Rekrytointikoulutushanke sai kiitosta sekä harjoittelupaikkojen esimiehiltä että työssäoppijoilta itseltään. Hankkeen tavoitteena on löytää jatkopolkuja mahdollisimman monelle osallistujalle.

125 mahdollisuutta työelämään –rekrytointikoulutushanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen ja ELY-keskuksen kanssa. Hanke on kohdistettu niille, jotka ovat kohdanneet vaikeuksia työllistymisessään: mm. pitkäaikaistyöttömille, nuorille työttömille, maahanmuuttajille ja osatyökykyisille. Rekrytointikoulutukseen sisältyy sekä lähiopetusta että työssäoppimista Fazerin eri liiketoiminta-alueilla. Hanke on osa Fazerin Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

Hankkeessa on kaksi eri koulutusmahdollisuutta, toinen elintarviketeollisuuteen ja toinen ravintola-alalle. Molempiin on suunniteltu kolme ryhmää. Koulutusalasta riippuen työssäoppimisjakso suoritetaan joko yhtäjaksoisesti teoriajaksojen välissä tai lomittain teoriaopiskelun kanssa. Valinnoissa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan henkilöiden aikaisempia koulutuksia ja kokemuksia sekä omia toiveita.

Ravintolapuolella tutustuttiin monipuolisesti eri tehtäviin

Ravintola-alan ensimmäinen ryhmä aloitti syyskuussa 2016, ja valmistuu helmikuun alussa. Työssäoppimispaikkoja oli ravintoloissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Otaniemen opiskelijaravintolassa hankkeeseen päässyt opiskelija oli harjoittelussa syyskuusta joulukuuhun aina maanantaista torstaihin. Perjantaisin oli teoriaa. Harjoittelija pääsi tutustumaan ensin ravintolan kaikkiin eri tehtäviin: kuumakeittiökokki, kylmäkkö, salaatintekijä, astiahuoltaja, sali ja annossalaattien tekijä. Omimmaksi alaksi valikoitui kylmäkeittiö, ja hän teki kylmäkön kanssa mm. edustustuotteita ja hedelmävateja. Työssäoppimisjakson aikana sai suorittaa hygieniapassin ja opinnot huipentuvat kylmäpuolen näyttökokeeseen tammikuussa.

Fazer Food Servicesin toimitusjohtaja Jaana Korhola iloitsi, että hänellä oli mahdollisuus viettää kahvihetki jokaisen harjoittelijan kanssa kysellen kuulumisia ja tunnelmia. “Kaikki olivat onnellisia ja ylpeitä päästessään hankkeeseen mukaan vuosiakin kestäneiden vaikeiden aikojen jälkeen”, Korhola kertoo. ”Erityisen hienoa oli kuulla, että he olivat päässeet kokeilemaan monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja että he olivat tunteneet itsensä tiimin jäseniksi, ei pelkästään harjoittelijoiksi.”

Positiivisia uutisia työnäkymistä  

Elintarviketeollisuuden ensimmäinen koulutusryhmä, 18 henkilöä, valmistui 8.12. Syyskuussa alkaneen kuukauden teoriajakson jälkeen opiskelijoilla oli kuuden viikon työssäoppimisjakso, jonka jälkeen palattiin vielä koulun penkille. Koulutuksessa opiskeltiin muun muassa elintarvikealan hygienia- ja turvallisuusasioita. Tästä ryhmästä iso osa on löytänyt jatkopolkuja joko Fazerilta tai muilta työnantajilta.

Yksi ensimmäisistä valmistuneista on Virosta Suomeen muuttanut Jelena Dementjeva, joka ehti olla työttömänä kolme vuotta, ennen kuin tuli valituksi rekrytointihankkeeseen. ”TE-toimistosta neuvottiin hakemaan koulutukseen. En olisi ikinä uskonut, että pääsen mukaan”, hän kertoo. Kun koulutusjakso oli takanapäin, Dementjeva sai hienoja uutisia: hän pääsi sesonkityöntekijäksi Mignon-linjalle, jossa aloitti 9. tammikuuta. ”Jo harjoittelun aikana viihdyin Fazerilla hyvin. Kaikki olivat todella mukavia ja valmiita auttamaan, joten olen todella innoissani ja onnellinen tästä mahdollisuudesta”, hän jatkaa.

Rekrytointihanke etenee suunnitelmien mukaisesti

Toinen ravintola-alan koulutusryhmä aloitti marraskuussa 2016. Sen 22 innokasta opiskelijaa aloitti työssäoppimisjakson 9.1.2017. Toista elintarviketeollisuuden koulutusohjelmaa ollaan parhaillaan suunnittelemassa ja se tulee alkamaan vielä kevään aikana.