Karl Fazerin kultainen nimikirjoitus ja sininen pakkaus ovat Fazer maitosuklaan tunnus ja laatutakuu. Lisäksi Fazerin Sininen on Suomen arvostetuin tavaramerkki.

Suomen rakastetuimmassa suklaassa maistuvat tuore maito ja laadukkaimmat kaakaopavut. Fazerin Sininen tuotiin markkinoille jo vuonna 1922.

Fazerin Sininen on valmistettu ainutlaatuisen reseptin mukaan, jossa tuore maito ja laadukkaimmat kaakaopavut yhdessä huolellisesti suunnitellun valmistusprosessin kanssa antavat tuotteelle sen ominaisluonteen. Sininen väri, jota Fazer on perinteisesti käyttänyt suklaapakkauksissaan, on rekisteröity tavaramerkki. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa kautta aikojen, kun väri on hyväksytty rekisteröitäväksi tavaramerkkinä. Fazer saa siis myydä Suomessa yksinoikeudella suklaatuotteita noissa tunnetuissa sinisissä pakkauksissa. Väri toimii suklaan tunnuksena ja nimenä ilman että nimeä tarvitsee edes kirjoittaa.

Fazerin Sininen -suklaata valmistetaan Suomessa Vantaalla sijaitsevassa tehtaassa. Suomen lisäksi tuotteita myydään Ruotsissa, Puolassa ja Baltian maissa. Tax-free-myynnin kautta suklaata myydään myös moniin muihin maihin.

Aito maito

Fazer kuuluu niihin harvoihin suklaanvalmistajiin, jotka vielä nykyään käyttävät tuoretta maitoa tuotannossaan. Tuore maito on yksi Fazerin Sininen -suklaan tärkeimmistä raaka-aineista. Suklaatehtaalle Vantaalle saapuu päivittäin useita säiliöautollisia kotimaista, huolella tarkastettua, ensiluokkaista maitoa.

Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa, mikä ”työllistää” noin 3000 lehmää. Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan kolme lasillista maitoa.

Maito on herkkä tuote, minkä vuoksi sen käsittelylle on laadittu tarkat ohjeet laadun takaamiseksi. Fazerin Sininen on brändituote, jonka samettisen makuelämyksen on aina oltava yhtä korkealuokkainen.

Kaakao

Kun Karl Fazer lanseerasi Fazerin Sininen -suklaan vuonna 1922, hän käytti valmistuksessa Ecuadorista peräisin olevaa Arriba-kaakaota – yksinkertaisesti sen vuoksi, että se oli paras saatavilla oleva laji. Tästä syystä Arribaa käytetään yhä klassikkosuklaassa. Kaakaota kasvaa kaikilla päiväntasaajan alueen mantereilla. Sen maku vaihtelee kasvupaikan mukaan. Ecuador on pieni kaakaontuottajamaa, suurimpia kaakaomaita ovat Norsunluurannikko ja Ghana. Fazer on määritellyt tarkasti hankittavaan kaakaoon liittyvät laatuvaatimukset muun muassa maun, paahtotavan ja papujen luokituksen osalta. Arriba-kaakaon perusmaun on oltava kukkainen, hedelmäinen ja pähkinää muistuttava. Koemaistajat tarkistavat myös paahtoasteen, hapokkuuden, kirpeyden ja aromin sekä sen, ettei kaakaossa ole sivumakuja.

Laadukkaat raaka-aineet ja ainutlaatuinen resepti ovat Fazerin Sininen -suklaassa yhdistyneet hienoksi makuelämykseksi.