Jäikö edelliseltä aterialta yli kastiketta, kuivuuko leipä laatikossa tai mustuvatko banaanit hedelmäkorissa? Fazer Culinary Teamin huippukokki Mika Pesosen vinkeillä pelastat hävikkivaarassa olevat ruoanrippeet ja taiot niistä herkkuja.

Mika Pesonen

Kuivahtaneita sämpylöitä, kolhiintuneita omenoita, nahistunut lehtikaali. Suomalainen heittää vuosittain noin 24 kiloa syömakelpoista ruokaa roskiin. Suurin osa hävikkiin menevästä ruoasta on nopeasti pilaantuvia tuoretuotteita, kuten hedelmiä ja vihanneksia ja ruokapöydästä yli jäänyttä kotiruokaa.

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” – kuuluu Fazer Culinary Teamin kapteenin Mika Pesosen motto. Monissa kotikeittiöissä ruokahävikkiä olisi helppo vähentää pienillä teoilla. Näillä Pesosen vinkeillä vähennät ruokahävikkiä kotona.

1. Hyödynnä pehmenneet juurekset paahtamalla ja hedelmät soseuttamalla

Juurekset

Maa- ja metsätalousministeriön tutkimuksen mukaan suomalaisissa kotitalouksissa pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, yhteensä noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Myös banaanit, omenat ja muut hedelmät jäävät helposti hedelmäkorin pohjalle mustumaan ja pehmenemään.

Parhaat päivänsä nähneistä juureksista saat herkullisia paahtamalla niitä uunissa. Uunijuurekset sopivat esimerkiksi salaattiin, josta saa täyttävän aterian heittämällä joukkoon maukasta juustoa.

Hedelmä- ja vihannesosaston tuotteista hävikkiin joutuvat helposti myös tuoreyrtit. Kun yrttiruukusta on käyttänyt tarvitsemansa, loput kannattaa silputa heti ja pakastaa silppu pienessä rasiassa. Basilikasta, persiljasta ja muista aromikkaista yrteistä voit tehdä myös yrttiöljyä, joka säilyy jääkapissa tuoreyrttejä pidempään.

Pehmenneistä hedelmistä valmistat nopeasti smoothien, jossa mustuneemmatkin banaanit menevät huomaamatta. Hieman ylikypsät banaanit ovat myös täydellisiä trendikkäisiin banaanilettuihin. Murskaa banaanit ja sekoita joukkoon niitä vastaava määrä kananmunia. Paista letut rasvassa ja tarjoille vaikka tuoreiden tai pakastemarjojen kanssa. Tiesitkö muuten, että banaania voi myös pakastaa? Pakastetun banaanin voi soseuttaa ja käyttää esimerkiksi banaanikakun taikinaan.

2. Käytä luovuutta ruoantähteiden kanssa

Tomaattikeitto

”Kun keitetyn paistaa, niin makian maistaa!” – tapasi isoäitikin sanoa. Tuoretuotteiden ja ruoanrippeiden jatkojalostus on paitsi avain hävikin pienenemiseen, myös uusin ja maukkaisiin ruokakokemuksiin.

Sosekeitot ja puuron jämät ovat maukasta raaka-ainesta leivontaan. Käytä sosekeiton pohjat mehevään leipään ja leivo puuro sämpylöiksi tai pannukakuksi.

Kastikkeen pohjista saat kätevästi toisen aterian, kun jatkat sitä vihanneksilla. Tomaattikastike taas tarjoaa mitä maukkaimman kastikepohjan monille ruoille. Pakasta tomaattikeitto tai pizzasta yli jäänyt tomaattikastike odottamaan seuraavaa spaghettibolognesepäivää.

3. Arvioi maitotuotteita aistinvaraisesti

Maito

Maitotuotteisiin ei yleensä merkitä viimeistä käyttöpäivää, vaan parasta ennen -päiväys. Jos maitotuote on säilytetty oikeaoppisesti riittävän viileässä, ilmatiiviisti ja niin, ettei sen joukkoon ole päässyt esimerkiksi leivänmurusia tai muuta ruokaa, on se käyttökelpoinen vielä useita päiviä päiväyksen mentyä. Ota siis tuotepakkaukseen painetun päiväyksen lisäksi käyttöön tuotteen aistinvarainen arviointi. Nenä on paras mittari, sillä hapantuneen maidon kyllä haistaa.

Päiväyksen ylittänyt maito ja kerma sopivat hyvin kuumennettaviin ruokiin, kuten kastikkeisiin ja leivonnaisiin. Lorauta kerman jämät sosekeittoon tai kastikkeeseen. Hukkavaaran alla olevasta maidosta taas valmistat nopeasti pannukakun, johon tarvittavat raaka-aineet löytyvät usein kotoa.

Taikinassa myös hapan muuttuu makeaksi. Hapanmaitotuotteet kuten jogurtti ja kermaviili ovat mahtavia ainesosia esimerkiksi erilaisiin makeisiin piirakoihin. Piimästä syntyvät kädenkäänteessä piimäpullat.

Juusto yleensä vain paranee kypsyessään. Juuston kannikat voi raastaa esimerkiksi pizzaan, johon muutenkin sopii melkein mikä tahansa kaapista löytyvä raaka-aine. Juustosta valmistuu myös juustokastike vaikkapa lasagneen.

4. Pelasta kuiva leipä paahtamalla

Leipä

Paperipussiin pakattu leipä säilyy tuoreen makuisena vain muutaman päivän ja usein kuivahtanut leivän loppu lentää roskikseen. Leivänpaahtimessa paahdettuna tai pannulla oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa paistettuna hieman kuivakin leipä maistuu kuitenkin maukkaalta. Rutikuivan leivän voi vielä paahtaa krutongeiksi keittoihin ja salaatteihin tai jauhaa korppujauhoiksi ja hyödyntää leivonnassa.

Muovipussiin pakattu leipä sen sijaan ei kuivu, vaan saattaa homehtua. Esimerkiksi paahtoleipä onkin hyvä säilyttää viileässä ja siten, ettei pussiin pääse kosteutta. Etenkin pienissä, yhden tai kahden hengen talouksissa paahtoleipäpussin loppu jää usein homehtumaan. Taloudellinen tapa onkin laittaa leipä jo tuoreena pakkaseen ja ottaa sieltä sopiva määrä viipaleita aina tarvittaessa.