Missä Fazerin purkat valmistetaan? Mistä purukumi tehdään? Mikä on happohyökkäys? Täältä löydät vastaukset näihin kysymyksiin.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Haluaisin suosia suomalaisia tuotteita, mistä Fazerin purkat tulevat? Tuodaanko ne ulkomailta?

Ei tuoda. Fazerin purukumit valmistetaan Karkkilassa, Suomen ainoassa purukumitehtaassa. Tästä syystä Fazer Xylimax -tuotteissa on suomalaisesta työstä kertova avainlippu.

Paljonko ksylitolia pitää käyttää, että siitä on hyötyä hampaille?

Ksylitolin suositeltava päivittäinen käyttömäärä on vähintään 5 g. Täysksylitolituotteita käyttämällä tämä täyttyy, jos yhden purukumin tai kaksi pastillia ottaa aina aterian jälkeen.

Minkäikäinen lapsi voi syödä pastillia ja minkäikäinen purukumia?

Ksylitolipastillien imeskelyn voi aloittaa jo vauvaikäisenä, kun lapsi osaa syödä kiinteitä ruokia. Tällöin pastillista murretaan pieniä murusia ja totutetaan lasta pikkuhiljaa. Purukumin syömisen lapsi oppii yleensä 2-3 -vuotiaana. Aluksi vanhempien on hyvä tarkkailla, että lapsi oppii pureskelemaan purukumia nielemättä sitä. Useimmat päiväkodit ja koulut antavat lapsille täysksylitolipurukumia tai pastillia aterian jälkeen, joten tapaan on hyvä totutella jo pienestä pitäen. Pienten lasten perheissä on tärkeää, että myös lapsen hoitaja käyttää ksylitolia säännöllisesti ja etenkin silloin, kun lapsen hampaat puhkeavat suuhun. Tutkimukset osoittavat, että ksylitolia käyttäneiden äitien lapsilla on vähemmän reikiä vielä 10-vuotiaanakin!

Onko purukumin nielaiseminen vaarallista?

Purukumin pureskelusta jää lopulta jäljelle perusainetta, joka ei imeydy eikä sula ihmisen suolistossa. Nielaistu purukumi poistuu aikanaan luonnollista tietä eikä aiheuta haittaa. Pieniä lapsia tulee valvoa purukumin syömistä opeteltaessa, etteivät he pääse nielemään useita purukumeja. Monta yhteen tarttunutta nielaistua purukumia voi aiheuttaa ongelmia suolistossa.

Voiko purukumin laittaa biojätteisiin?

Purukumin perusaines ei sula ihmisen ruuansulatuksessa eikä se myöskään maadu kovin helposti ja siksi purukumeja ei ole hyvä laittaa biojätteisiin eikä kompostiin. Purukumien hävittäminen tapahtuu kaatopaikkajätteiden kautta.

Onko purukumin syömisestä jotakin haittaa?

Joillekin ihmisille purukumeissa käytetyt makeutusaineet eli sokerialkoholit (esim. ksylitoli, sorbitoli tai mannitoli) voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta tai jopa ripulia. Tämä on yleensä täysin vaaratonta ja elimistö tottuu pikkuhiljaa näidenkin makeuttajien käytölle. Liiallisesta purukumin pureskelusta voi joillekin tulla puremalihaksiston kipuja tai jopa niska- tai pääkipuja. Tämän syynä voivat olla liian pitkät pureskeluajat ja tottumukset. Täysksylitolin terveyshyödyt saavutetaan jo 5-10 minuutin aterianjälkeisellä pureskelulla. Pidemmästä pureskeluajasta ei ole lisähyötyä, sillä ksylitoli liukenee jo tässä ajassa.

Mikä on hyvä ksylitolituote? Milloin purkkaa saa sanoa ksylitolipurkaksi?

Hyvä ksylitolituote on makeutettu kokonaan ksylitolilla eli täysksylitolituote. Purukumia voidaan sanoa ksylitolipurukumiksi, mikäli tuotteen makeuttajista vähintään puolet on hammasystävällistä ksylitolia. Paras ja laadukkain ksylitolituote on kuitenkin täysksylitolipurukumi tai -pastilli. Fazer Xylimax -tuotteet on makeutettu pelkästään ksylitolilla.

Mitä tarkoitetaan täysksylitolilla?

Täysksylitolituote tarkoittaa yksinomaan ksylitolilla makeutettua purukumia tai pastillia. Se ei sisällä muita makeuttajia. Fazerin Xylimax -purukumit ja -pastillit ovat täysksylitolituotteita. Suurin osa ksylitolitutkimuksista on tehty nimenomaan korkean ksylitolipitoisuuden omaavilla purukumeilla eli täysksylitolipurukumeilla. Täysksylitolipurukumit ovat saaneet EU:n terveysväittämähyväksynnän. 

Miksi täysksylitolipurukumi on parempaa kuin ksylitolipurukumi tai sorbitolipurukumi?

