Viljelijä, mylläri, leipuri ja toimari – ja toista tuhatta muuta fazerilaista – tekevät joka päivä töitä kotimaisen leivän parissa. Heidän ansiostaan saamme puhdasta viljaa suoraan suomalaisilta pelloilta, voimme leipoa kotimaisista jauhoista ja saamme nauttia tuoreesta leivästä miljoonissa suomalaisissa kodeissa.

Maanviljelijä Titta Salmen ja hänen miehensä tilalla puidaan vuosittain satoja tonneja vehnää, kauraa ja ruista myllymme jauhettavaksi ja kotimaisen leivän raaka-aineeksi. 

”Minusta on hienoa, että Fazer on tehnyt päätöksen käyttää aina kotimaista viljaa. Kun valitset kotimaisesta viljasta leivotun leivän, tuet myös meidän suomalaisten viljelijöiden työtä”, Salmi sanoo. 

Yhteistyö Fazerin kanssa on tiivistä ja yhdistää myös sopimusviljelijöitä keskenään.  

”Vaihdamme viljelijäyhteisössämme kokemuksia ja oppeja siitä, kuinka viljelykaudet ovat sujuneet ja miten viljelemme entistäkin kestävämmin. Yhteisenä päämääränämme on, että puhdasta ja laadukasta kotimaista viljaa riittää leipään myös tulevaisuudessa.” 

Akanaakaan ei mene hukkaan 

Fazer Myllyn toimitusjohtaja, itsekin myllärinä työskennellyt Jarkko Arrajoki tietää, että laadukkaan kotimaisen leivän takana on pitkäjänteinen yhteistyö. 

”Fazer on tehnyt jo viisi vuosikymmentä tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme kehittäneet yhdessä sopimusviljelijöidemme kanssa kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä viljelytapoja. Kutsumme tätä työtä Fazerin viljavisioksi. Tarkoituksenamme on suojella luonnon monimuotoisuutta, hillitä vesien rehevöitymistä ja edistää viljelymaiden muuttamista hiililähteistä hiilinieluiksi”, Arrajoki kertoo. 

Myllymme omat kauramyllärit ja myllymestarit tutkivat, puhdistavat ja lajittelevat pelloilta tulevat viljat tarkasti.  

”Kunnioitamme raaka-aineitamme ja esimerkiksi kaurasta käytämme kaiken – akanaakaan ei mene hukkaan! Myllystä jauhot, leseet ja muut raaka-aineet lähtevät leipomoille ympäri Suomen. Meille on kunnia-asia, että käyttämämme vilja on 100-prosenttisesti kotimaista.” 

Ainutlaatuista ruis- ja kauraleivonnan osaamista 

Tuotekehittäjämme Maria Malinen on oppinut käsin leivonnan taidon myymäläleipomossamme ja siirtynyt sittemmin suurempien patojen ja tuotekehityksen pariin Vantaan leipomoomme. 

Käytämme tuotteissamme paljon terveellisiä kotimaisia täysjyväviljoja. Fazerilla on ainutlaatuista ruis- ja kauraleivonnan osaamista, mikä perustuu pitkään perinteeseen. Leipurimme tuntevat suomalaiset viljat läpikotaisin – syvällisessä perehdytyksessä leivonnan tietotaitoa siirretään konkareilta uusille tulokkaille”, Malinen kertoo. 

Esimerkiksi kauraleivonta vaatii erityistä ammattitaitoa leipurilta. Fazerilla panostetaan sisäiseen koulutukseen, tutkimukseen ja koeleivontaan.  

”Olimme ensimmäinen valtakunnallinen leipomo, joka käyttää kaikkiin ruisleipiinsä vain kotimaista ruista. Olemme myös maan ainoa suuri leipomo, joka leipoo pakattua palaleipää puuroon.” 

Vastuullisuus ohjaa tekojamme 

Fazer Leipomoilla työskentelee kotimaisen leivän parissa yli 1 600 ihmistä. Heistä 800 leivonnan ammattilaista työskentelee leipomoissa Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa. 550 artesaanileipuria puolestaan leipoo päivittäin käsin reilusti yli sadassa myymäläleipomossamme ympäri Suomen. 

”Vastuullisuus ohjaa päätöksentekoamme ja toimintaamme. Ruuan tuotanto- ja kulutustavoilla on merkittävä vaikutus niin ympäristöön, yhteiskuntaan kuin hyvinvointiinkin. Ruuantuotannon kehittäminen ja muutokset kulutustottumuksissa ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Marko Bergholm kertoo. 

Valmistamme noin 145 miljoonaa leipäpakettia vuodessa. Olemme Suomen suurin leipomo ja merkittävä työllistäjä. Isona toimijana raaka-ainevalinnoillamme, valmistusmenetelmillämme ja energiaratkaisuillamme on suuri vaikutus ympäristötyön kannalta.” 

Valtaosa Fazer Leipomoiden päästöistä tulee käyttämistämme raaka-aineista. Sen lisäksi, että vähennämme omia päästöjämme systemaattisesti, myötävaikutamme päästöjen vähentämiseen koko tuotantoketjussa esimerkiksi Fazerin viljavisio-työn kautta. 

Kotimainen leipä valmistuu leipäkonkariemme yhteistyön tuloksena. Viljelty, jauhettu ja leivottu Suomessa – vastuullisuusteot tehdään yhdessä.