Mikä on heitelty kattoon, mitä on jaettu Pariisissa kauniille naisille ja mikä ei enää sula maitolasissa?

Sebastian Nyberg, elintarviketeknologian opettaja, 25 vuotta töissä Fazerin keksitehtaalla:

”Ensimmäisen Domino-keksini sain nelivuotiaana kotonani Vantaan Hakunilassa. Äitini Else-May oli siihen aikaan töissä Fazerin tehtaalla ja opetti minut ja isoveljeni pudottamaan Dominon maitolasin pohjaan. Annoin sen sulaa ja kaavin loput lusikalla suuhuni.”

”Viisivuotiaana menin Fazerin päiväkotiin. Teimme usein retkiä tehtaalle. Parasta olivat tietysti karkki- ja keksitehtaan maistiaiset, kun saimme poimia vastavalmistuneita herkkuja suoraan linjaston päästä. Enää se ei ole mahdollista, koska elintarviketurvallisuuteen kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota.”

”Domino kehitettiin jo vuonna 1953. Sota-ajan säännöstely oli jäänyt taakse, ja elintason noustessa suomalaiset hankkivat koteihinsa sähköliesiä, jääkaappeja ja olohuoneen kunniapaikalle televisioita. Kun perheen luokse saapui vieraita, pöytään nostettiin kulhollinen trendikkäitä täytekeksejä, Dominoita. Yhtä suuria herkkuja olivat myös juuri kauppoihin saapuneet banaanit ja appelsiinit.”

”Armeijan jälkeen pääsin Fazerin keksitehtaalle pakkaajaksi. Olin valmistunut kondiittoriksi ja halusin tutustua alaan monipuolisesti. Töitä riitti koneenhoitajana, taikinantekijänä, paistajana ja tiimin vetäjänä.”

”Alkuaikoinani Domino-taikinan laatu oli tapana varmistaa viskaamalla taikinaköntti kattoon. Jos se mätkähti heti alas, taikinaan piti lisätä rasvaa. Kun taikina pysyi katossa kolme sekuntia, taikina oli leivontavalmista. Siihen aikaan Dominon valmistaminen kesti 24 tuntia. Nyt keksi on valmis vartissa.”

”Kun Fazer vuonna 1991 hankki Dominolle uuden täytepursottimen, meille syntyi maailman nopein nelirivinen täyttölinja. Uunien uudistuessa reseptiä on kehitetty, niinpä nyky-Domino ei enää sula maitolasissa.”

“Nyt Domino-linjastollamme on kymmenisen työntekijää. Valmistamme Dominoja kolmena päivänä viikossa kahdessa vuorossa. Kesäsesonkiin valmistaudumme tekemällä keväällä töitä kolmessa vuorossa.”

”Domino on samaan aikaan erittäin suomalainen ja erittäin kansainvälinen keksi. Sen kuviot ovat peräisin Kalevalasta, mutta sitä on viety myös ulkomaille.”

”Vuonna 2006 kehitimme Domino-jäätelön.”

”Samoihin aikoihin teimme mustia Black- ja vaaleanpunaisia Pink–Dominoita. Rock-Dominossa oli jopa paukkurakeita. Nyt tämä hupsuttelu tuntuu jo etäiseltä, sillä onhan Domino perinteikäs herkku ihan sellaisenaan.”

”Työskentelen nykyään Fazerilla elintarvikekouluttajana ja käytännössä vedän alaan liittyviä projekteja. Olen tehnyt tuotantoon urani aikana 1117 parannusehdotusta ja minut tunnetaankin Fazerin Pelle Pelottomana. Kerran olin mukana leipomassa 90-senttistä jätti-Dominoa. Sen lasikuitumuotti koristaa edelleen työpöytääni.”

”Rakkaimman ideani sain tehtaan tuotelaboratoriossa vuonna 2003, kun suunnittelin Suomen ensimmäisen aidosta piparinmurusta tehdyn täytekeksin, Pipari-Dominon. Täytteessä oli kanelia, vaniljaa ja ensimäistä kertaa Suomessa myös piparimurua. Tänä vuonna alamme taas valmistaa tuota pipariversiota. Sen löydät talvikeksien lajitelmapaketista.”

”Minulle ja monelle muulle fazerilaisille oli sokki, kun Fazer myi keksit pois 90-luvulla. Rakas klassikkokeksimme oli ensin brittien ja sitten ranskalaisten hallussa.

”Siihen aikaan pelasin tehtaan jalkapallojoukkueessa ja lähdimme porukalla
keksitehtaiden väliseen jalkapalloturnaukseen Pariisiin. Otimme Dominoa mukaan ja jaoimme sitä Pariisin stadionilla ja kaduilla, etenkin kauniille naisille.”

 ”Oli muuten aivan juhlan paikka, kun Fazer osti keksibisneksen takaisin 2012. Silloin keksitehdas, henkilökunta, liiketoiminta ja osa brändeistä palasivat Fazerille. Loput keksibrändit, mukaan luettuna Domino, Fazer osti vielä 2016.

“Itse syön Dominoa peukalo-etusormi –otteella. Ensin reunat ja lopuksi keksin sydämen eli täytteen. Dominon syömistapoja on yhtä monta kuin syöjääkin.”

“Pitkän uran Fazerilla tehneellä äidilläni on nykyään dementia. Hänen lähimuistinsa on jo heikko, mutta Fazerin vuodet hän muistaa kirkkaasti. Juttelemme usein niistä.”

“Jännä juttu muuten, että ennen äitini ei ollut makean perään, mutta nykyään hän pitää pullasta ja Dominoista. Vien niitä hänelle usein tuliaisiksi.”

 

"Viime kesänä vietimme äidin kanssa viikon kesämökillämme."