Marianne-puisto

Lappeenrannasta saattaa löytyä Suomen makein puisto – klassikkokaramellin mukaan nimetty Marianne-puisto.

Makeistehtaan ympäristöstä haluttiin entistä ehompi. Tehtaan lähellä sijaitseva puistoalue, jolla ei aiemmin ollut virallista nimeä, kunnostetaan Fazerin ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyössä Marianne-puistoksi. Puiston nimeämisjuhlaa vietettiin Mariannen nimipäivänä 15.8.2013. 

Marianne on luonnollinen nimivalinta puistolle, sillä Fazerin klassikkokarkki Marianne luotiin Lappeenrannassa vuonna 1949. Sittemmin Mariannesta on tullut kaikkien tuntema klassikko, jonka tuotanto ja suosio ovat pysyneet vakaina vuosikymmenestä toiseen.

Lappeenrannan oma makeinen

Marianne-makeisen juuret ovat Lappeenrannan Chymoksen tehtaalla. Vuonna 1949 tehtaan mestarit Aimo Martikainen ja Antti Österman ideoivat karamellin, jossa paksu ja raikkaan mintunmakuinen kuori kätkee sisäänsä maitosuklaasydämen.

Mariannessa yhdistyy venäläinen konvehtiperinne ja ranskalainen maku. Marianne-valumuotti on pysynyt alusta alkaen samana, ja karamellin alkuperäinen nimi Lyhde juontuu valumuotin muodosta.

Marianne-nimen ja klassisen punavalkoraidallisen käärepaperin karamellille suunnitteli taiteilija Aimo Vuorinen. Idea nimeen syntyi Ranskan vallankumousta kuvaavasta taulusta, jossa nainen heiluttaa Ranskan lippua. Tämän rohkean naisen nimi oli Marianne.

Alkuperäinen punavalkoraidallinen Marianne on vuosien saatossa saanut rinnalleen useita sisaruksia: sinivalkoisen Marianne-toffeen, Marianne-rakeen ja Marianne-lakritsin. Uusin tulokas on kahvin makuinen Marianne Café Mocha. Lisäksi Marianne maistuu keksinä sekä kahvileipinä, joihin kuuluvat Fazer Marianne täytekeksi, Fazer Marianne Muffinssi ja Fazer Marianne Minttusuklaakakkurulla.