Karkkikin voi olla iloisesti kikatteleva ja laulava hahmo. Tämä todistettiin, kun Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijat saivat vapaat kädet suunnitella Fazerin Remix Hits -pussin kaikki karkit. Niin syntyi 12 hurmaavaa makua, väriä ja muotoa.

Karkkikulhot tyhjenivät hetkessä, kun Lahden ammattikorkeakoulun uusissa tiloissa vietettiin avoimien ovien päivää syksyllä 2018. Kiinnostus veikeisiin karkkihahmoihin johtui toki tarjolla olleiden makeisten herkullisuudesta mutta myös siitä, että houkuttelevat karkit olivat Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijoiden taidonnäyte.

”Monet hämmästelivät, että oletteko oikeasti suunnitelleet kaikki karkit eli niiden maut, värit ja muodot ettekä siis vain pussin ulkonäköä”, teollisiksi muotoilijoiksi keväällä 2019 valmistuneet Anemone Aaltonen ja Janne Kalliola kertovat.

Muotoiluopiskelijoiden käsissä syntyi Fazerin svengaava Remix Hits -karkkipussi, joka lanseerattiin keväällä 2018. Se on osa suosittua Remix-tuoteperhettä.

Hauskassa sekoituspussissa seikkailee 12 hersyvää karamellihahmoa. Karkkifaneja hemmotellaan yllättävilläkin makuvalinnoilla, kuten raikkaalla kirsikalla, kirpeällä raparperilla ja mehevällä juustokakulla.

fazer_lamk_remixhits_suunnittelu_1200x.jpg

Muotoiluopiskelijat Janne Kalliola (vas.) ja Anemone Aaltonen päästivät yliopettaja Ari Känkäsen ohjauksessa luovuutensa valloilleen ja suunnittelivat ryhmänsä kanssa Fazerille hauskan Remix Hits -pussin.

Tehtävänä hauskuus ja työkaluna hyvä fiilis

Anemone Aaltonen ja Janne Kalliola kertovat, että opiskelijaryhmällä oli projektiin lähtiessään selkeä tavoite: suunnitella mahdollisimman hauska ja jännittävä karkkipussi ja myös pitää sitä tehdessään itse hauskaa.

”Päätimme heti alussa, että vaikka teemme tuotteen oikealle yritykselle, emme suhtaudu työhön liian ryppyotsaisesti. Uskoimme, että hyvä fiilis välittyy karkkeihin ja pussin ostajillekin.”

Yhteistyö alkoi tammikuussa 2017, kun Fazer Makeisten tuotekehityspäällikkö Niina Hytti otti yhteyttä Muotoiluinstituutin yliopettaja Ari Känkäseen, joka vastaa korkeakoulun yritysyhteistöistä.

Lappeenrannan karkkitehdas tekee aktiivisesti yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa, mutta Lahden Muotoiluinstituutin kanssa hanke oli ensimmäinen. Hytti sanoo, että Remix-tuoteperheen pääteemana on hauskuus ja leikkisyys.

”Olimme pohtineet omassa tiimissämme paljon sitä, mitkä asiat tekevät karkista hauskan. Esimerkiksi muoto voi olla todella hauska juttu, mutta miten saisimme muodoista entistäkin monipuolisempia ja yllättävämpiä. Sitten joku keksi, että Muotoiluinstituutissahan koulutetaan juuri näitä muodon asiantuntijoita.”

Ari Känkänen toteaa, että yhteistyö Fazerin kanssa kuulosti heti monin tavoin kiinnostavalta.

”Fazer on iso suomalainen yritys, joka toimii merkittävällä markkinalla. Ja tuote oli poikkeuksellinen: totta kai jo karkkien suunnittelu tuntui hauskalta haasteelta, mutta hyvin harvoin yritysyhteistyöprojekteissa olevat opiskelijat ovat itse sitä kohderyhmää, jolle tuotetta suunnittelevat – siis toisin kuin tässä.”

Vapaat kädet ja yllätyksiä sokkomaistelussa

Projektin alussa Ari Känkänen keskusteli Fazerin väen kanssa, mitä yhteistyö voisi olla, mitä yritys siltä odottaa ja miten se palvelisi parhaiten opiskelijoita.

