Jokaisen suussa käynnistyy aterian ja juomien jälkeen happohyökkäykseksi kutsuttu ilmiö. Happohyökkäyksen aiheuttamaa hampaiden kulumista on mahdollista estää yksinkertaisilla keinoilla. 

Reikiä, vihlontaa ja heikentynyt kiille – päivittäin iskevällä happohyökkäyksellä voi olla ikäviä seurauksia. Hampaita kuluttava happohyökkäys saattaa jyllätä suussa jopa kymmeniä kertoja päivässä.

Happohyökkäys alkaa lähes aina, kun suuhun laittaa jotain, oli se sitten ruokaa tai juomaa. Miltei ainoana poikkeuksena on neutraali vesi. Happohyökkäys jatkuu ruokailun jälkeen noin puoli tuntia, ellei sitä pysäytä jollain neutralisoivalla. Hyvä keino on napata suuhun ksylitolipurukumi.

Sylki suojaa

Hampaita rasittava tapahtumaketju käynnistyy, kun suun bakteerit alkavat hajottaa ruoka-aineita. Etenkin hiilihydraatit ja sokeri edistävät hapon syntymistä. Suun oma lääke hapon nujerruksessa on sylki. Se neutralisoi ja suojaa hampaita happohyökkäykseltä. Syljeneritys lisääntyy pureskeltaessa. Siksi aterialla ruoka kannattaa pureskella huolella, ja aterian jälkeen on hyvä jauhaa ksylitolipurukumia.

Happohyökkäyksen aikana ei ole suositeltavaa harjata hampaita, koska se vaurioittaa hampaiden kiillettä. Harjaus on syytä tehdä ennen ruokailua tai puoli tuntia sen jälkeen, jolloin kiille on ehtinyt kovettua happohyökkäyksen laannuttua. Purukumia taas voi syödä heti aterian jälkeen.

Hapan syö hampaita

Happohyökkäys ei synny vain makeista ruoista ja juomista. Myös happamat mehut, kevytlimsat, hedelmät ja ruuat ovat hampaille pahasta, vaikka niissä ei juuri sokeria olisi.

Hammaslääkärit suosittelevat pitämään kolmen tunnin tauon syömisen ja juomisen välillä, ellei lasissa ole vain puhdasta vettä. Purukumia olisi hyvä syödä aina sen jälkeen, kun suuhun on laittanut jotain happohyökkäyksen aiheuttavaa.