Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia Fazerin Sinisen Lovebot Bluesta.

Miten Lovebot Blue toimii?

Lovebot Blue on koneoppiva tekoälybotti. Koneoppiminen on tekoälyn osa-alue, joka käsittelee sitä, miten tietokoneita voidaan opettaa ratkaisemaan ongelmia esimerkkidatan avulla ilman, että koneelle annettaisiin toimintaohjeita jokaista mahdollista tapausta varten. Tekoälyllä tarkoitetaan tietokoneohjelmia, jotka pystyvät ratkaisemaan normaalisti ihmisen kaltaista älykkyyttä vaativia ongelmia. Tekoäly mahdollistaa suurten datamassojen automaattisen ja nopean analyysin.

Missä kanavissa Lovebot Blue toimii?

Botti työskentelee lähtökohtaisesti Twitterissä, Instagramissa, YouTubessa ja Suomi24-sivustolla. Bottiin voi törmätä muiden somekommenttien lomassa.

Mistä Lovebot Blue tietää, mikä on vihapuhetta?

Lovebot on kuin vihapuheen etsimiseen erikoistunut hakukone. Lovebot ei kerää henkilötietoja. Se etsii vain vihapuhetta sisältäviä keskusteluja tekstissä esiintyvien sanojen ja ilmaisujen perusteella, jotta se voi osallistua näihin keskustelijoihin ja kannustaa vastauksillaan asialliseen ja ystävälliseen viestintään. Lovebot Blue on opetettu tunnistamaan vihapuhetta näyttämällä sille tuhansia esimerkkejä oikeasta sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta vihapuheesta ja ei loukkaavista kommenteista. Tekoäly kehittyy ajan mittaan paremmaksi, kun opetamme sitä uusilla viesteillä.

Miten viesteihin vastaaminen tapahtuu? Ovatko vastaukset täysin automaattisia?

Vihapuhetta ei ole yksiselitteistä määritellä. Se voi olla kontekstista riippuvaista ja vaatii joskus paljonkin tulkintaa. Tästä syystä tekoäly ei aina ole oikeassa, ja siksi ihminen arvioi jokaisen tekoälyn esiin nostaman viestin ennen viesteihin vastaamista.

Sensuroiko Lovebot minua?

Lovebot Blue ei sensuroi eikä rajoita vapautta kertoa omaa mielipidettä. Sillä ei ole mitään keinoja estää viestien lähettämistä etukäteen. Lovebot reagoi vain puheeseen, joka on jo julkaistu sen seuraamalla julkisella sosiaalisen median kanavalla Instagram, Twitter, YouTube ja Suomi24, mutta ei ota kantaa sisältöön ja aiheeseen vaan kehottaa keskustelijoita suhtautumaan toisiinsa ystävällisemmin.

Vakoileeko Lovebot minua?

Ei vakoile. Tekoäly käy läpi julkisia keskusteluja Instagramissa, Twitterissä, YouTubessa ja Suomi24:ssä ja suodattaa miljoonista löytämistään viesteistä eteenpäin vain ne, jotka se tunnistaa vihapuheeksi ja sen tarvittaessa puuttuu keskusteluun viestillä.

Mitä tehdä, kun Lovebot puuttui puheeseen, joka ei ollut vihapuhetta?

Kyseessä on tekoäly, joka kehittyy koko ajan, mutta voi tehdä myös vääriä tulkintoja. Virheellisen tulkinnan tapahtuessa kannattaa olla meihin yhteydessä, niin korjaamme asian.

Mitä tapahtuu ”ilmianna vihapuhetta” -lomakkeella?

Lovebot Blue ei välttämättä löydä kaikkea vihapuhetta. Lomakkeen avulla kuka tahansa voi auttaa Lovebotia ilmoittamalla Lovebotille luottamuksellisesti linkin havaitsemaansa mahdolliseen vihapuheeseen. Lovebot Blue tarkastaa linkitetyn viestin ja tarvittaessa osallistuu keskusteluun vastaamalla vihapuhetta sisältäneeseen viestiin kannustamalla asialliseen ja ystävälliseen keskusteluun. Vihapuheen ilmoittajasta tai vihapuhetta sisältäneen keskustelun osallistujista ei kerätä eikä jaeta eteenpäin mitään henkilötietoa. Kannattaa lukea täältä myös ohjeet kohdasta ”Jos kohtaat vihapuhetta” ja toimia niiden mukaisesti.”

Palaa kampanjasivulle #Pienipalarakkautta