”Kun projektista oli sovittu, astuin luokkaan, jossa oli sopiva kohderyhmä eli teollisen muotoilun opiskelijoita. Löin nimilistan pöytään ja sanoin, että mukaan mahtuu kahdeksan ensimmäistä. Paperi täyttyi hetkessä. Lopulta ilmoittautuneita oli yhdeksän, ja kaikki pääsivät mukaan.”

Kynään vikkelästi tarttuneiden Anemone Aaltosen ja Janne Kalliolan mukaan opiskelijat suhtautuivat projektiin intoa puhkuen. Aluksi he jakoivat keskenään vastuualueet: Aaltonen toimi projektipäällikkönä ja Kalliola dokumentoi hankkeen etenemistä.

fazer_lamk_remixhits_aaltonenkalliola_1200x.jpg

”Fazerin kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä: ilmapiiri oli kannustava eikä hulluimpiakaan ideoitamme torpattu”, Anemone Aaltonen ja Janne Kalliola kiittelevät.

”Saimme vapaat kädet, Fazer ei asettanut juurikaan reunaehtoja – muutamia karkkien valmistukseen liittyviä teknisiä rajoitteita lukuun ottamatta.”

Opiskelijat ammensivat ja kaivoivat ideoita teemoihin ja muotoihin kaikesta mahdollisesta: niin omista lapsuuden karkkimuistoistaan kuin muiden Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden haastatteluistakin.

”Järjestimme esimerkiksi sokkomaistelun. Sidoimme testattujen silmät, annoimme heille eri makuisia karkkeja ja pyysimme arvaamaan, minkä värisiä karkit ovat. Oli yllättävää, että kun väriä ei näe, arvaukset menevät todella pieleen. Ihmiset eivät tunnistaneet maun perusteella kuin salmiakin. Esimerkiksi mansikkaa ei tunnistettu ollenkaan, kun maistelijat eivät nähneet punaista väriä.”

Hyvästä karkkipussista löytyy suosikit jokaiselle

Muotoiluopiskelijoita kiinnostivat myös ihmisten karkinsyöntirituaalit: miten, missä tilanteissa ja kenen kanssa karkeilla herkutellaan. Selvisi, että monet tyhjentävät karkkipussin hyvin kaavamaisesti ja hartaasti. Osa syö vähän huonommat maut ensin pois ja jättää suosikit viimeisiksi, osa toimii toisinpäin.

”Remixit ovat isompia karkkipusseja ja ne on tarkoitettu jaettaviksi. Meille oli tärkeää, että Hits-pussista löytyy jokaiselle jotakin eikä karkkien kirjo tuota pettymystä. Suunnittelimme sekoitukseen raikkaita hedelmämakuja, kuten mangon, omenan ja appelsiinin, ja täydensimme kokonaisuutta salmiakilla ja suklaalla”, Aaltonen ja Kalliola kertovat.

Herkullisten makujen lisäksi opiskelijat halusivat leikitellä karamellien ulkonäöllä ja rakenteilla.

”Pussissa on esimerkiksi Giggling Cheesecake-Strawberry Baby -niminen hahmo, josta teimme ohuen ja pitkulaisen, koska jotkut ihmiset tykkäävät venyttää karkkia. Siinä ja salmiakin makuisessa pingviinihahmossa on päällekkäin kaksi erilaista karkkimassaa: kovanpehmeä massa ja samettisempi vaahto.”

fazer_lamk_remixhits_kourallinenkarkkia_1200x.jpg

Viiden kuukauden suunnittelun tuloksena syntyi monipuolinen pussillinen värikkäitä ja mehukkaita karkkeja.

Anemone Aaltonen ja Janne Kalliola sanovat, että suunnittelun edetessä vastaan tuli paljon pieniä yksityiskohtia, joita valmiin karkkipussin kaupasta nappaava tuskin koskaan ajattelee.


”Meidän piti päättää esimerkiksi, teemmekö karkeista kiillotettuja vai sokeripäällysteisiä. Samassa pussissa ei voi olla molempia, koska jo yhden karkin sokeri varisee pitkin pussia ja tahrii muut. Myös se oli otettava huomioon, että hahmojen muodoissa ei saa olla aukkoja, reikiä tai teräviä ulokkeita, jotta karkkimassa lähtee valumuotista ehjänä irti.”

