Karkkifaniksi tunnustautuva helsinkiläinen Kati Lommi lähes lopetti karkkien syönnin vuosiksi, kun hän ryhtyi vegaaniksi. Houkuttelevia herkkuja ei vain ollut tarjolla. Nyt on toisin: hänen lempikarkkinsa Tutti Frutit muuttuivat gelatiinittomiksi ja entistä luonnollisemmiksi. Vegaani sai herkkuhetkensä takaisin.

”Paras karkkinautinto syntyy, kun heittäydyn viikonloppuna sohvalle, otan mukavan asennon, tartun hyvään kirjaan ja avaan karkkipussin.”

Näin kuvailee helsinkiläinen Kati Lommi, 31, herkuttelunsa huipentumaa. Usein kaupan karkkihyllyltä tarttuu mukaan hedelmäisen raikas Tutti Frutti -pussi.

”Lempikarkkejani ovat Tutti Frutti Ringsit. Niissä on parasta, että sekoituksessa on lakritsia ja hedelmää. Niitä pitää syödä ehdottomasti yhdessä: poimin pussista hedelmä- ja lakritsikarkin ja laitan ne yhtä aikaa suuhun. Makuyhdistelmä on lyömätön.”

Kati Lommi on tyytyväinen, että voi herkutella taas suosikkimakeisillaan. Karkkifaniksi tunnustautuvan Lommin karamellien syönti nimittäin loppui lähes kokonaan, kun hän ryhtyi viisi vuotta sitten vegaaniksi.

”Vegaaneille sopivien karkkien tarjonta oli niin suppeaa, että en löytänyt valikoimasta oikein mitään houkuttelevaa.”

Nyt pehmeät herkkukarkit ovat löytäneet tiensä takaisin hänen ostoskoriinsa, sillä Fazerin Tutti Frutti -karkkiperhe muuttui alkuvuoden 2019 aikana entistä luonnollisemmaksi.

Reseptimuutoksen myötä Suomen karkkihyllyjen myydyimmät makeiset ovat gelatiinittomia ja niiden makuaineet ja värit ovat luontaisia. Esimerkiksi pyöreiden, litteiden Tutti Frutti Rings -renkaiden houkuttelevat värit syntyvät mustaporkkana-, bataatti-, porkkana-, saflori- ja omenatiivisteestä.

”En käytä tuotteita, joissa on liivatetta eli gelatiinia. Olen todella iloinen, että se jäi pois suosikkikarkeistani, joiden maku ja väritkin ovat nyt luonnollisia. Tämä kaikki tekee niistä vegaanille sopivia”, hän sanoo.

vegaanifani800x500.jpg

”Kohtuullinen herkuttelu on osa sallivaa elämää”

Kati Lommi oli ensin vuosia kasvissyöjä, kunnes päätti jättää ruokavaliostaan pois kananmunat ja maitotuotteet eli ryhtyi vegaaniksi. Hän selvitti tarkasti, mistä kasvipohjaisista tuotteista saa mitäkin ravintoaineita ja mitä uudesta ruokavaliosta pitäisi tietää.

Lommi syö terveellisesti, monipuolisesti ja sallivasti. Hänen mukaansa veganismi onkin nautintojen elämäntapa – siis kaikkea muuta kuin sitä askeettista itujen ja porkkanoiden syömistä, mistä jotkut ihmiset saattoivat vielä muutama vuosi sitten vitsailla.

”Minulle herkuttelu on ihan itsestään selvä osa elämää. Se, että olen kiinnostunut eläinten oikeuksista, ympäristökysymyksistä ja eettisistä valinnoista, ei sulje pois sallivuutta ja armollisuutta itseäni kohtaan. En ahmi itselleni ähkyä, vaan herkuttelen kohtuullisesti.”

Lommi ostaa karkkia muutaman kerran kuussa. Leffateatterin penkille hän ei ilman karkkipussia istahda. Myös viikonloppujen rentoutumishetkiin hän nappaa mielellään lempinamejaan.

Helsingin yliopistossa saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria sekä viestintää opiskeleva Kati Lommi asuu yksin, mutta kulutusvalintoja tulee tästä huolimatta pohdittua ja tehtyä usein läheisten ystävien kanssa.

"Omiin karkkihetkiini ostan pienempiä pusseja. Tutti Fruteissa tykkään niiden herkullisista makuvaihtoehdoista mutta myös karkkien pehmeydestä ja tuoreudesta." 

Hänen mielestään onkin hienoa, että isojen, jaettavien party-pussien rinnalle on tullut muita pussikokoja.

”Viimeksi ostin 180-grammaisen Rings-pussin: tiedän, että jaksan syödä juuri sen verran karkkia. Kun herkuttelen, haluan nautiskella pussin kerralla loppuun. Isomman pussin karkeista osa jäisi syömättä ja saattaisi päätyä kaapin pohjalle kovettumaan.”

vegaanifani800x500.jpg2.jpg

”Yhä useampi haluaa herkutella luonnollisemmin”

Kati Lommi muistelee, ettei hänellä ollut lapsena määrättyä karkkipäivää, mutta varsinkin isä osti viikonloppuisin lapsille karkkia.

”Pienenä pidin paljon salmiakista ja lakritsista. Tykkään niistä vieläkin, mutta aikuisena karkkimakuni on muuttunut – minusta on kiva kokeilla uusia juttuja ja uusia makuja. Karkit ovat liittyneet perheessäni myös juhliin: ainahan synttäreillä kuului olla karkkia tarjolla.”

Kuopiosta kotoisin olevan Lommin mukaan on hienoa, että hän voi nykyisin ostaa makeisensa sen perusteella, mitä sillä hetkellä tekee mieli – ei sen mukaan, mitä myynnissä sattuu olemaan.

”Kun ryhdyin vegaaniksi, asuin Joensuussa. Helsingissä vegaaninen makeistarjonta oli varmasti jo silloin runsaampaa, mutta pikkukaupungissa vaihtoehdot rajoittuivat usein tummaan suklaaseen ja muutamaan pussiin. Kun muutin Helsinkiin kolme vuotta sitten, vaihtoehtoja alkoi ilmaantua nopeasti lisää.”

Vegaanisesta ruuasta onkin tullut muutamassa vuodessa kauppojen myyntihitti, sillä veganismi on maailman suosituimpia trendejä. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia eettisistä arvoista ja vastuullisuudesta, ja yhä useampi perustelee valintaansa terveysvaikutuksilla.

Kati Lommi iloitsee, että vegaanibuumin myötä Fazer ja muutkin isot yritykset ovat lähteneet kärkijoukoissa kuuntelemaan kuluttajien toiveita ja kehittämään reseptiikkaansa ja tuotevalikoimaansa.

vegaanifani800x500.jpg3.jpg

”Eiväthän esimerkiksi uudet Tutti Frutit ole yksistään vegaanien karkkeja. Nykyään iso osa sekasyöjistäkin haluaa herkutella terveellisemmin. Karkkien luonnolliset värit ja maut kiinnostavat ainakin omassa kaveripiirissäni myös ei-vegaaneja. Kun tuote tukee omaa persoonaa ja arvoja, sen nautiskelu on hauskempaa ja helpompaa.”