Haiseeko hengitys? Maistuuko suussa tunkkaiselta? Näillä viidellä vinkillä saat hengityksestä raikkaan helpoin kotikonstein.

1. Muista hyvä suuhygienia

Hengityksen hajuongelmien taustalla on useimmiten huolimaton hampaiden hoito. Pese hampaat ainakin kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla. Muista myös kielen puhdistus, sillä suun bakteerit kerääntyvät herkästi sen takaosaan.

2. Käytä ksylitolia ruokailun jälkeen

Pahanhajuisen hengityksen syy on bakteereissa. Ksylitoli hidastaa bakteeripeitteen, eli plakin kasvua ja tekee siitä helpommin irtoavaa. Ksylitolin plakkia ehkäisevä vaikutus on suurin ruokailun jälkeen, joten nauti pastilli tai purkka aina syömisen ja juomisen jälkeen.

3. Älä päästä suuta kuivumaan

Suussa olevat bakteerit alkavat haista, kun suu kuivuu. Pidä siis huolta siitä, että juot riittävästi vettä. Myös purkan pureskelu auttaa, sillä se lisää syljen eritystä. Sylki on suun luontainen huuhteluaine, joka pitää sen puhtaana ja kosteana.

4. Katso, mitä syöt ja juot

Mausteiset ruoat ja jotkin ruoka-aineet, kuten valkosipuli, sipuli, kahvi ja alkoholi vaikuttavat vahvasti hengityksen hajuun. Vältä siis näitä ruoka-aineita silloin, kun haluat hengityksesi tuoksuvan erityisen raikkaalta.

5. Pureskele pastillia tai purkkaa

Joskus on tilanteita, jolloin hengitys olisi saatava nopeasti raikkaaksi. Nappaa tällöin vaikkapa piparmintun tai sitrushedelmän makuinen ksylitolipastilli tai -purukumi, ne raikastavat suun välittömästi.