Hahmot tulivat opiskelijoiden uniinkin

Projektiryhmä ideoi teemoja aluksi konseptitasolla ja esitteli Fazerille useampia Remix-pussiehdotuksia. Kun hauskimmista teemoista päästiin yksimielisyyteen, alkoi aiheeseen sopivien karkkihahmojen ja makujen suunnittelu.

”Meillä oli hullujakin ideoita, ja oli hienoa, että Fazerilla mitään ei tyrmätty suoralta kädeltä. Kun ilmapiiri oli rento, ajatukset sinkoilivat vapaasti. Projekti kesti koko kevään 2017 ja meillä oli aidosti hauskaa – ja söimme todella paljon karkkia”, Anemone Aaltonen nauraa.

Sähköpostit ja WhatsApp-viestit kilahtelivat yölläkin, kun nuorten mieliin pulpahteli uusia ideoita. Myös ulkomaanreissuillaan he ryntäsivät heti paikallisille karkkihyllyille ja toivat löytöjään muidenkin maisteltaviksi.

”Sovimme, että kukaan ei omista ideoita, vaan valinnat tehdään yhdessä ja seisomme kaikki niiden takana. Hits-pussin teemaksi tuli lopulta hahmojen nauru ja persoonat. Nimesimme jokaisen karkin: yksi on Rapping Cola, toinen Soul Cherry ja kolmas Pop Orange. Lisäksi määrittelimme hahmojen luonteet. Äänitimme Fazerille jopa karkkien nauruäänet.”

fazer_lamk_remixhits_orange_1200x.jpg

Leveästi kikatteleva Pop Orange ja muut veikeät karkkihahmot saavat väkisinkin hymyn huulille.

Fazerin Niina Hytti kiittelee, että tapaamiset opiskelijoiden kanssa olivat aina hauskoja, sillä ryhmä esitteli ideoitaan niin videoin, animaation kuin graafeinkin.

Konsepteissa muodot, rakenteet ja maut olivat niin valmiiksi mietittyjä, että Lappeenrannan tuotekehitystiimillä oli helppo työ hienosäätää karkit valmiiksi.

”Opiskelijat olivat jopa tehneet paperimassasta muotit. Otimme niistä valokuvat ja lähetimme omalle muottifirmallemme. Sitten testasimme koekeittiössämme ryhmän toivomia makuja, ja ensimmäisen tuotantokoeajon jälkeen maistatimme karkkeja heillä. He tuumasivat, että hyviä ovat, ja pystyimme aloittamaan tuotannon nopeasti.”

Hedelmällinen yhteistyö poikii toisenkin lanseerauksen

Remix Hits -konsepti leveästi nauravine hahmoineen luovutettiin Fazerille toukokuussa 2017, ja karkkihyllyihin pussit ilmestyivät seuraavan vuoden keväällä.

Niina Hytti sanoo, että rohkeaa ja uutta ideointia oli vaikkapa karkkien ”henkiin herättäminen”: hahmot animoitiin ja niille luotiin veikeät lauluäänet. Kesän 2018 aikana karkkifanit pystyivät laulamaan Hits-karkkien mukana väärinkuulluimpia kappaleita netin karaokepalvelu Singassa.

Anemone Aaltonen ja Janne Kalliola kuvailevat tunnetta mahtavaksi, kun he näkivät ensimmäisen kerran Remix Hits -pussit kaupan karkkihyllyssä.

”Olo oli innostunut ja ylpeäkin: tunsin suurta tyytyväisyyttä, kun karkeista tuli niin hyviä. Kassalla teki melkein mieli sanoa, että hei, olen ollut suunnittelemassa näitä karkkeja”, Kalliola nauraa.
Projekti opetti nuorille paljon omista ja muiden vahvuuksista sekä korosti tiimityön merkitystä. Parhaaseen lopputulokseen ylletään, kun ihmisten erilaisia taitoja arvostetaan ja osataan hyödyntää.

Ari Känkänen paljastaa, ettei hedelmällisesti sujunut yhteistyö Fazerin kanssa jäänyt vain Remix Hits -pussiin.

”Fazer lunasti meiltä lopulta kolme konseptia. Toinen, täysin erilainen Remix-pussi lanseerataan syksyllä 2019.”