Fazerin ksylitolipurukumit ja -pastillit tehdään Karkkilassa. Purukumin ja pastillien valmistus vaatii erityisten tuotantolaitteiden lisäksi runsaasti erityisosaamista. Tässä artikkelissa kerrotaan Fazerin Xylimax-tuotteiden valmistusprosessista ja koostumuksesta.

Purukumit koostuvat ytimestä ja rakeistetusta pinnasta. Ensin valmistetaan ydin, joka syntyy sekoittamalla keskenään lämmitettyä perusainetta ja ksylitolia, sekä lisäämällä seokseen muita aineita, kuten aromeja ja rakenteen kannalta välttämätöntä lesitiiniä. Massan muotoilussa ohuemmaksi matoksi sekä purukumipalamattojen muotoilussa tarvitaan lisäksi apuaineena talkkia.

Perusaineena luonnonkumia ja synteettisiä aineksia

Purukumin sitkeä ja pureskeltava rakenne syntyy perusaineesta. Perusainetta on purukumin painosta ksylitolin jälkeen toiseksi eniten, eli noin kolmannes. Sen valmistamisessa käytetään luonnonkumia sekä synteettisiä kumiaineksia. Perusainetta voidaan sanoa purukumin "sieluksi", ja se onkin ainoa, mikä lopulta jää jäljelle purukumia pidempään pureskeltaessa, kun muut aineet vähitellen liukenevat.

Makeutusaineena ksylitolia

Fazer Xylimax -purukumien makeuttamiseen käytetään ksylitolia. Xylimax PRO -sarjan purukumeissa täysksylitolia on purukumin painosta yli 60 %. Perusaineen ja ksylitolin ohella purukumin muita valmistusaineita ovat mm. aromit ja värit. Lisäksi purukumeissa käytetään emulgointiaineina ja kosteuden sitojina kasvipohjaista glyserolia ja rypsistä erotettua lesitiiniä.

Pinnoitus varmistaa maun ja säilymisen

Purukumi pinnoitetaan rakeistamalla se ksylitolilla. Purukumin palat irrotetaan palamatosta päällystysrummussa. Samalla palojen pintaan ruiskutetaan ksylitoliliuosta, johon on sekoitettu aromi- ja väriaineita sekä kuorta vahvistavaa, akaasiakasvista saatavaa arabikumikuitua. Pintaan saadaan kaunis kiilto kasvipohjaisilla kiilloitusvahoilla, jotka auttavat myös purukumia säilymään.

Täysksylitolipastilleissa yli 90 % ksylitolia

Karkkilan purukumitehtaalla valmistetaan myös Fazerin Xylimax-täysksylitolipastillit. Ne ovat puristepastilleja, joiden sisus on tiukkaan puristettua ksylitolia. Puristepastilleissa käytetty ksylitoli on sidottu kuidulla, koska ilman kuitulisää pastillista tulisi liian pehmeä. Ksylitolin joukkoon on sekoitettu aromeja. Pastillin pintaan ruiskutetaan ksylitoliliuosta sekä aromeja, joista syntyy kaunis, maukas ja rapea kuorikerros. Xylimax -täysksylitolipastillien raaka-aineena on siis lähes pelkästään ksylitolia (yli 90 %). Siksi niistä saa helposti aimo annoksen hammasterveyttä, hyvää makua ja viileää raikkautta.

Lisäaineet ja arominvahventeet

Aesulfaami K tuo tuotteisiin monipuolisemman ja pidempikestoisen makuelämyksen, koska ksylitoli ei yksin anna yhtä hyvää aistittavaa makukokonaisuutta kuin sokeripohja tai sorbitolin, maltitolin ja isomaltin sekoitus. Asesulfaami K (E950) on aine, jota voidaan käyttömäärästä riippuen käyttää joko arominvahventeena tai makeutusaineena. Lasten Xylimax-tuotteissa ei käytetä aromivahventeita eikä myöskään keinotekoisia väriaineita. Näitä ovat Moomin täysksylitolipurukumit ja -pastillit sekä Katti Matikaisen Vadelma-täysksylitolipastillit.