Vantaan makeistehtaalla suklaita valmistaa 500 fazerilaista. Välillisesti Fazer työllistää suklaan kautta moninkertaisen määrän ihmisiä. Makeiskonkarimme – hankintapäällikkö Tuomas, suklaantekijä Kirsi, toimitusjohtaja Markus, myynninedistäjä Eevi ja kondiittorimestari Eero – kertovat vastuullisesta kaakaonhankinnasta ja työstään suklaan parissa.

Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao. Harva suklaan ostaja tulee ajatelleeksi, että myös kaakaon hinta määritellään pörssissä. Vantaan makeistehtaalla työskentelevä hankintapäällikkö Tuomas Linnavirta seuraa työkseen kaakaon arvoa kansainvälisillä markkinoilla.

”Vastaan yhdessä kollegoideni kanssa siitä, että tehtaalla on riittävästiFazer-makeiset-Tuomas-Linnavirta-1350x1080-artikkeli.jpg korkealuokkaisia ja tasalaatuisia, vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. Ostamme vuosittain miljoonia kiloja kaakaojauhetta, -massaa ja -voita eri toimittajilta”, Tuomas kertoo.

Fazerin Sinisen kaakaosta valtaosa on ecuadorilaista arriba-kaakaota, jossa on hedelmäinen, miellyttävä maku. Fazer ostaa Rainforest Alliance- tai Fairtrade-sertifioitua kaakaota. Niiden lisäksi Fazer hankkii vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää kaakaota myös viljelijäohjelmistaan Ecuadorista, Norsunluurannikolta ja Nigeriasta.

”Viljelyohjelmiemme avulla pystymme jäljittämään kaakaon viljelmälle, parantamaan kaakaoviljelijöiden työoloja, nostamaan heidän tulotasoaan ja kehittämään yhdessä kyläyhteisöjen kanssa kestävämpää viljelyä. Ohjelman ansiosta pystymme parantamaan juuri niiden viljelijöiden oloja, joiden kasvattamaa kaakaota ostamme.”

Lue myös: Kestävä kaakaonviljely on suklaan valmistuksen elinehto

Vastuullisuutta kaakaonhankinnasta kääreisiin

Fazer-makeiset-Markus-Hellstrom_vastuullisuua-1350x1080-artikkeli.jpg

Fazerin koko 130-vuotinen tarina nivoutuu monin tavoin yhden sen tunnetuimman tuotteen, Fazerin Sinisen ympärille. Se on enemmän kuin suklaa, suomalaisuuden symboli, joka on osa arkea ja juhlaa.

”Ihmisiä kiinnostaa entistä enemmän, miten ja missä suklaa on tehty ja mistä raaka-aineet tulevat. Teemme pitkäjänteistä ja määrätietoista kehitystyötä suklaan ja muiden makeistemme vastuullisuuden parissa aina kaakaonhankinnasta kääreisiin”, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström.

Ikonisen Fazerin Sinisen salaista reseptiä ei ole muutettu sataan vuoteen, mutta samaan aikaan Fazer on kehittänyt jatkuvasti kaakaon vastuullista kasvattamista yhdessä viljelijöiden kanssa.

”Vuonna 2020 käynnistimme Ecuadorissa viljelijäohjelman, jotta voimme turvata Siniselle tärkeän arriba-kaakaon saannin tulevaisuudessakin. Yhdessä rakennamme vastuullista suklaakulttuuria ja makumuistoja, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.” 

Lue myös: Näin hankimme kaakaota

Palmuöljy poistui klassikosta

Fazer-makeiset-Eevi-Wäryrynen-ASP_vastuullisuus-1350x1080-artikkeli.jpg

Myös toinen Fazer-klassikko, Wiener nougat on nyt entistä vastuullisempi. Kaikki jouluksi 2021 valmistettavat Wiener nougat -konvehdit syntyvät ilman palmuöljyä. Palmuöljy on korvattu kaakaovoilla, mutta rakastettu makuelämys on ennallaan.

Vuonna 1904 syntynyt gluteeniton ja maidoton Wiener nougat kuuluu myynninedistäjä Eevi Wäyrynen-Aspin, kuten monen muunkin suomalaisen, jouluun.

