Mielihyvähormooneja kutkutteleva chili on tulinen tuttavuus.

Chili on...

...tulinen paprika.
Chiliksi kutsutaan paprikan tulisia muotoja, joissa on suuri kapsaisiinipitoisuus. Chilit kuuluvat tomaatin, munakoison ja perunan tapaan koisokasveihin. Villejä lajeja tunnetaan noin 30, ihmisen jalostamia tuhansia.

...etelä-amerikkalainen herkku.
Chili on lähtöisin Etelä-Amerikasta, jossa sitä viljeltiin jo noin 8 000 vuotta sitten. Aikaisemmin uskottiin, että Kristoffer Kolumbus toi chilin Eurooppaan, mutta uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että jo viikingit tunsivat paprikan lääkerohtona.

...miellyttävän polttava.
Chilin tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini, jota on eniten valkoisessa siemenlihassa. Kapsaisiini harhauttaa tuntoaistia uskomaan, että sitä vahingoitetaan, jolloin aivot vapauttavat mielihyvähormooneja. Tulisuutta mitataan scovillen yksiköllä. Suomalaisille tutussa Jalapenossa on 2 500–8 000 scovillea, kun maailman tulisimmasta chililajikkeesta, Trinidad Moruga Scorpionista, on mitattu noin kaksi miljoonaa scovillea.

...terveellinen vitamiinipommi.
Chili sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia sekä beetakaroteenia, ja sillä on anktioksidanttisia vaikutuksia. Tulista kapsaisiinia käytetään kipua lievittävissä voiteissa ja lämmittävissä linimenteissä.

...rakastettu trendivihannes.
Vuoden 2013 vihannekseksi valitun chilin kotikasvatus lisää jatkuvasti suosiotaan ja Suomen chiliyhdistyksellä on jo tuhansia jäseniä. Kansainvälinen Chili-järjestö ICS järjestää yli 200 chilikokkikisaa vuodessa, joissa chilipäiksi kutsut kilpailijat keräävät miljoonia hyväntekeväisyyteen.

...kuin luotu yhteen suklaan kanssa.
Atsteekit keksivät ensimmäisinä yhdistää kaakaopavut ja chilin hurmaavan tuoksuvaksi suklaajuomaksi, josta eurooppalaiset myöhemmin sovelsivat omat versionsa. Nykyisin suklaa ja chili ovat suosittu yhdistelmä ympäri maailmaa – myös Suomessa. Chilin ja suklaan yhdistelmällä kannattaa hakea potkua esimerkiksi suklaakakkuhin ja muffinseihin, cookieihin ja jopa jäätelöön.