Hampaiden lähtöön liittyy erilaisia uskomuksia ja perinteitä eri puolilla maailmaa. Tavat ja tarinat lievittävät hampaiden lähtöön liittyviä pelkoja ja tuovat onnea uusien hampaiden kasvuun.  

Tarina hammaskeijusta tunnetaan laajalti länsimaisissa kulttuureissa: kun irronneen maitohampaan jättää illalla tyynyn alle, käy hammaskeiju yön aikana vaihtamassa sen kolikkoon tai muuhun pieneen lahjaan.

Myytti hammaskeijusta on muunnos eteläisessä Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tunnetusta tarinasta hammashiirestä. Amerikkalaiset vaihtoivat hiiren keijuun Disneyn satujen innoittamana, ja pian tarina levisi myös meille Eurooppaan.

Hampaan heittäminen yläilmoihin tuo onnea

Kaikkein vanhimmat hampaiden lähtöön liittyvät myytit tulevat Aasiasta ja Lähi-idästä, joissa irronnut maitohammas heitetään taivasta kohti aurinkoon tai Allahille onnea tuomaan.

Myös japanilaiset lapset heittävät irronneen maitohampaansa ilmaan. Tapa symboloi hampaan kasvua. Toiveena on, että uusi hammas kasvaisi suoraan.

Joissakin Aasian maissa, kuten Intiassa ja Kiinassa, irronnut maitohammas heitetään talon katolle ja toivotaan, että sen tilalle kasvaisi hiiren hammas. Hiirellä kun hampaat kasvavat ja vahvistuvat koko sen eliniän.

Toiveena vahvat hampaat

Monissa hampaiden lähtöön liittyvissä tarinoissa ympäri maailman seikkailee erilaisia eläimiä, kuten majavia, kissoja, koiria ja jopa oravia.

Mongolialaiset lapset esimerkiksi syöttävät irronneet maitohampaansa koiralle, koska hampaiden halutaan kasvavan yhtä vahvoiksi kuin koiran hampaat. Jos koiraa ei ole, hampaan voi haudata puun juurelle ja toivoa, että uusi hammas kasvaa puun juurten vahvuiseksi.