”Rakkaus suklaaseen kulkee meillä suvussa. Pappani oli niin perso suklaalle, että hän olisi voinut syödä sitä elääkseen. Olen samanlainen – en voisi koskaan kyllästyä suklaaseen”, Wäyrynen-Asp kertoo.

Suomalaisten rakkautta suklaaseen kuvaa, että isoon markettiin saattaa tulla jouluksi myyntiin yli 2 000 kiloa Wiener nougat’ta, Fazerin Sinistä ja muita suklaita.

”Alan rakentaa joulua myymälöihin jo syys-lokakuussa. Piirrän kaupan pohjakuvaan paikat myyntiin tuleville konvehdeille. Vaatii matematiikkaa ja lihaskuntoa, jotta suklaarasiat saa nätisti tasan eikä pinoista tule liian korkeita. Se on kuin palapeliä”, Eevi kuvailee.

”Fazerin hienosta tiimihengestä kertoo, että joulusesongin aikana lähes sata fazerilaista tulee toimistolta kauppoihin auttamaan meitä myynninedistäjiä.”

Suklaan käsittely vaatii taitoa

Fazer-makeiset-Kirsi-Aulama-1350x1080-artikkeli.jpg

Kirsi Aulama on työskennellyt pitkään Fazerilla suklaan parissa. Hän on nähnyt suklaanvalmistuksesta sekä teollisen että käsin tekemisen puolen. Molemmissa suklaa käy läpi samat työvaiheet mutta aivan eri mittakaavassa.

Kluuvikadun konditoriassa Helsingissä Kirsi valmisti konvehteja käsin. Nyt hän työskentelee Vantaan suklaatehtaalla linjalla, jolla pakataan suklaapatukoita ja -levyjä.

”Suklaa on mielettömän herkullista, mutta sen käsittelyä ei opi hetkessä.”

”Ennen kuin suklaat sujahtavat käärintäkoneeseen, otan näytteet jokaisesta erästä. Maistan ja katson, että tuotteet näyttävät siltä kuin pitää. Olen viihtynyt Fazerilla, koska olen saanut kehittää ja kehittyä eri tehtävien parissa. Vaikka roolini on vaihtunut monta kertaa, on suklaa pysynyt.”

Joulukalenteriperinne jatkuu uutuudella 

Fazerin suklaa-ammattilaisia työskentelee myös Helsingin Kluuvikadun Fazer-kahvilassa, jossa kondiittorimestarina toimii Eero Paulamäki.

Fazer-makeiset-Eero-paulamäki-1350x1080-artikkeli.jpg

”Kluuvikadun Fazer-kahvila on suomalaisen konditoriakulttuurin kehto. Saappaani ovat suuret, sillä kahvilan perustaja ja ensimmäinen kondiittorimestari oli Karl Fazer itse.

Kluuvikadulle tullaan viidennessä sukupolvessa lakkiaiskahville tai ristiäiskakkua tilaamaan – jouluherkkuja unohtamatta”, Eero sanoo.

Kondiittorit valmistavat kakkuja ja leivoksia sekä kehittävät uusia tuotteita.

”Tiettyihin klassikkoleivoksiin emme koske, mutta meidän pitää myös uudistua, jotta olemme pystyssä seuraavatkin 130 vuotta. Mietin usein, mitä Karl Fazer tekisi. Vaikka Fazer mielletään perinteiseksi taloksi, omana aikanaan Karl Fazer oli uudistaja. Karl ja hänen Berta-vaimonsa ovat vaikuttaneet vahvasti suomalaiseen konditoriakulttuuriin.”

Myös suomalaisen joulukalenteriperinteen juuret johtavat Kluuvikadulle. Kahvilan yläkerrassa on valmistettu suklaakalentereita vuosikymmenten ajan. Moni hakee kalenterin kahvilasta joka vuosi.

”Tämän joulun uutuus on fantastinen suklaapatukkakalenteri: 16 eri patukkaa sisältävä kalenteri luo jälleen uusia makumuistoja. Kun kotona joulukalenterissa tulee Geishan vuoro, sen syöjästä tulee varmasti kisa tyttäreni kanssa”, Eero naurahtaa.