Kehitimme kaurankuoresta leipäpussin! Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kokeilukulttuuri ovat tänä vuonna 130 vuotta täyttävän yrityksemme strategian ytimessä. Innovoimme jatkuvasti tulevaisuuden ruokaan liittyviä ratkaisuja. Nyt viemme leivänsyöjät kohti entistä ympäristöystävällisempää arkea leipäpussilla, jonka valmistukseen on käytetty kauran tuotannon sivutuotteena syntynyttä kaurankuorta. Pakkausinnovaatiomme on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, ja se on vaatinut vuosien työn.

Pakkaukset puhututtavat suomalaisia, ja erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Tuotteen kokonaisuutta analysoidaan aivan uudella tavalla, eikä pakkausmateriaali ole enää sivuseikka.

Olemme kehittäneet kaurankuoripussia yhdessä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa jo vuosia. Pussin valmistusmateriaalista 25 prosenttia on kaurankuorta, ja sen voi kierrättää kartonkina. Kaurankuoripussimme onkin kiertotaloutta parhaimmillaan. 

Projekti on osa vastuullista pakkausohjelmaamme, joka rakentuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, pakkausten kierrätettävyyden parantamisesta ja kokonaan uudentyyppisten ekologisempien pakkausratkaisujen kehittämisestä, joista tämä kaurankuoresta valmistettu leipäpussi on yksi esimerkki.

Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Kaurankuorta sisältävästä leipäpussista tehtiin 11 eri kehitysversiota ennen kuin sopiva löytyi.

Haluamme käyttää kaurasta kaiken

Pakkauskeksinnössä käytettävät kaurankuoret ovat peräisin omasta kauramyllystämme Lahdesta. Tuotannon sivuvirtana syntyvät kaurankuoret ovat aiemmin menneet energiantuottoon ja eläinten rehuksi. 

Kaurasta on moneksi ja tällä hetkellä pohdinnassa on, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kauraa korjataan pelloilta vuosittain, joten siinä piilee arvokkaita mahdollisuuksia. Tavoitteemme on, että kaurastamme ei menisi akanaakaan hukkaan.

Kaurapohjaisten tuotteiden valikoimamme laajenee

Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvanut merkittävästi 20 viimeisen vuoden aikana. Tällä hetkellä meillä on valikoimassamme jo lähes 200 kauratuotetta, ja olemme ainutlaatuinen kauraosaaja ja -toimija Suomessa.

Kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän kasvu, hyvä säilyvyys ja tutkitusti todistetut terveysvaikutukset ovat kiihdyttäneet kauran käyttöä entisestään. Fazer Mylly onkin tuplannut kaurantuotantonsa Suomessa ja Ruotsissa. Parhaillaan Lahteen rakenteilla oleva ksylitolitehtaamme on herättänyt vahvaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Myös ksylitoli tullaan valmistamaan kaurankuorista.

Kaurankuoripussi

  • Kaurankuoripussi syntyi Tampereen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Design Forum Finlandin HerääPahvi!-yhteishankkeessa, johon Fazer osallistui. Hanke kesti 2018–2020.
  • Fazer jatkoi innovaation kehitystyötä elintarvikekelpoiseksi leipäpussiksi yhdessä Peltolan Pussi Oy:n ja delfort Tervakoski Oy:n kanssa. Kehitystyö kesti noin vuoden.
  • Pussin materiaalista 25 prosenttia on tehty kaurankuorista. Leipäpussin voi kierrättää kartonkina.
  • Fazer Myymäläleipomoissa leivotaan käsin Leipurin Kaurainen -leipää, joka pakataan kaurankuoripussiin.

Webinaari: Fazer kehitti kaurankuoresta leipäpussin

Järjestimme helmikuussa 2021 webinaarin, jossa asiantuntijat keskustelivat pakkausinnovaatiostamme, kauran tarjoamista mahdollisuuksista ja pakkausalan kehityksestä. Voit katsoa webinaaritallenteen tästä!