Janna Rantala

Moni perhe siirtyy erillisiin ruoka-aikoihin kun vauva sotkee arjen. Turhaan. Pienikin ihminen ilahtuu saadessaan ruokaseuraa.

Ystäväperheen metsäretki sai yllättävän käänteen. Soseella jo kylläiseksi syötetty puolivuotias vetäisi leirinuotiolla raivarit, kun hänelle ei tarjottukaan samaa ruokaa kuin isosisaruksille. Pikkuinen oli asian ytimessä: ensin kutsutaan toinen mukaan perhe-elämään ja sitten ruvetaan sulkemaan porukasta pois, eri muonille. Todella epäreilua!

Varsinkin ensimmäisen vauvani kanssa tuli silti toimittua samoin. Syötin ensin hänet. Sen jälkeen asettelin vauvan sitteriin, pyörivän pellemobilen alle, jotta hän viihtyisi minun ja miehen aterian ajan. Pureskelin sitten ruokani hyppiessäni pöydästä sitterille ja takaisin, ihmetellen vauvan kärttyisyyttä.

Ruokailumme rauhoittui kun tajusimme ottaa vauvan samaan pöytään. Sittemmin syntyneet kaksossisarukset pääsivätkin perheaterioille suoraan laitokselta. Vauvoja syöteltiin omien haarukallisten lomassa ja taitojen karttuessa kukin sormiruokaili itse.  Sotku oli karmea, mutta arvelin sen helpottuvan viimeistään teini-ikään mennessä.

Meitä yhdisti nauru ja kiitollisuus, vaikka vauvojen ruokariemu kuorruttikin hetkeksi koko kodin. Siitä ilosta pyyhin ihan mielelläni vauvat, pöydän, syöttötuolit, lattian, seinän, verhot ja itseni. Viisi kertaa päivässä.

Näin selviydyt pompottelevasta pöytävieraasta:

1. Et voi muuttaa vauvaa, mutta voit muuttaa omaa asennettasi. Suhtaudu vauvaan kuin arvostettuun ruokabloggaajaan. Mikä kunnia istua samassa pöydässä näin toimeliaan minifoodien kanssa! Vauva ei sotke, vaan tutustuu ruuan konsistenssiin (mössäys ja hiuksiin hierominen). Hän arvioi huolella ruuan kimmoisuutta (tiputa maahan, hämmästy, toista). Arvio ilmaistaan peittelemättömin ilmein (tyrmistys, inho, nautinto) tai sujuvalla lautasen maahan viskaisulla.

2. Luota vauvan omaan kylläisyyden tunteeseen. Isoimmat pöytäkiistat syntyvät, kun jo kylläiselle vauvalle tuputetaan ruokaa tai vielä nälkäiseltä kielletään ”sotkeminen”. Salli vauvan lopettaa ruokailunsa kun hän on valmis.

3. Ole itse esimerkki kohteliaista tavoista: kiitä seurasta ja ruuasta

Rentoja ruokahetkiä!