Asiantuntijavieraana dosentti Eva Söderling Turun yliopistosta

Suomalaiset osaavat jo melko hyvin välttää liiallista sokerin käyttöä. Reikiintymisen sijaan yhä useamman hampaita uhkaa kuitenkin liiallisen happamuuden aiheuttama eroosio. Erityisesti runsas virvoitusjuomien, mehujen ja hedelmien nauttiminen vahingoittaa hammaskiillettä ja pahimmassa tapauksessa myös hammasluuta.

Pelkästään sokerin välttäminen ruokavaliossa ei takaa kenellekään hampaiden hyvinvointia. Reikien sijaan hampaiden uhkana on nykyisin usein eroosio eli hammaskiilteen syöpyminen. Erityisesti terveellisiä elintapoja suosivien ja kunnostaan huolehtivien ravinnossa saattaa piillä kiillettä liuottavia happamia aineita.

Dosentti Eva Söderling Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitokselta, miksi kasvissyöjien, laihduttajien tai paastoajien tulisi erityisesti tarkkailla ravintonsa happamuutta?

– Kasvisdieetti sisältää usein happoja sisältäviä ruokia, joita nautitaan monta kertaa päivässä. Esimerkiksi salaatinkastikkeet voivat olla erittäin happamia. Laihduttajilla ja paastoajilla eroosioriski ei sinänsä ole kohonnut, mikäli syljeneritys pysyy normaalina. Mehupaastot ovat asia erikseen, ja silloin on merkitystä juodaanko erosiivisia hedelmä- vai hammasystävällisiä vihannesmehuja monta kertaa päivässä.

Voiko jollain ruoka-aineilla tai tuotteilla omassa ruokavaliossaan "vastustaa" eroosiota?

– Tuotteiden eroosiovaikutuksia vähennetään mm. lisäämällä niihin kalsiumia. Omassa ruokavaliossa kannattaa nauttia eroosiota aiheuttavat ruuat ja juomat ateroiden yhteydessä.

"Terveellisten" kevytjuomien osuus kasvussa

Juomateollisuus on kasvattanut uudenlaisten, terveellisempinä markkinoitavien juomavaihtoehtojen valikoimaa vauhdikkaasti kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa kevytjuomat ovat nakertaneet markkinaosuuksia perinteisiltä sokerimakeutetuilta virvoitusjuomilta koko 2000-luvun ajan. Kun suomalainen juo virvoitusjuomia keskimäärin noin 55 litraa vuodessa, on kevytjuomien osuus tästä noin 35 %.

Eva Söderling, ovatko sokerittomat light-juomat lopulta terveellisempiä vai haitallisempia hampaille kuin sokerilla makeutetut?

– Sokerittomat juomat eivät aiheuta hampaiden reikiintymistä, mikä tietysti on hyvä asia. Light-juomat voivat kuitenkin aiheuttaa eroosiota, jos niitä siemaillaan pitkin päivää. Aterioiden yhteydessä nautittuna niistä ei pitäisi olla haittaa hampaille.

Juomiin päteekin tuttu nyrkkisääntö, eli turhaa napostelua ja kulauttelua aterioiden välillä tulisi välttää. Aina aterian jälkeen kannattaa suositella nautittavaksi täysksylitolia, joka estää happohyökkäyksen eli pH:n laskun ja suojaa näin hampaita reikiintymiseltä.

Vesi usein paras vaihtoehto janojuomaksi

Myös kuntoilijoiden suosimat urheilujuomat voivat usein nautittuna olla haitaksi hampaille, ja riski kasvaa erityisesti urheilusuorituksen aikana. Fyysinen rasitus nimittäin heikentää syljeneritystä, jolloin hampaat ovat tavallistakin alttiimpia eroosiolle.

