Me Fazerilla uskomme, että ruoka voi olla ratkaisu moneen haasteeseen. Ruokahävikki on yksi merkittävimmistä kasvihuonepäästöjen aiheuttajista. Siksi sen vähentäminen voi myös olla avainasemassa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Ruokahävikkiin voi jokainen vaikuttaa – tule siis mukaan hävikkitalkoisiin!

Valtava määrä maapallolla tuotettua ruokaa jää joka päivä syömättä ja jopa kolmasosa kaikesta ruoasta päätyy hävikkiin. Hävikkiin päätyvä ruoka ei ravitse ketään – se on siis tuotettu turhaan. Sen tuottaminen on kuitenkin kuormittanut ympäristöä, ja ruokahävikki onkin yksi merkittävimmistä kasvihuonepäästöjen aiheuttajista. Ruokahävikkiä vähentämällä voimme vähentää ruuan ympäristövaikutuksia huomattavasti ja ehkäistä samalla ilmastonmuutosta.

Me Fazerilla haluamme luoda ruokaelämyksiä, jotka auttavat tekemään hyvää niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Uskomme, että voimme toiminnallamme tarjota merkityksellisiä hetkiä ja hyviä valintoja ihmisten arkeen. Tehdä jokaisesta päivästä hieman paremman.

Siksi me teemme jatkuvasti töitä ruokahävikin vähentämiseksi kaikessa toiminnassamme, tuotantoketjujemme jokaisessa vaiheessa. Ruokahävikin vähentäminen on yksi vastuullisuusohjelmamme neljästä päätavoitteesta ja olemme sitoutuneet puolittamaan hävikkimme vuoteen 2030 mennessä.

Fiksut pakkaukset vähentävät ruokahävikkiä

Ruokahävikkiä syntyy ruuantuotannon kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten sitä syntyy kodeissa. Ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen kannattaa siis etsiä myös ruuan matkalla kaupan hyllyltä kotikeittiöihin ja ruokapöytiin.

Tässä pakkausratkaisut ovat olennaisia: Hyvä pakkaus suojaa tuotetta oikealla tavalla, jotta se on houkutteleva kuljetusten jälkeenkin ja säilyy pidempään syömäkelpoisena.

Muovin ympäristövaikutuksista on viime vuosina puhuttu ahkerasti, eikä suotta. Me Fazerilla arvioimme tarkasti missä kohdin voimme vähentää muovia esimerkiksi räätälöimällä muovipakkaukset juuri tuotteelle sopiviksi tai käyttämällä mahdollisimman ohutta muovia, jolloin muovia kuluu vähemmän.

Muovi ei kuitenkaan ole pelkkä pahis taistelussamme ilmastonmuutosta vastaan: muovipakkaukset ovat monesti elintarvikkeiden suojaamisessa vertaansa vailla. Pakkausasiantuntijamme seuraavat aktiivisesti alan kehitysaskeleita ja uusia pakkausmateriaaleja, ja arvioivat huolellisesti koska muovin käyttö pakkauksissa on perusteltua ruokahävikin vähentämiseksi – hävikkiruualla kun on suurempi hiilijalanjälki kuin muovipakkauksella.

Lajittelemalla hyödynnämme hävikkiä kiertotaloudessa

Ruuantuotannon jokaisessa vaiheessa on kohtia, joissa hävikkiä voi syntyä. Olemme kouluttaneet henkilökuntaamme tunnistamaan näitä kohtia ja etsimään niihin ratkaisuja. Kun tunnistamme missä ruokaa menee hävikkiin, voimme löytää myös keinoja vähentää hävikin määrää.

Jonkin verran hävikkiä tuotannossa kuitenkin aina syntyy, ja sen osalta teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotta hävikki pystytään hyödyntämään kiertotaloudessa. Syötäväksi kelpaamaton ruokajäte voidaan hyödyntää esimerkiksi biopolttoaineen valmistuksessa.

Viime vuosina valikoimiimme on tuotu myös tuotteita, jotka on koottu hävikkiuhan alla olevista tuotteista. Esimerkiksi värivirheellisiä tai muotopuoliksi jääneitä makeisia sisältävät Makea moka -hävikkikarkkipussit on otettu mainiosti vastaan. 

Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä – tule mukaan hävikkitalkoisiin!

Jokainen meistä syö päivittäin ruokaa – ja jokainen voi myös vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen omassa arjessaan, joka päivä.

Ylimääräisen leivän voi hyvin pakastaa tuleviin tarpeisiin, tai paahtaa kuivahtaneista leivänkannikoista vaikkapa korppuja. Jos aiot käyttää tuotteen pian, voit estää hävikkiä valitsemalla ruokakaupassa pakkauksen, jonka parasta ennen -päivämäärä jo kolkuttelee.

Ravintolan tai kahvilan noutopöydässä voit kerätä lautasellesi ruokaa maltilla ja käydä myöhemmin hakemassa lisää, jos nälkä vielä kurnii - turhan tuhdeista annoksista iso osa tapaa päätyä hävikkiin. Kurkistamalla jääkaappiin ennen kauppareissua voit välttyä ostamasta enemmän kuin ehdit kuluttaa – ja kokkaamalla kotonakin sopivia annoksia saat ruuan kulumaan viimeistä murua myöten.

Myös pakkauksilla ja fiksulla säilytyksellä on merkitys kotonakin. Kun ruokaa säilyttää oikeanlaisessa pakkauksessa ja lämpötilassa, se säilyy syömäkelpoisena pidempään.

Teemme arjessamme jatkuvasti pieniä valintoja, jotka vaikuttavat siihen, kuinka suuri osa ruuasta päätyy hävikiksi. Kiinnittämällä huomiota näihin valintoihin voimme yhdessä saada aikaan muutoksen, jolla on valtava merkitys ilmastolle ja maapallon hyvinvoinnille.

Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä! Askel askelelta, hetki ja päivä kerrallaan, kuljemme kohti parempaa huomista.