Tutkimustulosten mukaan parhaan ksylitolisuojan saa käyttämällä säännöllisesti ja pitkäaikaisesti täysksylitolituotteita. Päivittäinen käyttömäärä on myös kohtuullinen, kun ksylitolin nauttii täysksylitolituotteina. EU:ssa hyväksytty terveysväittämä koskee vain täysksylitolipurukumia.

Mistä purukumia ostaessa tietää, että tuote sisältää riittävästi ksylitolia?

Kaupassa kannattaa tutkia erilaisia purukumipakkauksia tarkasti ja vertailla ksylitolipitoisuuksia, jotka löytyvät usein miten pakkauksen takaa ainesosaluettelosta. Täysksylitolipurukumi-nimi kertoo, että tuotteessa on riittävä, maksimaalinen määrä ksylitolia. Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus pakkauksissa kertoo, että tuote on testeissä todettu hammasystävälliseksi.

Eikö ksylitolin tehon voi saavuttaa vain syömällä enemmän purukumipaloja?

Saman ksylitolimäärän voi periaatteessa saada myös alemman ksylitolipitoisuuden ksylitolipurukumeilla, mutta niitä pitää syödä päivässä yli 10 palaa. Järkevintä on käyttää täysksylitolipurukumia, josta ksylitolin hoitavan annoksen, 5 g, saa helpoiten, jo 5 palasta päivässä.

En aina jaksa iltaisin pestä hampaita. Jos syön purkkaa ennen nukkumaanmenoa, riittääkö se?

Näihin kahteen kysymykseen on yhteinen vastaus: täysksylitolituotteet eivät korvaa hampaiden puhdistusta! Ksylitolin säännöllinen käyttö tekee hampaiden plakista helpommin irtoavaa ja hampaista helpommin puhdistettavia, mutta ei korvaa hammasharjaa!

Pienen lapsen äitinä pohdituttaa, onko karkkipäivä hyvä tapa opettaa lapsille. Mikä on lasten hampaille parasta, mitä suosittelisitte?

Jokainen perhe päättää itse, mikä tapa sopii heille parhaiten. Karkkipäivän toteuttaminen voi olla hyvä idea silloin, jos on tarpeen rajoittaa lasten ehkä liiallista makeansyönti-intoa. Yleisesti ravitsemussuositukset ja käytännön neuvot puoltavat sitä, että pieni määrä makeaa mahtuu vaikkapa päivittäiseenkin ruokavalioon. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät makeiset vie tilaa lasten vatsasta muulta ruualta. Karkit ja muut herkut on parasta sijoittaa jälkiruuaksi eli aterioiden yhteyteen, ettei ateriakertojen määrä kasva päivässä liian suureksi ja rasita siten hammasterveyttä.

Mikä on happohyökkäys ja mikä rooli ksylitolilla on siinä?

Jokaista ruokailua seuraa happohyökkäys, jolloin suun pH laskee hampaille haitalliselle tasolle. Suussa olevat kariesbakteerit alkavat tuottaa happoa, joka syövyttää hampaisiin reikiä. Happohyökkäys kestää puolisen tuntia, ellei sitä katkaista ksylitolilla. Ksylitoli palauttaa suun pH:n normaalille tasolle. Ksylitolin käyttö edistää suositeltavia neutraaleja pH-olosuhteita suussa.

Mikä merkitys ateriarytmillä on suun terveyteen?

Suun- ja muunkin terveyden kannalta 5 - 6 ateriointikertaa vuorokaudessa, mukaan lukien välipalat, on suositeltavaa. Ylimääräiset napostelut lisäävät happohyökkäyksen määrää suussa ja näin riski hampaiden reikiintymiselle kasvaa. Suun ja hampaiden pitää antaa levätä aterioiden välillä.

Miksi purkassa sanotaan, että on 100 % makeutettu ksylitolilla, mutta valmistusaineiden mukaan siinä on vain 66 % ksylitolia?

Tämä kysymys herättää paljon hämmennystä, sillä lainsäädännön vaatimuksen mukaan ilmoitamme ainesosaluettelossa ksylitolin osuuden laskettuna kaikista valmistusaineita. Makeutukseen emme käytä muita aineita, kuten sorbitolia, mannitolia tai maltitolisiirappia. Fazer Xylimax -purukumit ja pastillit on makeutettu 100 %.sti ksylitolilla. Näissä ksylitolipitoisuus on suurin mahdollinen. Ns. seospurukumeissa, jossa makeutukseen käytetään ksylitolin lisäksi muita makeutusaineita, on ksylitolin määrää vain noin 30 %. Tällöin terveyshyötyjen saavuttaminen vaatii suurempia käyttömääriä.

Mitä on purukumin perusaines?

Purukumit koostuvat ytimestä ja rakeistetusta pinnasta. Ensin valmistetaan ydin, joka syntyy sekoittamalla keskenään lämmitettyä perusainetta ja ksylitolia, sekä lisäämällä seokseen muita aineita, kuten aromeja ja rakenteen kannalta välttämätöntä lesitiiniä. Massan muotoilussa ohuemmaksi matoksi sekä purukumipalamattojen muotoilussa tarvitaan lisäksi apuaineena talkkia.

