Tutkimukset osoittavat, että äitien säännöllinen ksylitolin käyttö lasten maitohampaiden puhkeamisvaiheessa estää tehokkaasti lasten hampaiden myöhempää reikiintymistä. 

Lasten hampaiden reikiintymisen taustalla on sylkikontaktin välityksellä tarttuva mutans streptokokki -niminen bakteeri. Bakteeri tarttuu varhaislapsuudessa, usein heti ensimmäisten maitohampaiden puhkeamisen jälkeen. Tutkimusten mukaan bakteerin tartuttaja on useimmiten lapsen äiti. Yhteisen lusikan käyttö, tutin nuolaisu tai suulle suukottelu voivat siirtää bakteerin lapsen suuhun.

Ksylitolin hyödyt ovat pitkäaikaisia

Äitien säännöllinen ksylitolin käyttö lasten maitohampaiden puhkeamisvaiheessa estää tehokkaasti lasten hampaiden myöhempää reikiintymistä.

Eva Söderlingin ja Pauli Isokankaan äiti-lapsi-tutkimuksessa selvitettiin äidin ksylitolin käytön vaikutuksia pikkulasten mutans streptokokki -tartuntoihin ja hampaiden reikiintymiseen.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ksylitolia säännöllisesti nauttineista äideistä vain 10 prosenttia tartutti mutans streptokokki -bakteerin lapsiinsa.

Hyvät tavat opitaan kotoa

Pelkkä bakteeritartunta ei kuitenkaan aiheuta reikiintymistä, vaan lisäksi tarvitaan sokeria ja happohyökkäyksiä sekä hieman huolimatonta hampaiden hoitoa. Suun ja hampaiden hoitotavat – ruokailutottumukset ja hampaiden harjaaminen – opitaan vanhemmilta. Kun hyvät tavat ja tottumukset opitaan jo lapsuudessa, säilyvät ne läpi elämän.