Kun suun avatessa löyhähtää paha haju, voi yleensä ensimmäisenä katsoa peiliin. Yleisimmin syy hajuun löytyy suun hygieniasta tai siitä, mitä suuhunsa on laittanut.  

Suun puhtaus on ensiarvoisen tärkeä keino pitää hengitys raikkaana. Yleensä paha haju johtuu bakteerimäärän kasvusta suussa. Pahanhajuista hengitystä ei välttämättä itse haista, koska hajuun saattaa tottua. Sen vuoksi kannattaa kysyä apuun jonkun toisen nenää.

Suuhun jääneet ruoka-aineet ja plakki alkavat helposti haista pahalle. Hampaat olisi syytä pestä kahdesti päivässä ja hammasvälit puhdistaa hammaslangalla tai tikulla. Ksylitolipurukumi aterian jälkeen auttaa niin ikään pitämään suun puhtaana. Myös kieli kannattaa puhdistaa harjaamalla, koska joskus syynä pahaan hajuun voivat olla kielen pinnalla olevat bakteerit.

Kosteus on tärkeä

Kuiva suu alkaa helposti haista. Suun kosteudesta on hyvä pitää huolta juomalla vettä. Myös pastillit ja purukumi auttavat pitämään suun kosteana. Syljen eritys lisääntyy pureskeltaessa, ja sylki kuljettaa suusta bakteereja pois.

Tietyt ruoka-aineet ja juomat saavat hengen haisemaan. Hengitys voi haista pahalle, jos suuhunsa on laittanut mausteista ruokaa, sipulia, valkosipulia, alkoholia tai kahvia. Varmaankaan ei ole yllätys, että myös tupakka saa hengen haisemaan. Lisäksi syömättömyys, paastoaminen ja matalahiilihydraattinen dieetti voivat saada hengen haisemaan.

Yrtit raikastavat

Suuvesien käyttäjien on hyvä valita alkoholiton vaihtoehto, koska alkoholipitoinen suuvesi kuivattaa suuta ja lisää bakteereja. Ennen purukumien ja pastillien keksimistä vanha kansa raikasti hengitystä yrteillä. Etenkin persiljan pureskeleminen raikastaa hengitystä.

Myös monet sairaudet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, mutta yhdeksässä tapauksessa kymmenestä syy löytyy suusta tai siitä, mitä on syönyt.