Purukumin sitkeä ja pureskeltava rakenne syntyy perusaineesta. Perusainetta on purukumin painosta ksylitolin jälkeen toiseksi eniten, eli noin kolmannes. Sen valmistamisessa käytetään luonnonkumia sekä synteettisiä kumiaineksia. Perusainetta voidaan sanoa purukumin "sieluksi", ja se onkin ainoa, mikä lopulta jää jäljelle purukumia pidempään pureskeltaessa, kun muut aineet vähitellen liukenevat.

Miksi joissakin purukumeissa tai pastilleissa käytetään asesulfaami K:ta?

Täysksylitolituotteissa asesulfaami K:ta ei välttämättä tarvita, mutta arominvahventeena niitä voidaan käyttää antamaan purukumille maun kestoa eli pituutta. Jotkut Fazer Xylimax -täysksylitolipurukumit sisältävät erittäin pienen määrän asesulfaami K -arominvahvennetta. Yksi purukumipala, joka painaa 1,5 g sisältää 66% ksylitolia ja maksimissaan 0,08% asesulfaami K:ta. Lisätyn asesulfaami K:n määrä tuotteissamme on todella niin pieni, että se ei toimi makeuttajana, vaan korostaa aromia ja ennen kaikkea säilyttää maun kestävyyttä. Aspartaamia Fazer Xylimax -tuotteet eivät sisällä. Fazer Xylimax -tuotevalikoiman Pikku Kakkonen ja Moomin-täysksylitolipurukumit ja Pikku Kakkonen päärynä, Katti Matikainen vadelma, Xylimax vadelma ja Xylimax piparminttu täysksylitolipastillit eivät sisällä Asesulfaani K -arominvahvennetta.

Missä Fazerin purukumeissa ei ole arominvahvennetta E950 (Asesulfaami-K)?

Fazerin täysksylitolituotteet, jossa ei käytetä arominvahvennetta E950 eli asesulfaami K:ta, ovat:

  • Xylimax PRO -pastillit
  • Fazer Angry Birds Pink Bird -purukumi
  • Eucamenthol-pastilli
  • Moomin Omena-piparminttu ja Vadelma-hedelmä -purukumit

Mitä tarkoittaa EU-hyväksytty täysksylitolipurukumi?

Täysksylitolipurukumit ovat saaneet EU:n ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen mukaisen hyväksytyn terveysväitteen. 

Kuinka paljon ksylitolia tulisi päivässä nauttia ja miten?

Useimmat ksylitolitutkimukset ovat osoittaneet, että ksylitolin hoitavan ja parhaimman tehon saavuttaa käyttämällä täysksylitolipurukumia säännöllisesti, aina aterian ja välipalojen jälkeen, vähintään 5 g päivässä.

Voiko ksylitolin käytöllä ehkäistä myös lasten korvatulehdusten puhkeamista?

Kyllä voi. Virallista terveysväittämää tälle terveysvaikutukselle ei vielä ole myönnetty, mutta tutkimusnäyttö puoltaa vahvasti sitä, että täysksylitoli todella voisi ehkäistä korvatulehduksia. Ksylitolitutkimuksissa on osoitettu, että ksylitolia nauttineilla lapsilla esiintyi korvatulehduksia merkittävästi vähemmän kuin niillä, jotka eivät olleet ksylitolia käyttäneet. Ennaltaehkäisevän vaikutuksen saavuttaminen edellyttää täysksylitolipurukumin säännöllistä ja pitkäaikaista käyttöä jo ennen oireiden alkua. Myös ksylitolin määrällä on merkitystä, ennaltaehkäisy vaatii 8 - 10 grammaa päivässä.

Paljonko purukumeja pitää päivässä syödä, jotta 5 gramman ksylitolimäärä täyttyy?

Viiden gramman ksylitoliannos saadaan pureskelemalla 5 palaa Fazer Xylimax -täysksylitolipurukumia. Mikäli valitsee kaupan hyllyltä ksylitolipurukumin, jonka ksylitolipitoisuus on esim. 35%, tulee purukumi paloja ottaa 10 palaa saadakseen saman ksylitolimäärän.

Kärsin kuivasta suusta. Olen kuullut, että ksylitolituotteista voisi olla hyötyä. Pitääkö tämä paikkaansa?

Kyllä pitää. Kuivasuisuutta voi aiheuttaa joidenkin lääkkeiden käyttö, sairaudet ja myös normaali ikääntyminen. Tällöin syljen eritys on heikentynyt tai loppunut lähes kokonaan. Mikäli suussa ei ole sylkeä, ruokailun jälkeinen happohyökkäys kestää normaalia puolta tuntia kauemmin, jopa kaksi tuntia ruokailun jälkeen. Ksylitoli sekä stimuloi suun sylkirauhasia ja lisää syljen eritystä että palauttaa myös suun normaalin pH-tasapainon. Mikäli suussa ei ole sylkeä, hampaat reikiintyvät helpommin.