Janna Rantala

4 työpaikan yhdessä syömisen pelisääntöä, joilla voit parantaa työtehoasi ja viihtyvyyttäsi.

Kuuntelin aamupalalla puolella korvalla mieheni selostusta tulevasta työpäivästään, kun bongasin sanan ”lounas”. Samantapaista ”mitä tänään on ohjelmassa”- jorinaa olen kuunnellut jo toistakymmentä vuotta, mutta koska suunnittelin aiheesta blogaamista, kuulin sanan kuin ensimmäistä kertaa.

Teemme mieheni kanssa hyvin erilaista työtä, mutta meillä on käytössä sama työelämän salainen ase: yhdessä syöminen. Ajatus kirkastuu ja keskittyminen paranee, kun työstä pitää tauon ja siirtyy toiseen tilaan – sekä fyysisesti että mielessään. Silti Suomessa työpaikoilla on lisääntymässä yksin vietetty lounastauko oman päätteen ääressä. 

Mieheni sparraa työkaverinsa kanssa toisiaan lounaalla päivän haasteisiin. Minä taas haluan erottaa ruokailun omaksi keitaakseen, jossa ei mainitakaan työtehtäviä. Mikä mahtaa sopia sinulle ja työpaikallesi? Salaisen aseen saa paremmin käyttöön, kun huomioi yhteisen työaterian pelisäännöt. Näillä pääsee alkuun:

1. Haukatkaa teille sopiva pala: Buukatkaa aamiainen kuun ensimmäiseksi maanantaiksi. Nauttikaa perjantailounas yhdessä. Kattakaa vuoronvaihtokahvit.

2. Sopikaa mihin yhteistä taukoa käytetään: nimenomaan työasioihin vai nimenomaan ei. Yhteisessä taukotilassa voi olla vaikea rentoutua, jos vieressä käydään tiukkaa vääntöä tai huokaillaan paineita.

3. Mieti miten henkilökohtaisista haluat puhua. Lounastaukoon voi sopia huumori, rentous ja henkilökohtaisuus, joita ei työtehtävän aikana voi itsestään näyttää. Toisaalta ylen määrin uskoutuminen vie kaikkien energiaa, eikä edistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

4. Hyväksykää erilaisuutta. On kurja tulla samaan pöytään, jos ehdottomana vaatimuksena on sujuva smalltalk päivän hastageista. Vaiteliaankin täytyy saada kuulua porukkaan. Katse ja aavistuksenomainen nyökkäys ovat riittävää uokapöytäkommunikointia, jos tänään (tai koskaan) ei muuta irtoa.

Tämä sama teema koskee muuten myös parisuhteita. Niistä lisää seuraavassa kirjoituksessa!