Fazerin makeistehtaalla Lappeenrannassa valmistuu vuosittain 37 miljoonaa marmeladikuulaa. Marmeladintekijä Mikko Pärnänen, tuotekehittäjä Minna Tuomikoski, menekinedistäjä Eevi Wäyrynen-Asp ja toimitusjohtaja Markus Hellström huolehtivat siitä, että ikoniset klassikkomakeiset maistuvat yhtä herkullisilta vuodesta toiseen.

Kun Fazer alkoi valmistaa makeisia 1890-luvun lopulla, ei kotimaisia makeisia juuri saanut. Tänä päivänä Fazerin makeisten valmistus on 98-prosenttisesti kotimaista. Marmeladit, muut sokerimakeiset sekä ksylitolipurukumit ja -pastillit tehdään makeistehtaalla Lappeenrannassa, suklaat syntyvät Vantaalla.

Fazer-makeiset-Markus-Hellstrom-1350x1080-artikkeli.jpg

”Meille on merkityksellistä olla mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa: jokainen kotimaisen elintarviketeollisuuden työpaikka luo kolme muuta työpaikkaa arvoketjuun”, Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström sanoo.

Makeisia valmistaa 800 fazerilaista ja joka vuosi apuna ovat myös sadat sesonkityöntekijät heistä jokainen jatkaa Fazerin 130-vuotista tarinaa.

”Ilman sesonkityöntekijöidemme apua emme voisi valmistaa peräti 25 miljoonaa Vihreää kuulaa vuosittain. Makeisten valmistaminen ja kehittäminen vaatii syvällistä osaamista: se on teknistä ja taiteellista samaan aikaan.”

Fazer etsii jatkuvasti uusia kasvipohjaisia raaka-aineita. Legendaarinen marmeladimakeinen, yli 90-vuotias Vihreä kuula, on oiva esimerkki aikaa kestävästä kotimaisesta tuotekehityksestä: sen resepti on ollut alusta asti täysin vegaaninen.

”Samalla, kun olemme ajassa kiinni ja uudistumme, vaalimme suomalaisille rakkaita perinteitä ja makumuistoja. Lapsuuteni mummilassa oli aina esillä Vihreitä kuulia. Ne piti syödä omalla tavalla: kuula tuli halkaista kiertämällä, sitten puraista. Samankaltaisia makumuistoja löytyy varmasti monelta suomalaiselta – useamman sukupolven takaa.”

Makeisten-vastuullisuus-1350x1080-yhdistelmakuva-1.png

Fazer alkoi valmistaa legendaarisia Vihreitä kuulia vuonna 1929. Tuolloin tehdas sijaitsi Helsingin Punavuoressa. Vuosien varrella marmeladikuulia on tehty myös Ranualla ja Vantaalla, mutta vuodesta 2000 lähtien kuulat on valmistettu Fazerin makeistehtaalla Lappeenrannassa. 

Eläinperäisten raaka-aineiden käyttö vähenee

Makeisten tuotekehitys alkaa koekeittiöstä. Minna Tuomikoski työskentelee tuotekehittäjänä Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla. Työssä saa käyttää luovuutta, mutta siinä tarvitaan myös tiedettä ja laboratorioanalyytikon ammattitaitoa, matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa.

Fazer-makeiset-Minna-Tuomikoski-1350x1080-artikkeli.jpg

”Asetan aina Pelle Peloton -keksijänhatun päähäni, kun astun koekeittiöömme. Kuuntelen herkällä korvalla, mitä uutuuksia ihmiset toivovat. Kehitän uusia makeisia, laadin reseptejä ja mietin tulevien makeisten värejä, muotoja ja makuja. Työ Fazerilla tuntuu 20 vuoden jälkeenkin merkitykselliseltä. Työni on olla osa ratkaisua: saan testata uusia raaka-aineita ja tehdä parempaa tulevaisuutta. Vähennämme esimerkiksi koko ajan eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä”, Minna kertoo.

Vuonna 1929 syntynyt Vihreä kuula on Minnan mielestä yksi täydellisesti onnistuneista Fazerin makeisista.

”Sen maku ja rakenne ovat hyviä, väri ja muoto ihania. Klassikkomme on kestänyt aikaa ja ollut jopa edellä sitä. Resepti on pysynyt vuosikaudet samana ja ollut alusta asti täysin vegaaninen.”