– Urheilujuomaksi paras vaihtoehto olisi juoma, jossa ei ole happoja eikä sellaisia sokereita jotka tuottavat hammasplakissa happoja, toteaa Eva Söderling. Hänen mukaansa täysksylitolikaan ei tehoa happamien juomien aiheuttamaan happohyökkäykseen.

– Ksylitoli pysäyttää sokerien aiheuttaman happohyökkäyksen. Juomien happohyökkäys on lyhytkestoinen, joten siihen ksylitolista ei juurikaan ole apua.

Kesä on happamien juomien kulta-aikaa

Suu on sopivan hapan sen pH-arvon pysyessä yli 5,5:ssa. Kun syljen pH laskee sen alle, hampaan pinnassa alkaa pehmentyminen. Siksi ruoat ja juomat, joiden pH-arvo jää alle 5,5:n, ovat haitallisia hammaskiilteelle.

Purukalusto joutuukin koville erityisesti kesällä, jolloin mehut, virvoitusjuomat sekä myös miedot alkoholijuomat tekevät kauppansa. Tässä kohden omalla juomavalinnalla voi vaikuttaa – esimerkiksi siiderin tai lonkeron pH on noin 3–4, kun taas kivennäisvedellä se on noin 4,5–5,5.

Entä voiko ksylitolipurukumia tai -pastilleja käyttää heti hedelmän tai mehun juonnin jälkeen?

– Jos haluaa varmistaa ksylitolin tehon, kannattaa happamien hedelmien tai juomien käytön jälkeen mieluummin imeskellä täysksylitolipastillia kuin pureskella purukumia. Näin pureskelun mekaaninen rasitus ei pääse vahingoittamaan kiillettä. Myös vedellä purskuttaminen happaman juoman nauttimisen jälkeen auttaa huuhtomaan happoja hampaista.

Hapot pehmentävät hammaskiillettä

Kesällä syödään myös runsaasti marjoja ja hedelmiä. Niidenkin happamuudessa on suuria eroja.

Mitä kannattaa koriinsa poimia, jos haluaa valita hammasystävällisen vaihtoehdon?

– Suomalaisissa marjoissa löytyy happamia ja vähemmän happamia kuten ulkolaisissa hedelmissäkin, Eva Söderling muistuttaa. – Sitrushedelmiä pidetään haitallisimpina eroosioiden kannalta: niissä sekä hapon laatu että määrä vaikuttaa eroosioon.

Miksi hampaiden pesu heti hedelmämehun juomisen tai hedelmän syömisen jälkeen on haitallista?

– Hapot pehmentävät hammaskiillettä, ja voimakas harjaus voi irroittaa kiillettä. Jos hedelmiä nautitaan iltapalalla, hampaat voi harjata puolen tunnin kuluttua.

Miten hoitaa alkanutta eroosiota?

Potilaan voi olla vaikea itse huomata alkavaa eroosiota hampaissaan. Vasta kiilteen ja sen alta paljastuvan hammasluun pidemmälle ehtinyt kuluminen voi näkyä kuoppina tai kiiltävinä pintoina. Jos hampaissa tuntuu vihlontaa, eroosio on saattanut jo edetä hammasluuhun saakka. Miten alkanutta eroosiota sitten voi hoitaa?

– Jos eroosiota on todettu, pitää ensin selvittää mistä se johtuu, painottaa Eva Söderling. – Eroosiota hoidetaan poistamalla sen syy. Jos eroosio johtuu ruokavaliosta, pitää ruokavaliota muuttaa. Ellei ruokavaliossa ole vikaa, voi olla kyse esim. refluxoireista, jolloin pitää ottaa yhteyttä sisätautilääkäriin.

Millaisia ohjeita suuhygienistin kannattaa antaa potilaalle, jos havaitsee tarkastuksessa merkkejä alkavasta eroosiosta?

– Potilaan kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriinsä. Dieettipäiväkirjan pitäminen ennen hammaslääkärillä käyntiä auttaa hammaslääkäriä tekemään diagnoosin, toteaa Eva Söderling.