Muumi-muki
Liisa Eerola

Harvinaisesta Muumi-mukista on maksettu huutokaupassa huimat 1800 €.

Kyseessä on jouluaiheinen muki, jota Karl Fazer Café tilasi Arabialta 400 kappaleen numeroidun erän jouluksi 2004. Idea lähti liikkeelle, kun Fazerin arkistosta löytyi sattumalta Tove Janssonin piirtämä joulumainos. Mainoksessa lahjavuoren päällä kiipeilee pieniä muumihahmoja ja teksti toivottaa ”God Jul önskar Fazer”. 

Kuinka Muumit ja Fazer sitten päätyivät samaan mainokseen? Fazerin myynnistä vastaavana johtajana toimi sodan loppumisesta lähtien kauppaneuvos Kai Kivijärvi. Hän oli aikaansa seuraava ja markkinointihenkinen mies, joka tarttui nopeasti ajan ilmiöihin. Pariisin rauhansopimuksen aikaan 1947 Kivijärvi toi markkinoille Pax-pastillit ja vuonna 1952 suklaalevyjä koristivat olympiarenkaat. Mainoksia suunnittelivat ja piirsivät lukuisat taiteilijat. Eräs näistä taiteilijoista oli Tove Jansson, joka avusti säännöllisesti mm. poliittista pilalehteä nimeltä Garm. Tässä samaisessa lehdessä julkaistiin myös mainoksia ja Jansson piirsikin Fazerille 1950-luvulla joukon mainoksia. Mukana oli mm. pääsiäismainos jossa Kolumbus haikailee Mignon-munien perään, kesäyön unelmasta haaveileva karamellimainos ja mukiinkin päätynyt Fazerin joulutervehdys. Sittemmin Muumit ovat löytäneet tiensä Fazerilla niin purkkapaketin kuin ksylitolipastillienkin pakkauksiin.

Jouluna 2004 kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan että mukeista voisi tulla keräilyharvinaisuuksia. Itse asiassa joulun jälkeen hiukan yli kolmekymmentä euroa maksaneista mukeista oli vielä puolet myymättä. 

Hyllyt tyhjenivät salamannopeasti kun keräilijät alkoivat myydä joululahjaksi saatuja mukejaan eteenpäin ja sana levisi netin keskustelupalstoilla ja huutokaupoissa.

Taloudellinen hyöty mukeista jää keräilijöille ja hyvä niin. Me olemme sen sijaan iloisia siitä, että pala Fazerin yli 120-vuotista historiaa löytyy mukien onnellisten omistajien kaapeista. Ainoa toiveeni on, että mukeista maltetaan edes juhlapäivinä nauttia makuelämyksiä.

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin!
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat.
Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.