Fermentointi antaa Fazer Yosa  Kaurajäätelölle täyteläisen, raikkaan ja ainutlaatuisen maun. Lempeän kauran kaveriksi valitsimme kolme herkullista makuvarianttia: tyrnin, vadelman ja vaniljan.  

Fermentointi on tuhansia vuosia vanha ruuanvalmistusmenetelmä, joka ei ole pitkästä historiastaan huolimatta mennyt koskaan pois muodista. Tuttuja fermentoituja eli hapatettuja elintarvikkeita ovat esimerkiksi jogurtti, viili, piimä, hapankaali, kimchi ja juureen leivottu leipä. 

Fazer Yosan tarina sai alkunsa jo 1990-luvulla, kun maailman ensimmäinen hapatettu kauravälipala kehitettiin Kaarinassa. Fazer Yosa Metsämarja on hapatettujen kauravälipalojen klassikko ja edelleen suomalaisten suosikki Yosa-tuotteista.  

Suomalaiset kuluttajat suosivat kasvipohjaisia vaihtoehtoja yhä enemmän myös herkuttelutuotteissa. ”Me Fazerilla haluamme kuunnella kuluttajien toiveita ja tutkimme, kokeilemme ja luomme mielellämme uutta. Siksi päätimme kokeilla, voisiko fermentointia hyödyntää myös kaurajäätelön valmistuksessa”, kertovat Katariina Rommi ja Miia Viinamäki Fazerin tutkimustiimistä.

Niin syntyi Fazer Yosa Kaurajäätelö, jonka fermentointi on hyödyllisten maitohappobakteereiden työn tulosta. Nämä maitohappobakteerit pilkkovat fermentoinnin aikana kauran hiilihydraatteja tuottaen maitohappoa, joka tekee tuotteesta lempeästi happaman. Maitohappo ei nimestään huolimatta sisällä maidon ainesosia, vaan Fazer Yosa Kaurajäätelö on täysin kasvipohjaista.

Desilitra Fazer Yosa Kaurajäätelöä sisältää yli 80 miljoonaa elävää maitohappobakteeria

Fermentointi antaa Fazer Yosa Kaurajäätelölle sen ainutlaatuisen, raikkaan maun. Maun lisäksi fermentointi voi parantaa tuotteen ravitsemuksellisia ominaisuuksia, sillä sen aikana maitohappobakteerit voivat pilkkoa ruuan ravintoaineita helpommin sulavaan muotoon. Monet kuluttajat kokevat fermentoidut tuotteet itselleen sopiviksi ja trendikkäiksi.  

Fazer Yosa Kaurajäätelön valmistuksessa hyödynnettävät maitohappobakteerit säilyvät elossa myös pakastelämpötilassa. Ne pärjäävät hyvin -18 asteessa, joka on jäätelön suositeltu säilytyslämpötila. Yksi desilitra Fazer Yosa Kaurajäätelöä sisältää yli 80 miljoonaa elävää maitohappobakteeria, pääosin asidofilus- ja bifidobakteereita.  

Ihmiselimistöä asuttaa valtava joukko mikrobeja, joiden kanssa elämme tiiviissä vuorovaikutuksessa. Asidofilus- ja bifidobakteerit ovat ihmisen suolistolle luonnollisia maitohappobakteereita, joita on tutkittu paljon.

Fazer Yosa Kaurajäätelölle on myönnetty Sydänmerkki. Se osoittaa, että Fazer Yosa Kaurajäätelö on omassa tuoteryhmässään ravitsemuksellisesti parempi valinta.

 

Artikkelia varten on haastateltu Fazer Yosa Kaurajäätelön kehittäneitä Miia Viinamäkeä ja Katariina Rommia Fazer Lab -tutkimustiimistä.