Hävikin minimointi kotitalouksissa voi olla haasteellista suunnittelusta ja valmisteluista huolimatta - etenkin elämäntilanteissa, joissa arki on hektistä. Kiireisessä arjessa kotona kokkaaminen on satunnaista ja spontaania, jolloin kaupasta kannetaan ruokatarpeita ilman ostoslistaa. Isoissa perheissä ostetaan kaupasta “kaikille kaikkea” -periaatteella, jotta jokainen perheenjäsen voi syödä omien aikataulujen mukaan. Löydät alta Loopin ravintolapäällikön viikon ruokalistan, jonka avulla voit käyttää samaa raaka-ainetta viikon ajan eri muodoissa – eilisen jämiä hyödyntäen.

Viikon menu:

  • Salaatti Fazer Yosa Kaurapaloilla ja pastalla
  • Loopin monitoimikastike Fazer Yosa Kaurapalamurulla
  • Lasagne
  • Pizza tai Lämmin leipä

Menu on suunniteltu yhdelle hengelle viikoksi. Kerro ostoslista ruokailijoiden määrällä.

Ostoslista:

  • 1 kg tomaattia
  • 2-3 punasipulia
  • 1 pkt rucolaa
  • 1 pkt tuorepinaattia tai babypinaattia
  • 2 pkt yrttejä oman maun mukaan, esimerkiksi basilikaa ja timjami
  • 1 pkt salaattia oman maun mukaan, esimerkiksi jääsalaattia
  • 1 pkt pastaa, esimerkiksi Fusilli
  • 1 pkt leipää, suosi viimeistä käyttöpäivää lähellä olevia “alennusleipiä”
  • 2 pkt Fazer Yosa Kaurapalaa (Maustettu tai Maustamaton)
  • 1 prk Fazer Yosa Kaura Ruoanlaittoon

Viikon ruokien valmistelu:

  • Preppaa kasvikset: pilko tomaatit ja sipuli, pese yrtit ja salaatti.
  • Pilko Fazer Yosa Kaurapala valmiiksi tuleville päiville. Jaa rasioihin valmiisiin annoskokoihin.
  • Keitä pasta. Voit valita, haluatko keittää useamman päivän annoksen kerralla vai annostella valmiiksi päiväannokset ja keittää syömispäivänä. Pastan keittämiseen kuluu aikaa noin kymmenen minuuttia.
  • Valmista yrttikrutonkeja paahtamalla uunissa tai paistamalla pannulla öljyssä rapeaksi. Lisää yrttejä oman maun mukaan. Valmista ylijääneistä krutongeista korppujauhoja murustelemalla ne pussissa tai tehosekoittimessa.
  • Tee rucolasta yrttiöljy. Pilko rucola silpuksi ja lisää öljyä noin desilitra. Voit käyttää öljyä viikon aikana tuomaan lisämakua ruokaan ja koristeluun.
  • Marinoi puolet punasipuleista. Pilko sipulit rinkuloiksi, lisää rasiaan noin 1 dl rypsiöljyä, 0,5 dl punaviinietikkaa ja 2 rkl sokeria. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  • Valmista Loopin monitoimikastike: laita kattilaan tomaatit ja sipuli. Voit maustaa kastikkeen ylijääneillä, jo parhaan päivänsä nähneillä yrteillä tai kuivayrteillä. Keitä kasaan. Lisää lopuksi purkillinen Fazer Yosa Kaura Ruoanlaittoon. Valmista kastiketta iso annos kerralla, sillä se on viikon ruoissa isossa osassa ja säilyy jääkaapissa loppuviikon ajan.
  • Tee loppuviikosta vielä katsaus jääkaappiin: kerää sieltä ainesosia, joita on jäljellä vain jämät purkin tai rasian pohjalla ja hyödynnä ruuanlaitossa.

Päivä 1: Salaatti Fazer Yosa Kaurapalalla ja pastalla

Ainekset:

  • 1 tomaatti
  • 1 pkt salaattia
  • 1 pkt pinaattia
  • 50 g Fazer Yosa Kaurapalaa
  • 60 g pastaa        

Ohjeet:

Keitä pasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Lisää kulhoon pilkotut tomaatit ja salaatinlehdet sekä pinaatti. Paista valmiiksi paloiteltu Fazer Yosa Kaurapala öljyssä pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää pasta ja Kaurapala salaatin sekaan.

Vinkki! Voit tehdä salaattia isomman annoksen kerralla ja nauttia sitä viikon aikana pääruoan lisukkeena. Jätä tällöin pasta ja kaurapalat pois ja lisää valmiin aterian päälle lautaselle.

Päivä 2: Loopin monitoimikastike Fazer Yosa Kaurapalamurulla

Ainekset:

  • 1 annos Loopin monitoimikastiketta
  • 50 g Fazer Yosa Kaurapalaa murusteltuna
  • 60 g pastaa tai muuta lisuketta, esimerkiksi perunaa.

Ohjeet:

Keitä pasta paketin ohjeiden mukaisesti. Lämmitä monitoimikastike. Paahda kaurapalaa muruna pannulla. Annostele pasta ja kastike. Ripottele päälle kaurapalamurut. Viimeistele annos rucolaöljyllä ja sormisuolalla.

Päivä 3: Lasagne

Ainekset:

  • Puolet jäljellä olevasta pastakastikkeesta
  • Lasagnelevyjä tai munakoisoa, kesäkurpitsaa tai perunaa viipaleina
  • ½-1 pkt Fazer Yosa Kaurapalaa
  • Loraus öljyä

Ohjeet:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lämmitä monitoimikastike liedellä. Voitele uunivuoka öljyllä. Kasaa lasagne vuorottelemalla lasagnelevyjä ja kastiketta jättämällä päällimmäiseksi kastikekerros. Ripottele päälle krutongeista valmistettu korppujauho. Paista noin 45 minuuttia.

Päivä 4: Pizza tai lämpimät voileivät

Ainekset:

  • Loppu Loopin monitoimikastike
  • Jäljellä olevat Fazer Yosa Kaurapalat
  • Jääkaapin jämäaineksia - esimerkiksi juustoraastetta, oliiveja tai jalapenoja         
  • Pizzataikina / Leipää

Ohjeet:

Levitä pizzapohjan / leipien päälle loppu monitoimikastike. Ripottele loput kaurapalat muruna tai paloina kastikkeen päälle. Lisää jääkaapin jämäaineksia oman maun mukaan. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. Lisää annoksen päälle ylijäänyttä salaattia, marinoitua sipulia ja yrttejä.

Vinkki: Voit käyttää pizzapohjana ylijääneitä tortillalettuja. Vähennä tällöin paistolämpötilaa 200 asteeseen.

Kokeile myös: Onko keittiössäsi hedelmiä, jotka ovat nähneet jo parhaat päivänsä? Lisää pizzaan tai lämpimiin voileipiin esimerkiksi tummuneet banaanit.