Syksyn kauniit värit soljuvat aurinkoisen kesäkauden jälkeen osaksi ruokapöytiä ja annoksia. Alkusyksy on mitä mainiointa aikaa kerätä puista talteen laajasti saatavilla oleva, vitamiinipitoinen pihlajanmarja. Fermentoimalla tämä alihyödynnetty, punertava yleismarja taipuu herkulliseksi pihlajanmarjajuomaksi, joka palkitsee kärsivällisen tekijänsä herkullisen raikkaana syysjuomana.

Fermentoitu pihlajanmarjajuoma (3l)
5 dl Fazer Yosa Rich Kaurajuoma
tilkka omenaviinietikkaa
350 g pihlajanmarjoja
2,5l vettä
3dl fariinisokeria
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl merisuolaa

1. Ryöppää pihlajanmarjat kiehuvassa vedessä ja siivilöi. 
2. Laita suodatinpaperi steriloituun siivilään ja nosta kuhlon päälle. Yhdistä Fazer Yosa Rich Kaurajuoma ja omenaviinietikka Kaada piimä pussiin ja aseta jääkappiinvalumaan. Astian pohjalle kertyvä neste on heraa, jota tarvitaan fermentoimiseen.
3. Pese iso kuhlo kiehuvalla vedellä. Murskaa pihlajanmarjat kulhossa survimella ja lisää joukkoon hera ja suola. Laita kuhlon päälle kansi tai kelmu ja anna tekeytyä huoneenlämmössä kolme (3) päivää. Siirrä kolmen päivän jälkeen kuhlo viileään, noin 10 asteeseen, viikoksi.  
4. Aja fermentoituneet pihlajanmarjat tehosekoittimella sileäksi ja valuta steriloidun siivilän läpi astiaan. Kiehauta vesi ja lisää fariinisokeri. Jäähdytä ja lisää pihlajanmarjaseos nesteeseen. Koristele lopuksi pihlajanmarjoilla.

Jos haluat enemmän happoa juomaan, lisää kuivahiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoita hyvin. Anna käydä huoneenlämmössä kaksi päivää ja laita jääkaappiin. Juoma on valmista nautittavaksi seuraavana päivänä.

Pihlajanmarjajuoma säilyy noin viikon jääkaapissa.