Ksylitolilla ehkäistään hampaiden reikiintymistä aiheuttavan kariesbakteerin pääsyä suuhun. Pikkulapsiperheissä myös vanhempien kannattaa käyttää ksylitolia.

”Lapsen ksylitolin käyttö olisi tärkeää aloittaa heti ensimmäisen hampaan puhkeamisen jälkeen, jotta kariesta aiheuttavia Mutansstreptokokkibakteereita ei pääse lapsen suuhun. Hampaattomaan suuhun tämä bakteeri ei tartu”, Fazerilla työskentelevä suuhygienisti Eija Sorsa kertoo.

Noin 3–4 vuoden ikäisenä lapsen suun bakteeristo tulee ns. täyteen, jonka jälkeen kariesbakteerin on vaikeampi päästä asettumaan suuhun. Mutta niin kauan kuin suuhun tulee uusia hampaita, on tärkeää käyttää ksylitolia.

Myös aikuisten – varsinkin lapsen kanssa kotona olevan vanhemman – kannattaa syödä ksylitolia vähentääkseen oman suunsa kariesbakteerikantaa. ”Bakteeri voi siirtyä, jos vanhempi vahingossa maistaa ruokaa lapsen lusikasta tai pusuttaa lasta huulille.”

Yhdeksän pastillia tuottaa suositellun päiväannoksen

Ksylitolin haluttuja vaikutuksia tuottava annos on tutkimusten mukaan viisi grammaa päivässä, mikä tarkoittaa yhdeksää Xylimax täysksylitolipastillia.

”Paras aika ksylitolille on heti ruokailun jälkeen, jollain suun happohyökkäys saadaan katkaistua. Korostaisin vielä sitä, että pastillit pitää imeskellä, ei pureskella. Ja mielellään syödä niitä aina kaksi peräkkäin, että ksylitoli ehtii vaikuttamaan mahdollisimman pitkään suussa.”

Fazerilla on valikoimassaan kahdenlaisia täysksylitolipastilleja, joista jauhoiset ja helposti murrettavat Pikku Myy -pastillit sopivat pienemmille lapsille. ”Ksylitolipastillien antamisen voi aloittaa niin, että murtaa jauhoisesta pastillista ensin vain osan lapselle ja vähitellen kasvattaa annosta. Heti kun uskaltaa antaa kokonaisen pastillin, voidaan siirtyä kovempiin pastilleihin, joita esimerkiksi kaikki muut Muumisarjan täysksylitolipastillimme ovat.”

Suojaa hampaille ei saada aikaan ilman ksylitolin jokapäiväistä käyttöä.

”Säännöllisyys on tässäkin kaiken a ja o. Suojaa hampaille ei saada aikaan ilman ksylitolin jokapäiväistä käyttöä”, Sorsa summaa.

Näin ksylitoli tukee hampaiden terveyttä:

• Estää hampaiden reikiintymistä aiheuttavan kariesbakteerin toimintaa ja vähentää niiden määrää suussa.

• Lisää syljen eritystä eli ns. huuhtoo suuta puhtaammaksi.

• Vähentää plakin, eli bakteerikerroksen, tarttuvuutta hampaan pintaan ja helpottaa hampaiden puhdistamista harjaamalla.

• Happohyökkäyksessä kariesbakteerit muodostavat suussa sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiillettä ja näin aiheuttavat reikiintymistä.

• Hampaat kestävät noin 5 ruokailukerrasta aiheutunutta happohyökkäystä päivässä, yksittäinenkin naposteltu suupala aiheuttaa happohyökkäyksen.

• Ksylitolituote ei korvaa hampaiden huolellista harjausta.

www.fi.fazer.com/collections/xylitol