismäärää. Maitosuklaan tulee sisältää minimissään 25 prosenttia kaakaota. Valkoinen suklaa on siitä erityinen, ettei siinä ole lainkaan kaakaomassa tai jauhetta – kaakaon maun tuovat kaakaovoi, maito ja mausteet. EU:ssa suklaalainsäädäntöä valvotaan. Suklaapraliinille (konvehdille) ja täytesuklaalle on omat määrittelynsä suklaalainsäädännössä.

Miten suklaata säilytetään?

Suklaa säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä 16-20 °C. Älä säilytä suklaata kylmässä, se ei ole jääkaappituote. Säilytä suklaa ilmatiiviisti pakattuna, mieluiten omassa kääreessään, jolloin se ei ota vieraita makuja ja hajuja itseensä. Suklaapakkauksista löytyvät parasta ennen -päiväysmerkinnät.

Mitä on suklaan pintaan syntynyt harmaa kerros? Voiko suklaata syödä silti vai onko se pilalla?

Jos suklaata säilytetään liian lämpimässä, sen muoto muuttuu ja pinnalle voi kertyä rasvakiteitä. Tämä näkyy suklaan harmahtavana pintana. Suklaa on herkkä tuote ja jääkaappi ei ole sille oikea säilytyspaikka. Jääkaappisäilytys saattaa muuttaa suklaan väriä.

Mitkä maat ovat suurimpia kaakaon tuottajia?

Kaakaoviljelmistä 70 prosenttia sijaitsee Länsi-Afrikassa. Suurimmat tuottajamaat ovat Norsunluurannikko, Ghana ja Indonesia. Maailmassa on yhteensä noin 5 miljoonaa kaakaoviljelijää. Kaakaoviljelmät ovat tyypillisesti pieniä, muutaman hehtaarin perheviljelmiä.

Paljonko Suomessa syödään suklaata vuosittain?Keskimäärin noin seitsemän kiloa per henkilö.

Voiko suklaalle olla allerginen?

Maitosuklaassa on maidon allergeenejä. Suklaa voi sisältää myös makuaineita, jotka sisältävät allergeenejä, kuten pähkinää tai vehnärouheita.

Mihin perustuu suklaan maine romanttisena ruokana?

Kerrotaan, että jo Casanova vetreytti itseään juomalla lukuisia kupillisia kaakaota päivässä. Mayakulttuurissa kaakaota käytettiin juhlarituaaleissa ja mm. hääjuomana.

Mistä Fazerin suklaaseen käytetty kaakao tulee? 

Fazer valmistaa suklaata eurooppalaisilta toimittajilta ostamistaan kaakaotuotteista: kaakaomassasta, kaakaovoista ja kaakaojauheesta. Fazerin ostamasta kaakaosta 1/4 on peräisin Ecuadorista ja 3/4 Länsi-Afrikasta. Ecuadorilainen kaakaomassa on tärkein tekijä Fazerin Sininen -suklaan maun luomisessa. 

Paljonko Fazerin suklaassa on kaakaota? 

Fazerin maitosuklaassa on kaakaota vähintään 30 % ja tummassa suklaassa 45-70 %. Kaakaopitoisuus on ilmoitettu tuotteidemme ainesluettelossa. Suomen suosituin suklaa on Fazerin Sininen, jossa on yli 30 prosenttia kaakaota. Suomessa myydyin tumma suklaa, Karl Fazer Tumma suklaa, on noin 47 prosenttista. 

Voiko leivontaan käyttää mitä tahansa Fazerin suklaata? 

Periaatteessa voi. Leivontasuklaiden resepti tosin on muokattu niin, että niiden avulla suklaata on helpompi työstää käsin (esim. suklaakoristeiden tekeminen ja suklaan sulattaminen). Leivontasuklaalla takaat leivonnassa parhaan lopputuloksen, sillä suklaa on herkkähipiäinen tuote. 

Miksi suklaalevyjen pakkauksissa lukee "Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää ja mantelia"? 

Tieto on merkitty pähkinäallergisia varten. Erilaiset suklaalevyt valmistetaan tehtaallamme samalla valmistuslinjalla, jolloin on mahdollista, että lajinvaihdon yhteydessä jokin pähkinähiukkanen joutuu pähkinättömiin tuotteisiin. 

Onko suklaassa suolaa? 

Fazerin maitosuklaaseen on perinteisesti lisätty hieman ruokasuolaa aromien maun vahventamiseksi. Fazerin vaaleaan maitosuklaaseen ruokasuolaa ei ole lisätty. 

Onko liköörikonvehdeissa alkoholia?

Liköörikonvehdeissa on alkoholia 2,8 paino-%, eli 100 g tuotetta sisältää alkoholia 2,8 g. Elintarvikkeiden alkoholipitoisuus on ilmoitettava ainesluettelossa, jos se ylittää 1,8 paino-%.

Onko suklaassa kofeiinia tai muita piristäviä ainesosia? 

Kaakaossa on hyvin pieni määriä kofeiinia. Mitä tummempaa suklaa on eli mitä korkeampi on kaakaopitoisuus, sitä enemmän  kofeiinia se sisältää. Esimerkiksi Fazerin Sininen -suklaassa on kofeiinia 0,012g/100g.