Sofia järkytti äitiään kertomalla, että muuttaa 15 tunnin lentomatkan päähän. Etelä-Afrikassa Sofialla menee hyvin, mutta usein tulee hetkiä, jolloin hän kaipaa äitiä elämäänsä.

Sofia kertoo:

"Suurin asia, mitä kaipaan Suomessa on perhe, etenkin oma äiti. Lisäsin tähän mukaan kuvan meistä, kun äiti oli täällä käymässä tammikuussa 2016.
Äiti on aina ollut minulle ennemminkin paras ystävä kuin äiti, sanan virallisessa muodossa.

Lapsuudestani lähtien olen uskoutunut äidille ja kertonut ekoista poikaystävistä, kavereista, tulevaisuuden haaveista yms. Isäni kuoli, kun olin 18-vuotias ja sen jälkeen meistä tuli entistä lähempiä, koko perheemme tiivistyi kuoleman jälkeen.
Äiti on aina toivonut meidän lasten parasta kaikessa, hän on aina ollut läsnä ja antanut meidän olla omia itseämme. Isän suurin toive oli, että meistä tulisi maailman kansalaisia, ymmärtäisimme muita kulttuureita emmekä kiinnittäisi huomiota rotuun, olemmehan kaikki lopuksi samasta puusta veistettyjä.

Niin pitkään kuin muistan, niin vanhempien ystävät kävivät meillä tiuhaan tahtiin ja he olivat usein muista maista kuin Suomesta kotoisin. Se kasvatti meidät jo maailmalle, ennen kuin tiesimme edes mitä on Suomen rajojen ulkopuolella. Minä ja veljeni, olemme matkustelleet paljon nuoreen ikäämme nähden, sitä kautta itse löysin Etelä-Afrikan.

Etelä-Afrikka on uskomaton maa. En ole koskaan kokenut moista ihmisten lämpöä kuten täällä, täysin ventovieraat ovat valmiita avaamaan ovensa sinulle auttaakseen.

Täällä saa olla oma itsensä, onhan täällä 11 virallista kieltäkin. Ei tarvitse muokkautua muottiin tai yrittää olla jotain, kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Äidin viisaat sanat ovat välillä kaipuussa, mutta me käymme aina jokaisena sunnuntaina tunnin puhelun kerrataksemme mitä molemmille kuuluu.

Työskentelimme äidin kanssa yhdessä noin 8 vuotta, mikä varmasti tekikin tästä muutosta niin vaikeaa. Äiti ensin sanoi, että olen kuin ilmaa hänelle jos muutan, itsekkäistä syistä tietenkin. Hän tuli kuitenkin järkiinsä päivän jälkeen ja pyysi anteeksi, ja kertoi kuinka ahdistavalta tuntuu kuin oma tytär lähtee 15 tunnin lentomatkan päähän. Äiti myös teroitti, että jokaisen tarvitsee elää oma elämänsä ja löytää oma päämääränsä ja tarkoituksensa.

Täällä siis sitä ollaan, hyvin menee mutta on paljon hetkiä, kun ajattelee, että olisipa äiti lähellä niin voisi polkupyöräillä poikkeamaan ja juoda lasilliset luomuolutta ja keskustella maailman menosta.”