Suomalaisen kirjailijan ja kuvataiteilijan Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi elokuussa 100 vuotta. Ateneumin taidemuseossa nähdään 14.3.–7.9.2014 Tove Jansson -näyttely, joka on yksi juhlavuoden merkittävimmistä tapahtumista. Näyttely esittelee Janssonin mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana. Näyttelyn on kuratoinut FT Tuula Karjalainen ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marjaana Kinnermä.

 Fazer on Ateneumin näyttelyn pääyhteistyökumppani. Yhteistyön tarkoituksena on tuoda esille pitkän uran tehneen kuvataiteilijan ja suunnittelijan monipuolista tuotantoa ja lisätä näyttelyn saavutettavuutta ja tunnettuutta. ”Yhteistyö Fazerin kanssa antaa mahdollisuuden tuoda esille kenties vähemmän tuttuja puolia erään tunnetuimman kuvataiteilijamme tuotannosta”, toteaa Ateneumin va. museonjohtaja Timo Huusko.

”Jo ensimmäisen niin sanotun Muumi-buumin aikana 50-luvulla Fazer valmisti muumiaiheisissa pakkauksissa myytäviä makeisia. Fazerin kanssa pitkään jatkunut yhteistyö ilahduttaa meitä kovasti. Juhlavuotta valmistellessamme yhteistyöstä löytyi uusia mielenkiintoisia puolia, sillä eteemme tuli Fazerin arkistoista Janssonin töitä, joita emme olleet ennen nähneet. Kahden perheyhtiön antoisa yhteistyö täydentää ja rikastuttaa näin myös meidän yhteistä kulttuurihistoriaamme”, kertoo hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson, Moomin Characters.

Uransa alkuvaiheessa Tove Jansson työskenteli yhdessä taiteilija Hjalmar Hagelstamin kanssa, joka oli Karl Fazerin vävy. Hagelstamin punasävyinen seinämaalaus löytyy edelleen Karl Fazer Cafésta Helsingin Kluuvikadulla

Ateneumin näyttely on avoinna 14.3.-7.9.2014