Janna Rantala

Miten saada kiireinen tai haastava teini-ikäinen samaan pöytään? Mahdollinen tehtävä otettu vastaan.

Teinejä on moneksi. Teillä saattaa ruokailla hurmaavan sujuvasanainen filosofi tai konstailematon tankkaa- ja-kiitä -tyyppi. Tuttuja, eikä aina niin toivottuja teini-ikäisiä pöytäseuralaisia ovat myös kello kolmelta aamiaispöytään valuva murjottaja tai ikiomaa ruoka-aatettaan paasaava idealisti. Ehkä toivoisit edes näkeväsi teinisi ruokapöydässä? Hän kun jättää aamupalan väliin, häipyy, ja painuu kotiin palattuaan suoraan nukkumaan. Kysyttäessä hän ilmoittaa jo syöneensä kaverien kanssa kylillä ja tarvitsevansa, nyt kun tuli puheeksi, viisikymppiä.

Samaan pöytään kannattaa silti asettua teini-ikäisen kanssa, jo tutkimustenkin perusteella. Ylität tavallisimmat esteet hetken treenillä.

Este 1: Teini ei kiireiltään ja kavereiltaan ehdi edes syödä kotona

Teinin kiire voi hämätä luulemaan, ettei perhe enää olisi hänelle tärkeä- tai hän perheelle. Mukavatunnelmainen yhdessä syöminen edistää monin tavoin teinin fyysistä hyvinvointia ja mielenterveyttä, siinä missä kaverisuhteet ja harrastuksetkin. Kiireistään huolimatta hän kuuluu edelleen perheeseenne ja on siten velvoitettu ilahduttamaan muita perheenjäseniään olemalla läsnä aterioilla vanhempien niin päättäessä. Kutsu myös teinin ystävät syömään!

Este 2: Teini haluaa noudattaa älyvapaata ruokavaliota.

Metsä saattaa vastata kuten sinne huutaa vasta viidentoista vuoden viiveellä. Hän sai lapsena luvan opetella sinun ruokailutapasi, joten on vain reilua, että sinä tutustut nyt hänen ruokafilosofiaansa. Älä siis tyrmää, vaan kiinnostu. Keskustele, kuuntele, maistele uutta ajattelutapaa. Riitelyn sijaan voitte syödä koko perhe päivän viikossa teinin tapaan. Hän saa vastata aterian valmistuksesta, sinä häärit innostuneena pikku-apulaisena.

Este 3: Oma asenteesi teiniä kohtaan

Murrosikä voi oikeasti ottaa todella koville, koko perheellä. Pure hammasta ja malta. Ruokailuja ei kannata maustaa teinin kustannuksella vitsailuilla tai paasauksella omasta (oikeanlaisesta!) nuoruudesta. Voit edellyttää minimipöytätapoja ja fyysistä läsnäoloa, mutta et voi pakottaa ketään olemaan hyvällä tuulella. Pysy kohteliaana ja syö rauhassa, vaikka vastapäätä istuisi Jurottajien kuningas. Teinin mieli saattaa juuri nyt vaeltaa kuun pimeällä puolella, mutta kyllä sekin sieltä vielä samaan pöytään palaa.