Yksittäinen leipäpussi tai karamellin kääre ei ehkä tunnu isolta asialta. Mutta jos kaikki Fazerin tuotteiden pakkaukset kerättäisiin yhteen, olisi keossa melkoinen määrä arvokasta materiaalia, jonka voi käyttää tehokkaasti uudelleen. Lajittelu ja kierrättäminen kannattaa – kierrätetään siis viisaasti, yhdessä!

Tiesitkö, että yli 99 % Fazerin tuotteiden pakkauksista voidaan joko käyttää uudelleen, kierrättää tai hyödyntää energiana? Tähän tarvitsemme kuitenkin jokaisen apua, jotta pakkaukset päätyvät käytön jälkeen ruokakaapista kierrätykseen – ilmaston ja ympäristön kannalta parhaaseen mahdolliseen paikkaan.

Lajittelemalla saamme pakkaukset fiksusti kiertoon

 • Kierrätä ruokapakkaukset myös työpaikalla, koulussa ja tien päällä. Monessa kodissa pakkaukset ja jätteet lajitellaan ja kierrätetään jo rutiinilla, mutta työpaikalla, reissussa ja vapaa-ajan riennoissa kierrätys unohtuu helpommin. Kierrättämällä oikein myös kodin ulkopuolella voidaan pakkausten uudelleenkäyttöä tehostaa kummasti. Jokaisella pienelläkin teolla on merkitys!
 • Paperipussit ja paperiset pakkauskääreet kuuluvat kartonkikeräykseen. Ne voidaan käyttää uudelleen esimerkiksi sanomalehtipaperin ja talous- tai wc-paperin valmistuksessa.
 • Paperi-, pahvi- ja kartonkipakkaukset ovat oivallista raaka-ainetta muun muassa paperirullien hylsyjen, paperisäkkien ja paperipussien valmistukseen. Kanna siis kartongit pahvinkeräykseen ja anna pahville uusi elämä!
 • Fazerin suklaakonvehtien ja karamellien kääreet ovat PET-muovia ja kuuluvat muovinkeräykseen, lukuun ottamatta Marianne-perheen karamelleja, joiden kääreet ovat vahapaperia. Marianne-kääreet kuuluvat siis kartonkikeräykseen, kaikkien muiden Fazerin karamellien kääreet muovinkeräykseen.
 • Muovipakkaukset – esimerkiksi leipä- ja karkkipussit, konvehtien alustat ja kauravälipalojen purkit – kuuluvat muovinkeräykseen.
 • Puhtaita muovipusseja voi myös käyttää uudelleen useammankin kerran vaikkapa ruuan pakkaamiseen tai askarteluun. Muovipussien uusiokäytössä onkin näppäräsormisten taitureiden käsissä nähty toinen toistaan kekseliäämpiä ratkaisuja – vain mielikuvitus on tässä rajana!
 • Jatkossa Aito- ja Yosa-kauravälipalamme siirtyvät asteittain kartonkipakkauksiin, joissa on käytetty pakkaustyypistä riippuen yli puolet aiempaa vähemmän muovia. Kartonkipikarit ohuine muovikehikkoineen kierrätetään kartonkikeräykseen ja alumiinikansi metallijätteeseen.
 • Metallipakkaukset, kuten leipäpussinsulkijat,  suklaalevyjen foliokääreet ja kauravälipalapurkkien repäisykannet voi laittaa metallinkeräykseen.
 • Froosh-tuotteiden lasipullot ovat Suomessa pantillisia, jolloin ne voi viedä pullonpalautukseen. Muutoin pullot voi laittaa lasinkeräykseen ja korkit metallinkeräykseen.

Jos et tiedä miten jokin pakkauksemme kannattaa kierrättää, kysy neuvoa meidän kuluttajapalvelustamme.

Matkailijoiden kannattaa muistaa, että jätteiden kierrätystavat vaihtelevat eri maissa, eikä kaikkia materiaaleja vielä voi kierrättää kaikkialla.

Mitä me Fazerilla teemme pakkausten kierrätyksen eteen?

Työllämme haluamme tuoda arkeen merkityksellisiä hetkiä ja hyvinvointia niin ihmisille kuin ympäristöllemme, jotta jokainen päivä olisi hieman parempi. Siksi teemme jatkuvasti töitä, jotta käyttämämme raaka-aineet ja pakkausmateriaalit aiheuttaisivat vähemmän päästöjä ja auttaisivat samalla vähentämään ruokahävikkiä. Etsimme uusia ratkaisuja, joilla pakkausmateriaalien määrää voidaan vähentää – esimerkiksi käyttämällä ohuempia tai pienempiä pakkauksia.

Käytämme myös materiaaleja mahdollisuuksien mukaan uudelleen Fazerin sisällä. Tässä muutama esimerkki:

 • Puiset kuormalavat ovat Fazerin ainoita puisia pakkauksia ja samat lavat kiertävät Fazerilla vuosia. Lavoja korjataan ja lopulta ne hyödynnetään materiaalina muiden puu- ja paperituotteiden valmistuksessa.
 • Fazerin muoviset leipälaatikot kestävät käytössä vuosia – keskimäärin 15 vuotta. Rikkinäiset laatikot käytetään uusien muovipakkausten valmistukseen. Suomessa Fazerin sinisiä leipälaatikoita on liikenteessä yhteensä 750 000 kpl ja niillä hoidetaan Fazerin Suomen leipomoiden kaikki tuoretuotekuljetukset. Pahvilaatikoissa kuljetetaan ainoastaan vientituotteet ja pakasteet.

Mistä tiedät miten Fazerin tuotteiden pakkaukset kuuluu kierrättää?

Jokaisella meistä on tärkeä rooli pakkausten kierrätyksessä – lopulta juuri sinä päätät, miten hävität käytetyn pakkauksen. Siksi teemme parhaamme, jotta tuotteidemme pakkaukset olisi mahdollisimman helppo kierrättää oikein.

Fazer Leipomoiden leipäpussien ja pakkausten kierrätysohjeet löytyvät pakkauksista itsestään.

Fazerin keksi- ja makeiuspakkausten kierrätysohjeet löydät täältä