Pantteri-brändi on yksi suomalaisten suosikeista. Nykyään Pantteri-tuotteita valmistetaan noin 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Ensin keitetään ja maustetaan aromein makeismassa. 

Salmiakkien ehdottomaan aateliin kuuluvan Pantteri-tarina alkoi vuonna 1961, jolloin esiteltiin Pantteri-pastilli tulitikkuaskimaisessa rasiassa punaisin tunnuksin. Keltamustaan asuun Pantteri loikkasi 70-luvulla. Pantteri-makeispussi näki päivänvalon 1982.

Pantteri-makeisen monet muodot

Pantteri-makeisesta on vuosien varrella ollut useita variaatioita, mm. salmiakkirae, väkevä salmiakkipastilli sekä ksylitolilla makeutettu pastilli. Viime vuosina Pantteri on loikannut myös pusseihin erilaisine makuineen.

Makeinen saa sen jälkeen muotonsa: massa valetaan valulaudoille, jotka on täytetty hienojakoisella maissijauholla, ns. valupuuterilla. Valulautoihin on painettu muotilla eli formulla tuotteen muotoiset syvennykset, joihin makeismassa valetaan.

Tämän jälkeen tuotteita kuivatetaan valulaudoilla kuivatuskaapeissa muutama vuorokausi. Seuraavaksi tapahtuu puuterin poisto; tuotteet seulotaan valukoneessa ja esipuhdistetaan paineilmalla. Karkit jatkavat vielä erilliseen puuterinpoistajaan, jossa ne puhdistetaan paineilmalla ja täryillä.

Puuteria, paineilmaa ja sokerointia

Maistuisiko Pantteri?

Makeisia voidaan pintakäsitellä eri tavoin. Pastillit kiillotetaan kasvipohjaisella kiillotusaineella, pussitettavat Pantterit sokeroidaan tai rakeistetaan.

Sokeroinnissa tuotteet höyrytetään ja ohjataan sokerointirumpuun, jossa karkin kosteaan pintaan sokeri tarttuu hyvin. Pantterit sokeroidaan tavallisella sokerilla. Lumi Pantterit rakeistetaan: raeaihioita kostutetaan rakeistusrummussa rakeistusliuoksella, josta haihdutetaan kosteutta pois, joten aihion pintaan muodostuu raekuori.