Hampaat tummuvat tietyistä ruoka-aineista. Purukaluston säihkeestä on mahdollista pitää huolta pienillä valinnoilla, mutta kannattaako hampaita yrittää valkaista? 

Hampaiden väri vaihtelee perimän mukaan. Osalla hampaat ovat luonnostaan ruskeammat kuin toisilla. Hampaiden väriin on silti mahdollista vaikuttaa. Yleensä purukalustoon syntyy väripoikkeamia, jos niiden kiille kuluu.

Paras tapa ehkäistä kiilteen kulumista on pitää happohyökkäykset kurissa. Suuhun syntyy happohyökkäys jokaisen aterian tai juoman jälkeen, veden juomista lukuun ottamatta. Happohyökkäys kestää puolisen tuntia, mutta se on mahdollista pysäyttää syömällä ksylitolipurukumia tai -pastilli.

Ruoka-aineet värjäävät

Hampaiden väriin vaikuttaa myös se, mitä suuhunsa laittaa. Mustikka, punajuuri ja salmiakki värjäävät hampaita tummiksi. Juomista happamat ja makeat ovat pahimpia. Kahvia ja teetä ei siis kannata litkiä pitkin päivää. Myös punaviini saa hampaat värjäytymään. Eritoten tupakka ja nuuska ovat myrkkyä hampaille.

Kannattaako hampaita sitten valkaista? Yleensä ei, koska valkaistu hammas haurastuu ja murtuu helpommin kuin valkaisematon. Lisäksi lähes kaikilla valkaisu tekee hampaista ja ikenistä arat. Syy on se, että hampaat valkaistaan peroksidilla, joka saa hampaisiin aikaan mikroskooppisen pieniä kanavia. Näiden kanavien vuoksi hampaiden hermot reagoivat herkemmin kylmään ja kuumaan. Kaiken lisäksi paikat eivät vaalene valkaisuissa vaan jäävät tummemmiksi laikuiksi.

Vahingoittunut hammas värjäytyy

Jotkut yrittävät valkaista hampaita kotikonstein hankaamalla suolalla ja ruokasoodalla. Se ei asiantuntijoiden mukaan kannata. Sooda voi vahingoittaa kiillettä ja samalla ärsyttää kurkkua sekä vatsalaukkua. Vahingoittunut hammas tummenee helposti.

Hampaita ei myöskään kannata pestä heti ruokailun jälkeen. Ennen pesua olisi hyvä odottaa 30 minuuttia syömisen ja juomisen jälkeen, jotta happohyökkäys pääsee laantumaan. Happohyökkäyksen aikana kiille pehmenee, ja harjaus voi vahingoittaa hammasta.