Suomen juhlavuonna syödään yhdessä kasvisherkkuja ja suomalaisia makuja.

Vihreämpää ruokaa

Kasvisten määrä lisääntyy asiakkaiden lautasilla. Kasvisten suosio näkyy sekä lisukkeissa että pääruuissa. Kasvisten syöminen ei ole ainoastaan terveellistä, se myös auttaa vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Nouseviin trendeihin kuuluu etenkin fleksaus eli kasvisvoittoinen ruokavalio, missä liha korvataan joko osittain tai kokonaan kasviksilla. Uudet kotimaiset kasvisproteiinit kiinnostavat – härkäpapu on se, joka luultavasti yleistyy eniten lounasravintoloissa. Kasvisten osuus kasvaa myös juhlabuffeteissa, kasviksia käytetään runsaasti ja uudella tavalla uusissa resepteissä. Fazerilla onkin viime vuosina kehitetty uudenlaisia herkullisia kasvisreseptejä myös kotikäyttöön sekä kannustettu ravintoloissa ruokalistan, kampanjoiden ja esillepanon kautta lisäämään kasvisten syöntiä. Täysin vegaaniset tuotteet yleistyvät tämän vuoden aikana, eivätkä pelkästään ruoissa, vaan myös vegaaniset leivonnaiset ja välipalat kiinnostavat yhä enemmän. 

Terveelliset välipalat 

Välipaloille ja mukaan otettavalle ruualle on entistä enemmän kysyntää. Juomien rooli kasvaa: mehut ja smoothiet kiinnostavat ja jatkavat voittokulkuaan. Myös take away- ja välipalatuotteissa suositaan yhä terveellisempiä vaihtoehtoja ja ns. “täsmävaihtoehtoja”, kuten välipalapatukoita ja välipalasalaatteja. Jälkiruuaksi valitaan entistä useammin hedelmä. 

Alkuperä kiinnostaa

Asiakkaat kyselevät jo nyt paljon ruuan alkuperästä, ja ruokien alkuperän pitää olla jäljitettävissä. Vastuullisuus, lähiruoka ja jäljitettävyys kiinnostavat jatkossa entistä

enemmän − etenkin lihan osalta, mutta asiakkaat ovat kiinnostuneita myös kasvisten ja vihannesten jäljitettävyydestä. Fazer Food Services siirtyy vuoden 2017 alusta käyttämään ravintoloissaan 100-prosenttisesti kotimaista broileria. Lihan kotimaisuusaste kokonaisuudessaan nousee vähintään 90 prosenttiin (aiemmin vähintään 80 prosenttia). Kotimainen tuotanto ei riitä täyttämään lihantarvetta riistan ja lampaan osalta. Suomen 100-vuotisjuhlan ansiosta kotimaiset kasvikset ja liha näkyvät myös juhlatarjoiluissa.

Perinteet ja yhdessä syöminen

Laadukkaalle konstailemattomalle kotiruualle on kysyntää. Perinteisiä reseptejä ja makumuistoja kohtaan näkyy kiinnostusta. Ruuan tarina tuo meitä yhteen – syömään yhdessä. Perinteisiä reseptejä uudistetaan, mutta pyritään säilyttämään tunnistettava makumuisto. Fazer tekee jälleen kyselyn suomalaisten lempiruoista alkuvuonna 2017. Suomen juhlavuoden aikana pyrimme yhdessä muiden kanssa herättämään suomalaisten parissa uudenlaista yhdessä syömisen kulttuuria niin kotona kuin koululaisten, opiskelijoiden, työssäkäyvien ja senioreidenkin parissa.

Annosjälkiruuat korvaavat isot kakut  Juhlatarjoilussa perinteisten isojen kakkujen aika alkaa olla ohitse ja niiden sijaan suositaan pieniä ja erilaisia annosjälkiruokia. Jälkiruuat annostellaan ja koristellaan yksittäisiksi annoksiksi. Tarjolla on aina useita erilaisia vaihtoehtoja - esimerkkinä voivat olla juustokakut, tiramisut ja pannacottat. Niiden makumaailmassa korostuvat kotimaiset marjat, villiyrtit ja suklaa. Suklaa on myös juhlissa aina ihmisten sydäntä lähellä.