Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Kotona heitetään useimmiten pois tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia, kahvia ja leipää. Kokosimme 10 vinkkiä, joiden avulla voit vähentää omaa ruokahävikkiäsi. 

  1. Helpoin tapa vähentää ruokahävikkiä on aloittaa omalta lautaselta – ota lautaselle vain oikea määrä ruokaa ja syö lautanen tyhjäksi
  2. Jäikö leipää yli? Kuivan leivän murennat helposti korppujauhoiksi tehosekoittimessa. Tutustu myös herkullisiin leipäresepteihin täällä
  3. Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnittele ostokset sen mukaan. Tämä helpottaa myös aterioiden suunnittelua, kun valmiina kaapissa odottavat raaka-aineet tarjoavat inspiraation ruuan keksimisen suhteen.
  4. Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan.
  5. Älä heitä parasta ennen -päivättyä tuotetta pois ennen kuin olet varmistunut, että se ei ole syöntikunnossa. Muista, että ruoka on useimmiten hyvää syötäväksi parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Katso, haistele ja maistele!
  6. Ruuantähteistä voit valmistaa monenlaisia ruokia. Tutustu Marttojen vinkkeihin täällä
  7. Pane pakastin hommiin: Pakasta esimerkiksi paahtoleipä, ja paahda käyttämäsi leipä suoraan pakkasesta leivänpaahtimessa. Pakastin antaa raaka-aineille ja tähteille lisäpäiviä säilymisen kannalta. Muista kuitenkin, että ruoasta häviää kosteutta myös pakastamisen aikana. Vältä kuivahtaneet ruoat ja tyhjennä pakastinta säännöllisesti.
  8. Jos kokoustarjoiluista jää ylimääräisiä annoksia, ilahduta niillä työtovereitasi.
  9. Kun syöt ravitsevan lounaan, et ole liian nälkäinen työpäivän jälkeen kauppaan mennessäsi – silloin et osta liikaa ruokaa myöskään kotiin.
  10. Käytä lounaalla yhtä isoa lautasta erillisten salaatti- ja pääruokalautasten sijaan. Näin on helpompi koota ravintosuositusten lautasmallin mukaisesti sopivankokoinen annos, jonka jaksat syödä kokonaan. Samalla tulet ottaneeksi riittävästi terveellisiä kasviksia.

Lähteet: Evira, MTT, www.saasyoda.fi, www.kuluttajaliitto.fi, Fazer-konserni