Lapsiperheiden arjessa aika on kortilla ja jokainen päivä voi tarjota yllätyksiä. Puikulan tosiarki-tutkimuksella halusimme nostaa esiin lapsiperheiden arkea ja näyttää, etteivät perheet ole yksin tämän arkisen palapelin kanssa, vaan monessa perheessä esiin nousee samoja teemoja omaan aikaan, syömiseen, nukkumiseen ja lasten kiukutteluun liittyen.

Tutkimukseen osallistui 500 vastaajaa, joista suurin osa oli 25-55-vuotiaita. Vastaajien perheisiin kuului vähintään yksi lapsi, ja vastaajien lapsista suurin osa oli alle 10-vuotiaita. Tutkimuksessa he ottivat kantaa erilaisiin kysymyksiin, joiden avulla pyrimme selvittämään, mitä lapsiperheiden arjessa tapahtuu. Tutkimuksessa selvisi, että monissa jokapäiväisissä asioissa, kuten syömisessä, nukkumaanmenossa ja pukeutumisessa voi kommelluksia sattua, kun lapset otetaan mukaan yhtälöön.

Ruokailu lapsiperheissä voi olla oma sirkuksensa, kun ruoka pitäisi saada mahdollisimman nopeasti pöytään, jotta kaikki pysyvät tyytyväisinä. Tutkimuksessa paljastuikin, että 85 % vastaajista antaa lapsille syötävää jo ennen ruoan valmistumista. Vastaajista kuitenkin lähes puolet syövät yhdessä joka päivä ja eniten saman pöydän ääreen kokoonnutaan iltaruoalla ja iltapalalla. Aina tämä ruokailuhetki ei kuitenkaan suju kommelluksitta tai paikoillaan istuen. Kyselyyn vastaajista puolet kertoo, että ruokapöydässä riittää vilskettä. Ehkä tästä johtuen 38 % vastaajista kertoo myös, että ruokaillessa vain 2/3 ruoasta päättyy suuhun asti.

Toinen tilanne, jossa lapsiperheen aikuisten hermo punnitaan, on monesti nukkumaanmeno. 48 % vastaajista kertoi, että iltatoimet aiheuttavat hankaluuksia vähintään kerran viikossa. Suurin piirtein saman verran vanhempia saa todistaa vähintään kerran viikossa kylvyn jälkeistä lasten nakutanssia. Lisäksi 38 % vastaajista joutuu vähintään kerran viikossa odottamaan lapsen sängyn vieressä, että pieni ihminen nukahtaa. Tietenkään tämä ei takaa, että lapsi nukkuu omassa sängyssä vaan aamulla koko perhe voi löytyä yhdestä sängystä.

Tutkimuksessa paljastui myös, että lasten mielikuvitus on usein uskomaton aarreaitta, minkä jäljiltä seinistä voi löytyä uusia hienoja piirroksia, jauhot saattavat olla levitettynä lattialle leipomisen tiimellyksessä tai lelut ovat valloittaneet olohuoneen lattian. Tutkimukseen vastaajista 71 % esimerkiksi kertoi löytäneensä lasten piirroksia kielletystä paikasta. Kuitenkin lasten leikit monesti yllättävät ja ihastuttavat niin, että aikuinenkin on huomaamattaan tempaantunut niihin mukaan. 61 % tutkimukseen osallistuneista kertoi joskus innostuneensa lastensa leikeistä enemmän kuin lapsi itse.

Puikulan tosiarki-tutkimus todistaa, että lapsiperheissä eletään yllätyksiä täynnä olevaa arkea, jossa tekeminen ei lopu.