Karl Fazer syntyi Helsingissä 1866. Hän oli sveitsiläissyntyisen turkkurin Eduard Fazerin kahdeksanlapsisen perheen toiseksi nuorin lapsi. Isä Eduard Fazer oli kisällinvaelluksella päätynyt Hampuriin, mistä Helsingissä räätälimestarina toiminut Ernst Flohr palkkasi hänet turkkuriksi vuonna 1843. Eduard hyväksyttiin turkkurimestariksi Helsinkiin vuonna 1849, ja hän sai samalla porvarinoikeudet.

Eduard Fazer toivoi kaikille pojilleen sosiaalisesti arvostettuja ammatteja, joissa tulisi hyvin toimeen. Isä närkästyikin kovin, kun nuorin poika Karl valitsi sokerileipurin ammatin. Ammattikoulutus alalle oli hankittava ulkomailla ja kansainvälinen ja hienostunut Pietari oli paras koulutuspaikka tulevalle sokerileipurille. Karl Fazer pääsi 18-vuotiaana oppipojaksi arvostettuun G. Berrin’in konditorialiikkeeseen ja sai sieltä hyvän todistuksen eli kisällikirjeen. Ammattilaisen papereilla hän työskenteli muissakin kuuluisissa pietarilaisissa liikkeissä sekä myöhemmin myös Berliinissä ja Pariisissa. Viimein 25-vuotiaana täysinoppineena kondiittorimestarina hän oli valmis näyttämään taitonsa kotikaupungissaan Helsingissä.

Karl FazerKonditorialiikkeensä Karl Fazer avasi syksyllä 1891 isänsä omistamaan kiinteistöön Kluuvikatu 3:een Helsingin keskustassa. Kahvilan hän perusti pieneen liikehuoneistoon naapurirakennukseen ja yhdisti sitten huoneistot. Fazer asui itse talon ylimmässä kerroksessa.

Kahvi, leivonnaiset, pikkuleivät, kakut ja suklaa olivat laadultaan erinomaisia. Karl Fazer oli pian tunnettu innokkuudestaan tehdä kaikki voitavansa asiakkaittensa hyväksi – hän halusi ylittää näiden odotukset. Karl Fazerin tavoite tarjota makuelämyksiä asiakkaille on edelleen yrityksen toiminnan ydin.

Fazerin kahvila- ja konditoriatoiminta oli hyvin suosittua, ja niistä tuli osa helsinkiläistä kulttuurielämää.Kahviloita avattiin myös muualle kuin ydinkeskustaan, jopa etäälle Töölön kaupunginosaan. Kahviloiden menestyksestä huolimatta Fazerin maine rakentui kuitenkin makeisiin. Niiden valmistusta Karl Fazer oli opiskellut Euroopan johtavissa konditorialiikkeissä, ja niissä näkyi koko hänen ammattitaitonsa. Makeisten tehdasmaiseen valmistukseen Fazer ryhtyi 1897. Hän perusti makeistehtaan Helsingin Punavuoreen samalle tontille, jossa hänen veljensä Max Fazerin tukkuliike jo oli. Karl teki veljensä kanssa sopimuksen makeisten tukkujakelusta.

Makeisissa Karl yhdisti venäläisen ja ranskalaisen makeiskulttuurin parhaat puolet.

Makeisten laatu oli ensiluokkainen, niiden ulkonäkö oli houkutteleva ja ne pakattiin upeisiin pakkauksiin. Karl Fazer ymmärsi designin päälle ja hallitsi myös markkinoinnin. Helsingin raitiovaunuissa oli jo 1800-luvun loppuvuosina Fazerin makeismainoksia.

Berta FazerKarl sai elämänkumppanikseen tavoitellun kaunottaren, kauppakoulun käyneen Berta Blomqvistin, josta tuli hänen läheisin työtoverinsa ja neuvonantajansa. Berta Fazer oli makutuomarina mukana valmisteiden ja tuotannon suunnittelussa, hän hoiti kirjanpidon ja tilinpäätökset, istui kiireaikoina kassalla, somisti näyteikkunat ja ruokki perheen ohella pöydässään aluksi myös yrityksen työntekijät.Karl ja Berta Fazer saivat neljä lasta. Nimien keksiminen karamelleille oli koko perheen yhteinen tehtävä, uutta tuotetta ja uutta tuotenimeä juhlittiin aina joukolla.

Karl Fazerin poika, Sven, aloitti työt tehtaalla 17-vuotiaana. Taitojen ohella myös arvot siirtyivät seuraavalle sukupolvelle. Siitä kertoo isän puhe täysi-ikäisyyden saavuttaneelle pojalleen: ”On paljon nuoria miehiä, rikkaiden isien poikia, jotka harrastavat vain huvituksia ja unohtavat omistautumisen vakavalle työnteolle. Toivon, että sinä jatkat innokkaasti tätä paljon mahdollisuuksia tarjoavaa työtä.” Vuonna 1939 Sven Fazerista tuli toimitusjohtaja, joka lopullisesti kasvatti Fazerista suuren elintarviketeollisuusyrityksen.

Karl Fazer oli suuri luonnonystävä, metsästäjä ja kalastaja.

Karl Fazerilla oli oma fasaanitarha Helsingin liepeillä 1900-luvun alkuvuosina, ja 1912 hän vuokrasi Jokioisten kartanon metsästysoikeudet ja perusti myös sinne fasaanitarhan. Vuosien mittaan hänestä tuli luonnonsuojelija ja lintujen tuntija, joka omin varoin perusti linnuston suoja-alueita Ahvenanmaan saaristoon sekä Karjalan kannakselta Viipurin läänin Pyhäjärveltä 1918 ostamansa Touvilan (ruotsiksi Taubila) tilan maille. Fazer oli olympiatason ampuja, joka osallistui menestyksellä kilpailuihin niin kotimaassa kuin Euroopassakin.

Kauppaneuvoksen arvonimen 1926 saanut Karl Fazer kuoli syksyllä 1932. Hän oli 66-vuotias. Fazer on edelleen tänä päivänä perheyhtiö – yhtiön palveluksessa työskentelee suvun jäseniä neljännessä polvessa.