Suomalaisille Vihreä kuula on enemmän kuin makeinen – se on sisustuselementti ja koriste, joka kuuluu jouluun.

”Me tuotekehittäjät varmistamme, että suomalaiset saavat Vihreät kuulansa tulevaisuudessakin yhtä laadukkaana.”

Makeisten-vastuullisuus-1350x1080-yhdistelmakuva-2.png

Rakkaalla kuulalla on ollut monta rasiaa, mutta vain yksi resepti. Klassikon reseptiä on vaalittu – se on ollut vegaaninen alusta alkaen. Vihreitä kuulia on myyty vuosikymmenten aikana niin puisissa, vanerisissa kuin peltisissäkin rasioissa. Tänä päivänä kuulien koti on kierrätettävää kartonkia. Kääre ja alusta puolestaan kierrätetään muovinkeräykseen.

Kuulien valmistuksessa minimoidaan hävikki

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla on kovin kiire kesällä, jolloin avuksi tulevat sesonkityöntekijät, kuten Mikko Pärnänen.

Fazer-makeiset-Mikko-Parnanen-1350x1080-artikkeli.jpg

”Lappeenrantalaista vettä, sokeria, tärkkelyssiirappia ja päärynäaromia. Muun muassa näistä aineksista me marmeladintekijät loihdimme tänäkin vuonna Vihreitä kuulia suomalaisten joulupöytään. Valmistamme vuosittain jopa 25 miljoonaa Vihreää kuulaa ja 12 miljoonaa Finlandia-kuulaa”, Mikko kertoo.

Ikoninen klassikkomakeinen, Vihreät kuulat, on ollut vastuullisuudessa edellä aikaansa: kuulien hyytelöimiseen käytetään pektiiniä, joten kuulat sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon. Lisäksi ne ovat myös gluteenittomia. Kuulien valmistuksessa minimoidaan hävikkiä sekoittamalla rikki menneet kuulat takaisin marmeladimassaan.

”Pidän työssäni huolta siitä, että linjaltamme tulee hyvää kuulaa, jonka maku, rakenne ja ulkonäkö ovat niin kuin pitää. On hauskaa olla Fazerilla tekemässä legendaarisia makeisia, joita jo lapsena sain mummini luona. Sesonkityö sopii hyvin elämäntilanteeseeni, sillä olen osan vuodesta usein ulkomailla.”

Lue lisää: Vihreitä kuulia: Näin ne syntyvät ja näin ne syödään – 10 veikeää vaihetta

Makeismuistot yhdistävät suomalaisia

Makeiset eivät suinkaan ilmesty kauppojen hyllyihin itsekseen. Menekinedistäjät ovat tärkeä lenkki karkkiketjussa, sillä he varmistavat, että asiakkaat löytävät Fazerin makeiset myymälässä kuin myymälässä ympäri Suomen. Yksi heistä on Eevi Wäyrynen-Asp.

Fazer-makeiset-Eevi-Wäryrynen-ASP-1350x1080-artikkeli.jpg

”Olemme kuin ennustajia ja taikureita. Olemme kartalla siitä, mitä makeisia ihmiset haluavat ostaa ja loihdimme ne näyttävästi esille kauppojen hyllyille”, Eevi sanoo.

Työssään marketeissa hän huomaa päivittäin, miten rakkaita Fazerin makeiset suomalaisille ovat. Niillä on aivan oma paikkansa ihmisten elämässä – yhteisissä ja jaetuissa hetkissä.

”Ihmiset saattavat tulla kertomaan minulle liikuttavia makumuistojaan jopa vuosikymmenten takaa. Tarinoita riittää etenkin Pihlaja-marmeladista, yhdestä Fazerin klassikosta. Suomalaiset arvostavat kotimaisuutta ja pitkiä perinteitä, eikä esimerkiksi joulu tule ilman tiettyjä makeisia. Monille se on ehdottomasti Vihreät kuulat.”

Juhlapyhien alla makeislavoja ja -rullakkoja tilataan kauppoihin moninkertainen määrä. Silloin Eevi saattaa käsitellä jopa satoja kiloja marmeladia päivässä.

”Olen ylpeä ja kiitollinen siitä, että olen saanut olla jo kymmenen vuotta osa arvostettua, suomalaista perheyritystä. Minulla on tavallaan karkkipäivä joka päivä.”